自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

巴西龜難養嗎?

囝囝終日嚷著要養龜, 於是終於買咗2隻巴西龜仔(一隻怕佢會悶嘛)... 想知巴西龜易養嗎?天氣開始涼了, 龜龜怕凍的嗎?回來半日了, 一粒龜糧都冇食過... 會餓嗎?點先肯食嘢?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

別墅

Re: 巴西龜難養嗎?

很易養,怕凍冬天要放室內,我每次只放二十粒(細粒裝)。

子爵府

我以前的龜就唔怕凍,但會冬眠唔食野,要過了「驚值」才開始吃食物。

很易養的!
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

我都有養巴西龜,
初時買番黎又係唔食野,
走去問賣龜個老板,
佢話d龜有個叫做"封口期",
即係去到新環境會有一段時間唔食野,
咁我就好好心機每日放幾粒龜糧試o下佢食唔食,
終於都差唔多成兩個星期後至見佢食.

男爵府

好媽媽勳章

如水養要加暖管的.龜怕冷的,一凍就會冬眠
Giant 寫道:
囝囝終日嚷著要養龜, 於是終於買咗2隻巴西龜仔(一隻怕佢會悶嘛)... 想知巴西龜易養嗎?天氣開始涼了, 龜龜怕凍的嗎?回來半日了, 一粒龜糧都冇食過... 會餓嗎?點先肯食嘢?

男爵府

養6隻,陸續c晒。大都是凍c。
蚊蚊媽
該用戶已被刪除

子爵府

我又想起我之前都養了4隻呀!佢都有6歲啦!不過.................... :-( :-( :-(
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

男爵府

都易養架!我以前養嗰隻養左成十幾年,仲識得睇電視同睇住我地食飯!我亞媽仲成日的佢出缸周屋走!都幾好玩架!不過早幾年我亞媽飛左番加拿大,隻龜所托非人,竟然十幾歲既大龜都養得死,我亞媽仲因為隻龜既死而嬲左個工人...幾驚...!!

記住俾番隻重身D既碗佢做岸呀,水吾駛放得多,少少俾佢間吾中濕下身玩下好喇...食野方面查實又係食龜乾糧囉,等佢養大D大個仔左就可以食乜都得...之前有幫過我湊龜既姨姨(我亞媽朋友)幫我湊隻龜幾個月,佢又俾朱古力又俾飯仔隻龜食,仲好似俾左少少肉佢食,幾個月湊番屋企,隻龜又大隻左又癡肥,GI哂D肥羔响個龜殼邊(出手腳位)度...成隻大肥佬咁,卒之我亞媽勒令隻龜要減肥,所以至成日放龜出黎跑... :mrgreen: 都幾搞笑架!龜都要減肥...
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

複式洋房

其實都好粗生架!!!
不過,我屋企個隻就慘啦 :-( :-( :-( ,
因為仔仔用熱水幫佢沖涼,可憐隻龜就

大宅

Giant,
~pls click here~巴西龜
~養龜指南 click here~

努力呀
烏龜天生適應能力慢,頭1星期唔食野好正常架,如果龜糧佢唔啱key,可以試下紅蟲[佢地好like d 郁下爬下既物體];用個水盆裝比佢食.
我諗你個龜缸無濾水,那便要天天換水,因為佢地除左將排泄物"放"到水中之外,佢地都要飲水架.
溫度方面,低過20-25度佢地食小d都正常,因為一凍佢地就冬眠,但如果係龜bb就唔好比佢冬眠,佢地體質仲弱不太適合,驚會'一睡不起'
曉彤&曉陽~

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

唔該晒各位, 天氣開始涼了, 我會將龜龜放入廳中, 免牠著涼。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

我個女養過3隻,都過唔到半年就c 左,所以,而家我唔俾個女再養,怕佢又“殺生”~~
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

首頁

尾頁

跳至