意見反饋
義工

自由講場 今日: 1050|主題: 1009843

閱讀理解 - 答案應是......

洋房

國民生產總值:398

閱讀理解 - 答案應是......

我家的小白很可愛。只要有客人來,牠就汪汪叫,好像告訴我們:"有人來了!有人來了!"
有一次,外婆來看我們,小白搖着尾巴叫。外婆看見了,也笑了起來。
小白看守我家的大門,就好像我家裏的門鈴。

問題:
為什麼小白像"我"家裏的門鈴?
A. 因為只要有客人來, 牠就汪汪叫。
B. 因為小白看守我家的大門。
------------------------------------------------------
唉! 兩個答案都好似啱, 應該係A or B 呢? ?-( 請賜教!謝!

複式洋房

國民生產總值:485

Re: 閱讀理解 - 答案應是......

A

大宅

國民生產總值:4069

好媽媽勳章

我覺得答案係B,因為佢最後一句已經講左~希望幫到你~
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

子爵府

國民生產總值:13515

話明門鈴緊係有聲,先叫門鈴啦~~如果因為小白看守我家的大門...應該叫守衛~
答案係a~

侯爵府

國民生產總值:21529

a :-P

別墅

國民生產總值:625

a

珍珠宮

國民生產總值:46656

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

I think it is A.

Even though the last sentence seems to hint that the answer is B, the sentence structure doesn't like the question (the question is on "WHY" but the last sentence just gives out an example on "HOW" 小白看守我家的大門).
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

男爵府

國民生產總值:6114

梗係 A 喇.

珍珠宮

國民生產總值:36776

2018勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

A

但我覺得小朋友未必理, 對於他們而言, A & B 都好相似 – 這大概是小一小二的題目吧 ?

子爵府

國民生產總值:12365

A~

大宅

國民生產總值:4628

我都認為答案應是a
~惠惠~ 寫道:
話明門鈴緊係有聲,先叫門鈴啦~~如果因為小白看守我家的大門...應該叫守衛~
答案係a~

大宅

國民生產總值:4867

好媽媽勳章

好明顯A啦
快樂可人兒
:-DResults:

禁止訪問

國民生產總值:25495

大宅

國民生產總值:2205

A

大宅

國民生產總值:1006

(A)是對的。
(B)是錯的。 因為小白唔係負責看門口。

別墅

國民生產總值:697

[size=x-large]A

民房

國民生產總值:68

我覺得係a,我估呢句係考比喻句,「小白像門鈴」,門鈴唔係用黎看守大門既,而係alert你有人到,小白就係扮演既呢個角色!

洋房

國民生產總值:398

多謝各位賜教!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.