烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

米缸有好多穀牛

打開米缸有好多穀牛,請問有冇好方法?
因仍有好大包唔捨得dum,摔....摔到手指好痛。

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Re: 米缸有好多穀牛

炒下d米!

大宅

放冰箱數天
包保榖牛全部死晒!
我都係咁做架!

超級版主

2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

yuenfong 寫道:
放冰箱數天
包保榖牛全部死晒!
我都係咁做架!

我都係咁做,洗米個時一加水就大部分都會浮起好易清走。
聽人講話放幾粒蒜頭係米缸可防治穀牛,但我試過係唔work架,仲好安心咁唔理佢一排,一打開......成千上萬,最後連穀牛炒香佢餵兔食。

盡我一己之力,發放正能量!

伯爵府

仲要餵兔食...........好核突呀!

召藥師 寫道:
聽人講話放幾粒蒜頭係米缸可防治穀牛,但我試過係唔work架,仲好安心咁唔理佢一排,一打開......成千上萬,最後連穀牛炒香佢餵兔食。

大宅

召藥師

我都試過放蒜頭
重要係勁多嗰隻
但一樣唔掂
啲榖牛重要喺蒜頭上玩添呀!
激死!
召藥師 寫道:
[quote]

大宅

唔該各位!

我的是紅米和糙米各一包,好在包白米冇事,個日柬在好耐,好恐怖。要快些放雪柜了。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

召藥師 寫道:
放幾粒蒜頭係米缸可防治穀牛,但我試過係唔work架,仲好安心咁唔理佢一排,一打開......成千上萬,最後連穀牛炒香佢餵兔食。

acintl 寫道:

穀牛+米餵兔, d穀牛應該好有蛋白質. 都係唔想浪費食物啫.
如果有養雞, 用來餵雞d雞應該好likey. :lol: :lol:

超級版主

2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

amypekkle 寫道:
[quote]召藥師 寫道:
放幾粒蒜頭係米缸可防治穀牛,但我試過係唔work架,仲好安心咁唔理佢一排,一打開......成千上萬,最後連穀牛炒香佢餵兔食。

acintl 寫道:

穀牛+米餵兔, d穀牛應該好有蛋白質. 都係唔想浪費食物啫.
如果有養雞, 用來餵雞d雞應該好likey. :lol: :lol: [/quote]

係呀,d米本身有益,穀牛係核突d0者,唔好浪費,係大自然d野兔食草時隨時食埋d蝸牛同蟲蟲啦。
以前我奶奶有養雞都唔知幾好,果皮、果心、冷飯、過期麵粉、蛋殼咩都食,就連我d失敗左ge蛋糕都食得好滋味,起碼叫做環保唔好浪費送俾大口仔,不過而家冇尼支歌唱lo。 :cry:
盡我一己之力,發放正能量!

首頁

尾頁

跳至