夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 個心有條剌,兩個媳婦的不同。

Come to think of it, I think you're in a much better situation than your sister in law cuz it's her who lives with 99, not you

You might be a 'poor' middle class financially, but you're rich spiritually cuz you are INDEPENDENT.
Display Picture from Rita et Machin

珍珠宮

嗯~~ 我既情況同妳有少少似啦, 不過我就唔使返工既~

我老公個細佬搵1萬唔夠, 佢老婆冇做野, 結婚所有錢(除左註冊果千零蚊)都係6299出, 連屋都裝修好比埋佢地住, 4百幾呎架!! 仲有2少之前話去外國讀書, 讀左3年, 使左幾十萬, 結果畢唔到業!!(仲要唔係大學添) 乜都學唔到(連英文都屎過我!! 我中5畢業架咋) 剩係學識左賭, 結果賭到輸左幾十萬, 問晒62同幾兄弟借錢, 仲要幾年每月還4~5千先可以com到條數, 但佢一話女友大肚, 6299又出晒錢比佢地結婚!! 我就就儲錢儲足5年, 本來仲諗住儲多5年先結婚, 99話佢出酒席, 逼我地早d結, 我地計過條數ok先敢結!!

我有時都會覺得佢老婆乜付出都冇就有層樓住, 傢私裝修埋比佢, 大廈維修又幫佢地比埋, 2少奶又成日呻冇錢就問62攞, 我夠覺得唔公平啦!!

我老公辛辛苦苦5年黎將佢人工既一半有多要黎供樓, 剩返既仲要分好多份, 又要儲錢, 搞到我樣樣野都要精打細算, 我又唔可以出黎做野, 因為我老公既工作需要我係背後做backup, 佢而家已經好辛苦, 每日返14,5個鐘, 如果我唔backup佢, 出黎做野既話, 佢每日要返工返足廿4小時添呀!!!

但我掉轉諗, 呢間屋係我老公名既, 而且我地有儲蓄, 雖然唔多, 但至少有, 佢地真係冇錢儲又大使到暈架!!

不過我最唔like就係2少奶3番4次話我老公好(搵錢多丫麻), 仲話點解唔係佢遇到!!! x佢個街呀, 佢係大陸時夠覺得佢條仔好啦, 而家落左黎香港, 先發現原來佢老公冇料到!! 佢老公買野比佢買到碌爆卡時又唔見佢話佢老公唔夠好!!!

所以唔好話我歧視, 我真係覺得d大陸女人好乞我憎!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

大想頭 寫道:
我唔係因為錢。

有條剌,是因為我工作壓力大,又好想全職咪, 但卻做不到。

而她卻不用付出,坐享其成,睡到11點...

每當想到,心裡總是酸酸的!

可以自食其力,將來教導小朋友就係一個好榜樣
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

別墅

唉!所以99(人)真係有好多種,有d好'林',好似大想頭嗰個咁,有d又好衰,好似其他topics d 姊妹所講咁,唔知我第時(我有個仔)做99會點呢?? ?-(

複式洋房

大想頭,

我咪同你一樣,家庭的基本開資坐底5萬,我大伯都係同99一齊住,一樣係俾幾千元又食又住,聽落去好似好底。但你有冇諗過同99一齊住好辛苦呢?你問我,我寧可返工都要有自已

洋房

大想頭
你壓力過大啦,輕鬆d啦,始終施比受更為有福,到你供完層樓,無重一身輕果陣,條刺就用黎浪口啦
歡迎到以下小豬b之家:oops:

首頁

尾頁

跳至