興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

點解無用閃光燈正常, 用左閃光燈就偏藍?

點樣先可以入修正, nikon d80跟機淨係得picture project, 但係呢個software好似唔係太好用, 有冇啲好用啲的software用嚟執相可以介紹下? thx [img align=right][url=http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD8/185980/192211.44306053.52579.jpg][/img][img align=left][url=http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD8/185980/192211.44306054.13636.jpg][/img]

子爵府

Re: 點解無用閃光燈正常, 用左閃光燈就偏藍?

你set 左WB去"光管燈"嘛, set 返做"flash"就得啦.

如果你唔改, 應該全部相都藍, 除非是在光管等下bor.

男爵府

我用photoimpact..
[quote]
kanaschoi 寫道:

點樣先可以入修正, nikon d80跟機淨係得picture project, 但係呢個software好似唔係太好用, 有冇

子爵府

係bor, 點解佢第二張又唔藍? 請問現場係乜野光? 室內開左燈? 還是室外自然光?

別墅

我記得用閃光燈時要用awb,(我估閃出來的光蓋過左原有的光),但不用閃光燈時,就要set好white balance。

唔知arm唔arm。
Lincoln BB

子爵府

用flash時應該set做flash, 會很準確了. 反而其它時候在室內燈光很難準確, 即使用白卡set好, 過半個鍾又可能有變.

別墅

set "flash" 同你set whitebalance 應該無關係。

set "flash"用相機前面粒獨立掣,white balace要另外set。

好似係咁。唔arm 唔好笑我。
Lincoln BB

別墅

第二張無用閃燈, 室內咪普通商場的光線(暗黃色), 二張的白平衡都係一樣, 分別只係有冇用閃燈....請問點樣用白咭測光?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

kanaschoi,
因爲你兩張相的white balance都set 左用 “tungsten" -即 燈膽公仔。
當第一張沒用閃燈,商場内光線暗黃,WB tungsten 就用對了- WB tungsten 會幫你將成幅相加藍(以消減黃色),至令成像自然。
但第二張用了閃燈,要知道閃光燈的光是傾藍色的,再加 WB tungsten 就變成藍加藍,所以張相就超藍lor
其實如果你對 white balance 的應用不是太熟的話,可以全用 auto WB,一般來説都有好好效果,到你用熟左部機,就再慢慢研究唔同既 wb lor.

子爵府

Lincolnmama 寫道:
set "flash" 同你set whitebalance 應該無關係。

set "flash"用相機前面粒獨立掣,white balace要另外set。

好似係咁。唔arm 唔好笑我。

有個 White Balance 是專門for flash 的, 叫做 "Flash", 當你用閃光燈時就可將WB轉去"Flash"; 不過有投訴話用SB600時因為光度不足, 不足以成為主光, 而令到WB set到"flash"都錯. SB800就未聽過.

別墅

星爺,

剛試過,在whitebalance mode set "flash" 並不會閃,只是張相非常黃。我估是用於當有其他外在flash下使用,而不是表示你想用flash。純粹靠估!

要用flash,要activate機身前的flash掣。在350d是這樣。

亦試過,當set 了"tungsten"後,加閃光燈,相會很藍。

Lincoln BB

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Lincolnmama,
星爺意思係用左機頂本身內置閃光燈 (即係按掣使佢彈起果隻), 都要手動 set white balance 去 "閃光燈" 之"白平衡"
否則單單開左閃光燈, 而不去校正返個 wb, d 相出來會偏色

別墅

星爺,chloepapa,

sorry, 我亂up一通。

未試過用閃光燈時要將白平衡較去"flash"。有時真係閃都係用awb。

番去試下先。
Lincoln BB

子爵府

會非常準確, 我一定會用"flash", 用awb有時會無咁準.

子爵府

我試過用sb800 時set wb 去flash,
但出黎既相偏黃,會唔會因為我用左柔光罩呢?
(當時只係用左跟sb800 果個柔光罩)

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁個主体有冇偏色呢?用柔光罩我諗主要令閃光自然啲,但你用柔光亦會減弱閃光燈既光,多數用來做fill-Flash,所以係混合光源唔係flash,如果主體都偏色就可能太柔la。

LongYin 寫道:
我試過用sb800 時set wb 去flash,
但出黎既相偏黃,會唔會因為我用左柔光罩呢?
(當時只係用左跟sb800 果個柔光罩)

子爵府

係整幅相都偏黃,我諗係因為果度用黃燈,
我加左柔光罩之後出黎既光蓋唔過d 黃燈,
所以我set wb flash 無用。
clpapa 寫道:
咁個主体有冇偏色呢?用柔光罩我諗主要令閃光自然啲,但你用柔光亦會減弱閃光燈既光,多數用來做fill-Flash,所以係混合光源唔係flash,如果主體都偏色就可能太柔la。

子爵府

有無相睇睇? 我長期咁set, 係黃d, 不過我覺得幾好bor.

子爵府

無晒喇,因為太黃,頂唔順,delete 晒。
軍魁星 寫道:
有無相睇睇? 我長期咁set, 係黃d, 不過我覺得幾好bor.

別墅

chloepapa,

好慘呀,早排無聽你講支sigma18-200mm好過tamron,入左支tamron天涯鏡,但forward左個網站資料比朋友,佢買左支sigma。出來係佢d相靚d。

Lincoln BB

首頁

尾頁

跳至