自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

告急!有無人可以幫她及牠們!(請各位幫忙post 出去)

各位:

我想借一下自由講場的位希望大家可幫到她及牠們!

我以於昨晚,在竉物趣談中post了出來!

各位可登入以下查看:

告急!有無人收養貓呀!(請各位幫忙)

謝謝各位!

我所post出來的貓貓就是以下這位小姐的,
而現楷段,本來可暫住的地方容不下她10隻貓,
故此她希望各位可有地方收留一、兩隻暫住,
她安排好後再接回。
希望各位幫忙!
萬分咸感謝!
abccheung

wingmonly 寫道:
轉貼自蘋果日報

16 隻 貓 面 臨 人 道 毀 滅

還 有 五 日 , Judy 就 要 忍 痛 結 束 她 與 二 十 幾 個 囝 囝 囡 囡 的 情 緣 。 愛 貓 人 Judy 五 年 來 一 共 收 養 過 幾 十 隻 流 浪 貓 , 全 部 住 在 銅 鑼 灣 一 個 朋 友 的 單 位 。 朋 友 兩 月 前 病 逝 , 她 無 力 支 付 租 金 , 16 隻 貓 急 需 熱 心 人 收 養 , 否 則 到 了 星 期 四 交 租 期 限 屆 滿 , 貓 兒 就 要 面 臨 人 道 毀 滅 的 厄 運 。

再 無 力 繳 單 位 租 金

Judy 高 期 收 容 了 39 隻 流 浪 貓 。 人 貓 情 緣 從 五 年 前 開 始 , 有 一 次 , Judy 在 油 麻 地 餵 貓 : 「 我 一 間 舖 頭 附 近 見 到 一 隻 貓 BB , 一 手 抱 起 佢 , 舖 頭 人 話 隻 貓 俾 人 後 巷 掃 出 來 , 好 可 憐 , 叫 我 收 佢 。 」 就 這 樣 , Judy 成 為 了 不 能 自 拔 的 救 貓 天 使 : 「 我 收 養 貓 , 都 係 同 我 有 緣 , 有 係 因 為 佢 病 , 需 要 我 照 顧 , 有 係 佢 一 見 到 我 就 抱 住 唔 放 , 冥 冥 中 自 有 主 宰 。 」

這 些 街 貓 一 直 住 在 銅 鑼 灣 一 個 單 位 , 是 Judy 一 位 好 朋 友 借 給 她 的 。 這 位 好 友 不 幸 於 兩 個 月 前 病 逝 , Judy 無 力 支 付 租 金 , 她 所 住 的 公 屋 單 位 又 不 准 養 貓 , 16 隻 貓 兒 頓 時 失 去 居 所 : 「 我 問 過 愛 護 動 物 協 會 朋 友 , 佢 話 即 使 愛 協 肯 收 容 , 但 係 咁 多 貓 , 好 難 搵 人 領 養 , 到 最 後 , 都 係 難 逃 人 道 毀 滅 命 運 。 」 單 位 需 於 星 期 四 交 吉 , Judy 必 須 在 限 期 前 找 人 收 養 貓 兒 : 「 我 連 樓 下 唔 識 得 街 坊 , 都 求 佢 收 容 , 佢 知 道 唔 係 名 種 貓 , 都 唔 肯 收 。 」 有 心 人 可 以 致 電 : 9466 4611 查 詢 。

[quote]
abccheung 寫道:
各位:
我今天到間相熟鋪頭買嘢時,
老板娘告知有位女士收養了很多貓,
但因上樓未能帶去同住,
希望有心人收養。

所有貓巳做絕育了,
約一歲左右

明天他要將樓交回業主,
(今天可到貓主家挑選貓咪的)
沒人收養的,他要送走!

他巳send了相片到我手機,
現正整理,
容後上傳上嚟。(相片以上傳,在下面)

若見字有興趣者,
請先pm我。

希望幫到這羣貓咪啦!

謝!

貓主給我的相片共10張,如下:

1.
[img align=right]http://i103.photobucket.com/albums/m130/abccheung/DSC00033.jpg[/img]

2.
[img align=right]http://i103.photobucket.com/albums/m130/abccheung/DSC00042.jpg[/img]

3.
[img align=right]http://i103.photobucket.com/albums/m130/abccheung/DSC00134.jpg[/img]

4.
[img align=right]http://i103.photobucket.com/albums/m130/abccheung/DSC00122.jpg[/img]

5.
[img align=right]http://i103.photobucket.com/albums/m130/abccheung/DSC00105.jpg[/img]

6.
[img align=right]http://i103.photobucket.com/albums/m130/abccheung/DSC00097.jpg[/img]

7.
[img align=right]http://i103.photobucket.com/albums/m130/abccheung/DSC00057.jpg[/img]

8.
[img align=right]http://i103.photobucket.com/albums/m130/abccheung/DSC00044.jpg[/img]

9.
[img align=right]http://i103.photobucket.com/albums/m130/abccheung/DSC00042.jpg[/img]

10.
[img align=right]http://i103.photobucket.com/albums/m130/abccheung/DSC00197.jpg[/img]

禁止訪問

Re: 告急!有無人可以幫她及牠們!(請各位幫忙post 出去)

子爵府

Re: 告急!有無人可以幫她及牠們!(請各位幫忙post 出去)

係永久還是暫時收留?
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

禁止訪問

子爵府

唔可能架…

1,如果佢地打晒晶片比漁農處捉到,貓主會被告!

2,貓隻及大部份寵物,經過人類飼養之後,已經無法自行覓食以及自我保護能力降低!

所以如果咁做,比送去人道毀滅更加殘忍

救得一隻就一隻
螞蟻人 寫道:

如果人道毀滅,倒不如捉上山放生佢地,到時命運佢地自己handle 啦

第一張個隻都ok 啦,好過晒幾千蚊去買

男爵府

[email protected] 寫道:
係永久還是暫時收留?

[email protected]
暫時收留一兩隻,
不是永久,
待貓主安排牠們到其他地方。

另:貓主的貓都很純良,及絕育了。
可到她家挑選,但最後是明天,
若過了明天,要到其他地方看貓貓。

昨天有人收養了兩隻貓貓,
仍有待有心人幫助,
衷心 感謝各位!

男爵府

wingmonly:
救得一隻就一隻

子爵府

最好梗係比個永遠的家啦

不過如果可以暫託等貓主安頓好再接返都可以
係永久還是暫時收留?

子爵府

我係幫手搵我收留!

螞蟻人 寫道:
[quote]
係永久還是暫時收留?

mimi 當然係養到佢地十多年歸老啦,第一隻o岩唔o岩丫??? 有d 飯菜都夠養一隻既 [/quote]
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

子爵府

得1日時間 好難搵人喎!
盡量搵啦!(我)

有無話暫時收留幾耐?公屋偷養麻! :mrgreen:

[quote]
係永久還是暫時收留?

暫時收留一兩隻,
不是永久,
待貓主安排牠們到其他地方。

另:貓主的貓都很純良,及絕育了。
可到她家挑選,但最後是明天,
若過了明天,要到其他地方看貓貓。

昨天有人收養了兩隻貓貓,
仍有待有心人幫助,
衷心 感謝各位![/quote]

禁止訪問

男爵府

我係幫手搵我收留! [quote]

你是否有意做寄養?
abccheung

[quote]
螞蟻人 寫道:
[quote]
係永久還是暫時收留?

mimi 當然係養到佢地十多年歸老啦,第一隻o岩唔o岩丫??? 有d 飯菜都夠養一隻既 [/quote][/quote]

螞蟻人 :
你說得對!一隻小貓真不會花很多錢。
abccheung

子爵府

又打錯字 ,係我幫手搵人!

不過我屋企如果得我一個住都ok的,不過宜家屋企有其他人先唔得! 因為佢地驚囉!

[quote]
我係幫手搵我收留! [quote]

你是否有意做寄養?
abccheung

[quote]
螞蟻人 寫道:
[quote]
係永久還是暫時收留?

mimi 當然係養到佢地十多年歸老啦,第一隻o岩唔o岩丫??? 有d 飯菜都夠養一隻既 [/quote][/quote]

螞蟻人 :
你說得對!一隻小貓真不會花很多錢。
abccheung

[/quote]

子爵府

abccheung:

好消息
有人mail我話想要隻灰色虎文,四蹄踏雪的貓女

我留judy電話比佢好唔好?

男爵府

[quote]

又打錯字 ,係我幫手搵人!

不過我屋企如果得我一個住都ok的,不過宜家屋企有其他人先唔得! 因為佢地驚囉!

[quote]

唔關你事,我誤會咗啫。

唔緊要,我好明白,
你以好有心!
大家為有盡力而為。
可以揾到人收養或寄養!
abccheung

子爵府

abccheung ,

其實我都想幫手架,我問下先,我咁樣適合嗎?

1. 可否把隻貓貓關在寵內,不讓牠出來?(家人驚的,係勁驚果種)
2. d貓毛甩得勁嗎?(我敏感,但我可以帶mask照顧牠的)

男爵府

wingmonly 寫道:
abccheung:

好消息
有人mail我話想要隻灰色虎文,四蹄踏雪的貓女

我留judy電話比佢好唔好?

wingmonly:
太好
話給貓主聽了,
但Judy的電話只會是留言,
所以我再pm另一電話給你,
若收不到pm請你打電話給我。

禁止訪問

子爵府

我鍾意貓貓/狗狗麻

螞蟻人 寫道:
[quote]
abccheung ,

其實我都想幫手架,我問下先,我咁樣適合嗎?

1. 可否把隻貓貓關在寵內,不讓牠出來?(家人驚的,係勁驚果種)
2. d貓毛甩得勁嗎?(我敏感,但我可以帶mask照顧牠的)
mimi 甘唔方便唔好勉強,大家辛苦啊 [/quote]

男爵府

請看pm
abccheung

各位:
我暫要外出,
如各位有回應,本人回來後再覆!
謝謝 各位對事件的關心!
尚有三隻貓貓稍後再上傳。
謝!
abccheung

首頁

尾頁

跳至