單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

例如:貓咪,狗狗...等,

兒子想養寵物,應否領一隻回來家中一起照顧呢.定是怎樣同佢解釋唔好養住依個問題,請指教, 謝謝...

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

黑魔鯉 發表於 13-8-22 16:22
例如:貓咪,狗狗...等,

兒子想養寵物,應否領一隻回來家中一起照顧呢.定是怎樣同佢解釋唔好養住依個問題,請 ...

咁點解仔仔想養寵物?? 你居住地方可養狗嗎?? 你有經濟能力如何?

我家中有四位小貓老闆, 屋企既窗裝左12 蚊店買既格仔欄防止貓跌落街.... 開支食用連貓砂每個月大概三佰.. 每位打針年費 200.. 無計佢會有咩病睇獸醫囉...
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

大宅

是想養貓咪,住公屋,絕左育可以養,點解佢想養.....是有次佢見倒佢個老豆家中有隻,所以想養..一直講.成日提,所以我正在想依個問題,收集過資料要裝貓網...同埋其他問題,我有二個小朋友架..但係唔知點同個大講唔養住依個問題

大宅

回覆:有沒單親媽家中養緊寵物

住公屋養貓。。會唔會俾人扣分收埋間屋㗎
而且養小動物開支都唔細

大宅

回覆:有沒單親媽家中養緊寵物?

我有三狗一貓,責任和負擔也很大,我勸還是等小孩長大後才養吧!有病睇E生是很大的開支,糧因為想牠們身體健康也要給很好的那種,支出很大!

禁止訪問

禁止訪問

引用:我有三狗一貓,責任和負擔也很大,我勸還是

複式洋房

畀面勳章

回覆:small_sze 的帖子

住公屋可以養貓!

複式洋房

畀面勳章

回覆:黑魔鯉 的帖子

重點:養寵物係一生一世!
二:仔仔們會同妳一齊照顧嗎?
三:經濟許可嗎?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

重中之重...你同你小朋友有無吼喘? 鼻敏感? 皮膚敏感?
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

大宅

會一齊照顧,你們提及的問題我都有諗過呀,所以唔會比個仔有太大希望去養貓貓啦~~叫佢讀好d書佢仲好啦~~~

大宅

謝謝各位的回覆

大宅

我都養緊一隻迷理芝華華, 係上年聖誔節,
行過一間寵物店, 見到呢隻狗仔,
我自己睇完張學友個套, 月滿軒尼斯,
都好中意李修賢個隻芝華華,
但一直都遇唔到合眼緣, 呢隻狗我地3母女都一齊中意,
兩個女係咁求我, 比佢地養貓或狗,
我話貓唔會比你抱, 養成年先比你摸,
如果想同寵物玩, 就養狗, 但係我一個人又要煮飯,
又要洗碗, 又要照顧你地, 無時間再照顧一隻狗,
佢地話會照顧狗, 我話咁狗狗開大, 邊個執先,
阿妹話執, 咁開細邊個抺先, 家姐話抺,
咁邊個同佢沖涼吹毛先, 阿妹話佢沖涼家姐吹毛,
其實我都好中意呢隻狗仔, 於是就養左佢了....

平時用尿墊放地上, 一日用3-4塊,
一包72蚊有50塊, 狗糧一包300左右,
因為隻狗細, 食左5個月, 有時食剩既送,
過下水又可以比狗仔食, 又可以培養佢地照顧狗仔既責任感,
放假無街去, 仲可以帶隻狗落街散步,
又節省金錢唔使週圍去.....
喜樂的心,便是良藥;
優傷的靈,使骨乾枯. (箴 17:22)

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

養之前要知道仔仔有冇對小動物敏感喎,同埋支持領養

大宅

引用:養之前要知道仔仔有冇對小動物敏感喎,同埋

原帖由 km68cheng 於 13-08-27 發表
養之前要知道仔仔有冇對小動物敏感喎,同埋支持領養

大宅

其實我係諗住領貓咪養...只不過係冇自己養過,所以唔知出面賣貓糧,貓砂,貓廁所,同整窗網要幾多錢...所以依家都都係計劃下,諗清楚先

複式洋房

我個仔3 歲,養緊兩隻猫,我覺得可以令個仔有愛心啲,其實猫糧幾十蚊一包好平遮,但始終係生命,拎咗佢返黎就要照顧佢一世!!

大宅

經濟許可,養隻小動物未尚唔係一件好事

首頁

尾頁

跳至