跳至

首頁

尾頁

民房

我o岩o岩有左bb, 有好多野想問呀 !!!

1. 我o岩o岩有左bb 8個星期(第1胎),唔知道係飲食及日常生活方面有物野要注意嫁。
2. 有物野係一定唔可以食或者不可以做嫁。
3. 請問在懷孕的40周裏面有物野檢查要做嫁,係邊個星期要做物野檢查嫁。
4. 我會去威爾斯生BB,但唔知道威爾斯有沒有果d檢查做呢? 定係只可以去私家
診所到先有得做嫁 ?

請多多指教 !!!
:-P

大宅

Re: 我o岩o岩有左bb, 有好多野想問呀 !!!

Hi, Mingyan411
1. 如果你有工作的話, 就要叫個醫生寫張醫生紙俾公司通知公司你咗 bb 啦. 你亦都需要張醫生紙去 book 健康院同威院婦產科的檢查. 但記得先 check 吓佢哋星期幾喺俾 d 新 case 去登記喎, 如果唔喺就白行 lu.

2. 要吃d有營養的食物, 唔好飲凍嘢, 唔好食凍嘢, 唔好食太多高糖份, 高鹽份同太油的食物. 要食得清淡 d. 買 d 孕婦奶粉黎飲, 我當初有 bb 時, 每朝同每晚都會飲一杯 gar. 遠離二手煙同空氣無咁好的地方. 多 d 散步, 行多 d

3. 有好多傳統禁忌如唔好坐喺床度剪嘢, 唔好爬高爬低, 動作唔好咁快, 唔好搬重嘢, 唔好成日將個電話掛喺心口度.

4. 我大肚時我會定期去健康院檢查, 亦都會定時去私家診所到做檢查同照超聲波囉.

5. 行街時, 自己要小心 d 唔好俾人撞到, 因為依家 d 香港人好忙 gar, 行步路都快過人, 成日撞黎撞去, 所以自己要小心 d. 最好著番 d 孕婦服裝, 等 d 人留意你多 d, 就吓你, 唔會咁易撞到你囉.

記得自己要萬事小心, 保持自己心境開朗. 所需要品如 bb 床, bb 床上用品, bb 日常所需用品要預早一個月買齊, 唔好攪到太 "mum" 先買.

民房

好多謝你d提點, 好開心啊! :-P

我 9 號巳經照左第一次了, 仲見到 bb 心跳tim, 但係仲好緊張. >.<

今日去左威爾斯排期, 要出年1月先有得睇. 但係 23 號 book 左去私家複診, 可能會做初期組合式唐氏症篩檢, 因為威爾斯都要收錢, OK 嗎?

別墅

Hi, mingyan411
我自己有兩個小朋友, 兩個都係威爾斯出世, 有問題不妨一問.
1.)首先要拿私家醫生証明信去健康院登記 (瀝源健康院星期四早上看新証)
2.)健康院之後會比信你排威爾斯, 姑娘再會同你約檢查
3.)13-14週前有一個新檢查,驗唐氏宗合証, 要自己付錢, 大約束950, 但我覺得直得做, 你現在8週要快'd'排期.(係威爾斯做)
如果再有問題可 pm我 or post 上來, 知道一定樂意回覆.

大宅

如果威記排唔切做oscar,可以去仁安,多幾佰蚊,而且係醫生做,好過威記的護士

首頁

尾頁

跳至