跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

2月初ga 媽咪開始煲薑醋未?

別墅

Re: 2月初ga 媽咪開始煲薑醋未?

我媽咪已經煲好曬 d 薑啦, 佢誤會左我意思, 有一次我問佢係咪會煲薑, 佢以為我叫佢宜家煲 ..... 不過佢話 d 薑可以放好耐, 只要唔落豬腳就得喎.

別墅

我99係我五個月時煲左喇;而我grandma就係我七個月時煲左...
佢地話d姜擺耐d會粉d 喎...
我唔知呀...

男爵府

我阿媽12月尾先過黎幫我煲

複式洋房

我尋日媽咪黎幫我家開始煲! 唔知你地煲咗幾多斤薑呢? 我就煲咗廿幾斤, 奶奶又要比d 親戚朋友, 我同老公又要都唔知夠唔夠 現在分咗兩個煲黎煲

子爵府

今日自己煲左.

10 斤薑

民房

咁快要煲架拿?

我 99同我阿媽都各自表示唔想煲

咁如果唔煲係咪唔好架??

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你奶奶一定好錫你同恨抱孫。o甘早就煲定﹐5月都只係o岩o岩驗到有咋禾。
baby_phat 寫道:
我99係我五個月時煲左喇;而我grandma就係我七個月時煲左...
我唔知呀...

大宅

我奶奶都煲左咯,前兩日煲既,我系1月底媽咪.

複式洋房

yau_grace
我想問吓你, 你10斤薑係咪只有for 你自己食嫁, 我煲咗廿幾斤, 又要比朋友, 又要比公司d 同事 (包括我, 老公及奶奶) 都唔知夠唔夠我自己食呀!! :-( :-(

別墅

ayya... 我講得唔清楚,應該係有左五個月至岩...
佢真係好恨抱孫架,都催左我地幾年lu...

Elefant老婆 寫道:
你奶奶一定好錫你同恨抱孫。o甘早就煲定﹐5月都只係o岩o岩驗到有咋禾。 [quote]
baby_phat 寫道:
我唔知呀...
[/quote]

別墅

我就X'mas時開始煲。
打算要煲30斤薑呀,因為我自己親戚多,99個邊就唔駛點派woh。
不過,坐緊月既時候撞啱過年,實有好多朋友嚟探我地,所以都係煲多d。

sammiman 寫道:
yau_grace
我想問吓你, 你10斤薑係咪只有for 你自己食嫁, 我煲咗廿幾斤, 又要比朋友, 又要比公司d 同事 (包括我, 老公及奶奶) 都唔知夠唔夠我自己食呀!! :-( :-(

別墅

我奶奶同陪月會分別煲, 奶奶主要煲比男家親戚, 陪月就煲比我食, 同比d我媽咪.
我都唔知奶奶幾時開始煲呀, 不過陪月就話會開始買定薑, 然後一月來我家煲.

我都想問, 如果for自己食, 要幾多斤呢?
因為我娘家唔係好多人要派, 主要係比我自己食,
同放些在我媽媽家, 等親戚來拜年時食.
陪月問我要煲幾多斤, 我都唔識答,
是但話煲兩煲咁, 都唔知夠唔夠

珊瑚宮

好媽媽勳章

我啊媽話1月頭幫我煲

男爵府

好媽媽勳章

我阿媽早,兩日都話要開始煲, 但是都唔知要煲幾多, 又要問下奶奶先知, 因為唔知奶奶煲唔煲wo~ 但是阿媽話煲的原因都是要那些薑皮來沖涼姐~ 我們早幾個星期在旺角的同珍問過買薑醋的問題, 好似有得送貨. 都有幫人代煲的. 不過佢地都話我2月生的話, 都不用這樣快煲.
同埋我媽話有2隻煲法, 1是用老薑, 1是加紫薑. 唔同味道的, 不過這些我唔太清楚.

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我亞媽都就快幫我煲啦

別墅

我阿媽上星期煲左4斤比我自己食,d薑皮而家曬緊留比我生果時煲水沖涼用。另外,奶奶會到我臨生前一個月煲黎送比人食囉~

子爵府

由要係自己食.

因為我唔派薑的. 人地上黎, 我就會請人食.
但我親戚朋友唔算多, 如果新年時撞0岩未夠 12 朝又唔請得人食.
我自己, 實食唔晒. 因為我都唔係咁鍾意食.

我上胎, 煲左 20 斤左右 (奶奶, 媽咪各 10 斤)
結果食到我仔仔半歲都仲有

最後, 恨心地 ----> 倒晒.

所以, 其實都好睇妳自己鍾唔鍾意食同 d 朋友多唔多.

早 d 煲, d 薑冇咁辣. 但, 太甜又唔係咁好味.
我上胎有左 5-6 個月就開始煲. 連蛋連豬腳添.
嘩~ d 蛋正到暈 (正過亞婆鐵蛋), d 薑就完全唔辣.
但, 呢 d 係個人口味囉.
(我早煲, 係中醫教的, 佢話鈣質會高好多喎!)

[quote]
sammiman 寫道:
yau_grace
我想問

男爵府

好媽媽勳章

八珍有得代訂
http://www.patchun.com/chinese/traditional/ie/new_baby4.html

男爵府

我亞媽11月開始煲緊o家喇...
但已經算好遲先煲喇...
我記得我妹同家姐陀bb o個陣, 佢地3個幾月, 我媽就開始煲喇...煲到佢地生o個陣, 成6-7個月呀...

首頁

尾頁

跳至