論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

急, 同事完約bun bun, 我請她,不經 Agent搞, 可唔可以????

我同事有一位bun bun, 1月中完約, 計埋大假, 同事提早12月21可以同她完約, 如我請她, 唔經Agent搞, 自己去做, 得唔得, 程序怎樣做, 請教。

大宅

Re: 急, 同事完約bun bun, 我請她,不經 Agent搞, 可唔可以????

BUN BUN自己識去攪,再唔係你去入境處取份ID969,就你要D資料和表格,如果你信得過BUN,你就可以比所有資料佢,叫BUN直接攪手續,你當然要填好FORM,資料齊啦

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Re: 急, 同事完約bun bun, 我請她,不經 Agent搞, 可唔可以????

去入境處個網址http://www.immd.gov.hk/chtml/hkvisas_5.5.htm#XII睇下需要咩文件, 喺入境處攞晒所需文件, 先填好份約(緑色1式4份), 俾菲姐攞去領事館做約, 不過而家要attach employer id copy, 佢係新maid, 你睇下信唔信得過將你o既id copy交埋俾佢去搞, 信唔過就同佢一齊去領事館, 但提一提你, 幾日後批咗份約領事館係會連埋employer id copy退返俾個maid, 咁你可能要同佢去多次攞返你o既id copy. 然後連同其他文件攞去入境處搞就得嘞!

男爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Hi DoReMi媽媽,
我想問下employer id copy係咪一定有得退o架? 因為我個菲姐佢之前自己去攪, 返o黎我問佢攞返d doc. copy, 佢話入境處無比返佢, 信唔信得過?

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Penguins 寫道:
Hi DoReMi媽媽,
我想問下employer id copy係咪一定有得退o架? 因為我個菲姐佢之前自己去攪, 返o黎我問佢攞返d doc. copy, 佢話入境處無比返佢, 信唔信得過?

我今年2月自己搞續約, 就係衰咗喺領合約哩part, 交嗰陣我同佢一齊去, 但我唔知原來係會退返employer id copy, 我個賓姐攞約返嚟時交返id copy俾我, 所以我而家都盡量話俾人聽哩件事, 希望大家警覺, 但係唔係一定退我又唔肯定, 不過我嗰張就有 或者其他媽咪有冇經驗可以分享下?

男爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔該你 DoReMi媽媽!
我個菲姐就啱啱11月尾去攪, 由於我係全職媽咪(employer係我)要用老公入息證明, 所以入境處重要我比埋結婚證書(copy)去證明我同老公的關係! 菲姐無啦啦又話要去Yaumatei果個入境處度攪, 結果足足攪左一日(淨係去入境處), 朝早9:00左右去, 下午5:00至返o黎, 菲姐話得一個counter喎!
菲姐話全部文件的copy都無退, 我驚菲姐會攞o黎唔知做乜,
因為佢曾經問財務公司借錢, 而家仲還緊!

象牙宮

Penguins 寫道:
唔該你 DoReMi媽媽!
我個菲姐就啱啱11月尾去攪, 由於我係全職媽咪(employer係我)要用老公入息證明, 所以入境處重要我比埋結婚證書(copy)去證明我同老公的關係! 菲姐無啦啦又話要去Yaumatei果個入境處度攪, 結果足足攪左一日(淨係去入境處), 朝早9:00左右去, 下午5:00至返o黎, 菲姐話得一個counter喎!
菲姐話全部文件的copy都無退, 我驚菲姐會攞o黎唔知做乜,
因為佢曾經問財務公司借錢, 而家仲還緊!

Penguins
我就唔記得入境處有冇keep我copy, 但就知道去入境處搞係唔駛做成日o既, 我同我菲姐續咗兩次約, 兩次我都一齊去(我都係去油麻地做), 今年2月嗰次我叫菲姐8點去排隊, 我9點半去到過咗籌, 輪返轉頭再做都唔駛半晝已經搞掂晒

首頁

尾頁

跳至