懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

私家醫院床位緊張, 搞到我都好緊張

昨日到曾醫生覆診,
終於有好消息, 就係仔仔終於係34周轉頭
唔駛我開刀....可以試順產
但係呢個好消息, 又引來另一個問題
就係醫生話如果開刀, 就可以book 定仁安手術室
如果順產, 就攞入院紙, 見作動就入院
我問了一句近排仁安full 唔full,
佢o既答案唔同咗, 令我好緊張
太概在10-11月問佢, 佢話仁安仲算ok, 位o既問題唔大
今次佢o既答案就話私家而家間間都fullo架啦....
你作動就照入院, 放心, 總會安排到o既.........
咁你話點放心........點會唔緊張
我怕千里迢迢由屯門飛車到仁安, 都無位
咁點算 ??

子爵府

Re: 私家醫院床位緊張, 搞到我都好緊張

無位先算,到時無位去威院都好近.唔諗得咁多,到時見步行步啦,我個醫生都講呢兩個月生既想book都無,你起碼有個機會,而家私家醫院就算有中央留位,講就香港孕婦優先,其實又咪得個講字,只要大陸孕婦在香港既私家醫生處做產檢,果個醫生都可以同佢留倒位,因為留位時跟本唔需要身份証號碼,私隱權,只係唔收無在香港私家醫生做產檢既孕婦,何來優先????費解.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Pamela>你個B原來都係仔仔,咁樣同我個B咪無得對親家?

我黎緊星期四覆診,但有位尋日返胡醫生度覆診的媽咪話,醫生對有位入荃灣港安生仔呢個安排由好有信心變成好無信心,搞到果位媽咪都好擔心。

我都有點擔心,我同班大陸媽咪一齊住無所謂呀,都係四日o者,但我曾經發夢夢見阿仔因為同班大陸BB一齊目訓響度,俾個大陸媽咪掉包左,由日本仔變左做大陸仔,嚇到我醒左!雖然係誇張D,但我真係唔想阿仔一出世就同班大陸BB做鄰居!

但擔心又一乜野用呀!個無能政府只識不斷提出D不設實際的措施,又驚大陸唔高興,成個無兵師令咁,我無要求佢可以保護到幫到我,但連一個剛出生的脆弱生命都保護唔到照顧唔到,惟有見步行步。我呢排同阿B傾偈時都教佢要識得揀日子出世,唔好揀日醫院full house的日子出世,希望阿B醒目啦!

你都唔好擔心啦,好似我地以前讀書時咁見步行步啦,船到橋頭自然直!

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

禁止訪問

複式洋房

pamelaywy 寫道:

我怕千里迢迢由屯門飛車到仁安, 都無位
咁點算 ??

If you have booked 仁安, they would surely give you a place , no matter cs or not.... Don't worry!!!

複式洋房

Harubi 寫道:
Pamela>你個B原來都係仔仔,咁樣同我個B咪無得對親家?

我黎緊星期四覆診,但有位尋日返胡醫生度覆診的媽咪話,醫生對有位入荃灣港安生仔呢個安排由好有信心變成好無信心,搞到果位媽咪都好擔心。

我都有點擔心,我同班大陸媽咪一齊住無所謂呀,都係四日o者,但我曾經發夢夢見阿仔因為同班大陸BB一齊目訓響度,俾個大陸媽咪掉包左,由日本仔變左做大陸仔,嚇到我醒左!雖然係誇張D,但我真係唔想阿仔一出世就同班大陸BB做鄰居!

但擔心又一乜野用呀!個無能政府只識不斷提出D不設實際的措施,又驚大陸唔高興,成個無兵師令咁,我無要求佢可以保護到幫到我,但連一個剛出生的脆弱生命都保護唔到照顧唔到,惟有見步行步。我呢排同阿B傾偈時都教佢要識得揀日子出世,唔好揀日醫院full house的日子出世,希望阿B醒目啦!

你都唔好擔心啦,好似我地以前讀書時咁見步行步啦,船到橋頭自然直!

Harubi , 決定返香港生BB咪就係唔想阿B出世時對住D馬拉仔,估唔到返香港生就要阿B出世時對住D大陸仔......唉!

你想揾人對親家呀?考唔考慮我個女呀? :mrgreen:

男爵府

Harubi

我5月係荃灣港安生,你又唔駛咁擔心d大陸女人,會掉包左bb,
擔心d貴重物品好過,雖然最貴重係呀b,不過有姑娘睇住,bb有晒手帶仲有d姑娘好記得d b呀,呢樣真係可以放心囉!!
因為我果時第一日嬰兒室有成30幾b,第二日就只餘10幾個,因為出晒院,果時得我同隔離床個媽咪係hk人,而且又得我地兩個係餵奶粉,佢地仲好出奇咁問我地點解唔餵人奶,大佬呀我地開刀生,仲有我地無人幫手揍b拾屋,你估好似佢地只係做乳牛咩,真係比佢地吹張........

子爵府

好媽媽勳章

Harubi:
係呀, 都係仔呀
無得對襯家, 做兄弟啦...
haha.......
我而家希望阿仔生生性性, 係一日無咁多b出世o既日子出世啦....
(聽講話full moon o既日子, 最多b 出世, 唔知真唔真?)

子爵府

pamela>係啦,惟有做對兄弟啦...你上次話應該係女,等我仲空歡喜一場添...哈哈!

msangelhk>你個女肯"喉"我個仔先算啦...不過如果佢地兩個50%日本人生出黎的bb咪成為返一個100%的日本人囉...哈哈哈!!

大家咪擔心咁多啦...真係睇下阿b精唔精乖識揀日子出世啦!!

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

子爵府

peggy@_@ >我都知應該唔會掉包,不過發果個夢真係嚇死我...hehee

peggy@_@ 寫道:
Harubi

我5月係荃灣港安生,你又唔駛咁擔心d大陸女人,會掉包左bb,
擔心d貴重物品好過,雖然最貴重係呀b,不過有姑娘睇住,bb有晒手帶仲有d姑娘好記得d b呀,呢樣真係可以放心囉!!
因為我果時第一日嬰兒室有成30幾b,第二日就只餘10幾個,因為出晒院,果時得我同隔離床個媽咪係hk人,而且又得我地兩個係餵奶粉,佢地仲好出奇咁問我地點解唔餵人奶,大佬呀我地開刀生,仲有我地無人幫手揍b拾屋,你估好似佢地只係做乳牛咩,真係比佢地吹張........

大宅

pamelaywy,

曾醫生比我既答案都你咁, 好似要睇彩數! 唔通隔梗要開刀咩 :-( 我都好擔心. 咪一陣得番私家房咪死

子爵府

好媽媽勳章

babadogcat:
咪就係囉, 佢o既答案令人好擔心
我之前就係覺得仁安遠o的, 所以清靜o的, 同埋會無咁full
點知而家也是一樣...
曾醫生又話順產無得book, 希望天佑我的bb, 係一個有床位o既時間出世啦

大宅

我個醫生已幫我book左仁安, 姑娘仲問我係咪順產, 你再問下你個醫生
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

珍珠宮

Harubi 寫道:

胡醫生都係話港安無得book, 會到時盡量搵位比我入院生. 咁即是睇我個b好唔好彩喇! 又未知醫院會加幾多錢. e+做大肚婆真係壓力大呀 :-(

Love and Kindness are never wasted.

子爵府

我星期四檢查,到時問清楚胡醫生先。不過真係無得擔心,無錯係有機會無位生B,但我相信呢個可能性比有位生B低好多的。如果因為咁要揀開刀生仔,我老公同老媽子應該唔會俾我咁做。我話晒做PR呢行,如果我生阿B時有乜事,我實行搵晒全港傳媒大控訴政府!

首頁

尾頁

跳至