自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

家長過分溺愛 害了孩子

近年社會出現一個新現象,兒童不能所能的現象愈來愈多,當中大部分是個人的自理及基本生活技能:7歲的孩子只吃喜歡的麵包款式,否則寧願捱餓;8歲的孩子不懂使用筷子,要傭人餵吃飯;9歲的孩子不願揹書包,不會收拾書包;10歲的孩子不懂綁鞋帶;12歲的孩子不敢單獨過馬路……乍聽起來令人吃驚,其實環顧周邊,這種新現象並不少見。不少人、特別是當父母的,會認為是生活小問題,毋須大驚小怪。但是,兒童不能所能,反映父母在教育中出了偏差,千萬別當小問題,嚴重的會影響子女的發展,甚至影響他們的一生。

天下父母那有不疼愛自己子女的,很多家庭只養有一個孩子,更是愛錫有加。但是,過分溺愛不等於疼愛。一項調查發現,有七成的家長過分保護子女,事事為子女代勞,或安排傭人完成,令子女無從或無需要學習種種生活技能。這到底是疼愛,還是過分溺愛,很值得探討。一般認為,當父母的,甚至爺爺奶奶、公公婆婆,為孩子代勞有甚麼不可;家中反正請有保母,要保母替孩子做又有何不妥。孩子自幼學會生活技能,是將來掌握生存技能的基礎,家長若事事代勞,他們樣樣都做不來,將來何以謀生呢。有個寓言講的就是一個慈祥的媽媽,養了個除了會吃、甚麼都不會做的兒子。一天,媽媽要外出幾天,做了個夠吃幾天的大餅,套在兒子的脖子上,但是幾天後回家,發現兒子已經餓死了,而套在脖子上的大餅,僅吃了嘴邊的一小部分,就是因為兒子除了會吃嘴邊的食物,連移動脖子上的大餅都不會!事事代勞,是剝奪了孩子今天學習的權利,削弱了他們長大後謀生的技能。

有家長認為,生活上事事代勞,是要讓孩子多點時間學鋼琴小提琴、學繪畫英語,怎能說是過分溺愛。學習藝術掌握外語,僅是幼兒教育的一方面,但從小教導「自己事情自己做」,則是教育下一代的至理名言,對培養孩子的責任感及良好的性格極有幫助。因此,家長必須按照孩子的年齡,安排合適的職責,讓他們做力所能及的事情。有些家長不但重視教授子女生活技能,還將孩子送到青年會的小廚師班,讓孩子學習烹飪,當孩子向父母捧上自己親手做的食品時,一份孝心盡在不言中。孩子的社會責任感就是從學做點滴事情中培養出來的。

孩子學習生活技能,更可從中學到做事的毅力和不折不撓的精神。教授孩子生活技能,還要堅持天天做,養成習慣,毅力便培養出來了;孩子學做每件事都會遇到困難,要教會他們如何克服;遇到問題,要教會他們學會溝通,請教大人,請教同學;當他們能成功做好一件事,還要鼓勵他們幫助他人。這是教授生活技能更深層的意義,忽略這方面的培養,意志會較脆弱,遇到困擾往往容易做出傻事。上月,一位名牌大學的應屆畢業生,加入一家公司任職客戶服務主任兩個多月,因感到工作壓力大而跳樓自殺。倘若從小學習生活技能,並培養堅強毅力和無畏達觀的性格,定能克服工作中的困難,踏上成功路。

溫室的花朵固然美麗,但經不起風吹雨打。從小讓孩子得到鍛煉,正是為他們長大後能經得起社會的風浪,不論順境還是逆境,都能克服困難,譜出美滿人生。

禁止訪問

Re: 家長過分溺愛 害了孩子

大宅

其實而家做父母都好難, 對小朋友太好, 又會寵壞佢地. 對小朋友嚴厲, 又分分鐘比人告. 我都比好多人話我. 我d小朋友3歲時要自己食飯, 45分鐘內食唔完就收, 我煮咩就要食咩, 唔食就算數. 6歲就比佢地自己落樓下公園玩. 女女5歲1星期幫手洗2次碗, 仔仔要幫手收碗筷. 但佢地都係好依賴個工人, 我仲想話如果請唔到ok既工人, 唔要工人, 等佢地獨立d. 到時唔知會唔會比人告我刻薄仔女

大宅

我都覺得要俾他們嘗試去做,要學識自己照顧自己.
我都由阿仔好細過時俾佢自己食飯,就算食到天一半地半一半都無所謂,最多我善後.
大d時就限定半小時收

男爵府

幾同意你哋教法........
我見好多有工人小朋友....成日點人做野......
重要係好冇禮貌嗰隻
我估係由細到大.佢見佢哋d爸媽.點叫姐姐佢哋就
有樣學樣
在屋企都係咁.出到去對住人就,,,吾駛講
為你哋
我個仔得15個月如果佢吾食飯...等一陣我會收左...
等4hr後先比野佢食.........now佢至多開頭嗰兩啖...咪比個衰樣你睇..跟住清哂
[

禁止訪問

珍珠宮

8歲都要人餵真係
我囡 1.5 歲開始都自己食 lu
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止訪問

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

查實我覺得份問卷有問題lor!:evil:
點解有4個tick就係過分保護? "容讓子女佔據自己私人時間空間", 試問香港父母有幾多人可以清楚define咩叫私人時間空間呀! 我細個父母有咩e郁, 打到飛起, 我又唔可以claim父母以嚴厲方式管教嗎? 小朋友有身體/情緒苦惱, 父母唔應該介入嗎? "細路仔始終係細路仔", 呢句野有咩唔arm? 未成年都唔駛負好多刑事負責啦, 如果細路仔思想咁成熟, 就唔會有細路仔搵媽咪跌落街啦!
莫名其妙

子爵府

如果小朋友發覺自己冇能力辦事,你話係唔係害咗佢,佢咩信心都冇啦!

大宅

ha8mo 寫道:
我想問點洗法?
你係好認真靠佢洗就算?唔會事後補洗嗎?

我有洗比佢睇, 佢仲乾淨過我工人 (因為我同佢講, d洗潔精唔食得既). 比得佢做就要信任佢 . 佢都好enjoy做清潔, 有時洗菜我都比佢去做.....

子爵府

好媽媽勳章

yes, agree.所以rainstarwater教得天天好生性.而家出街我都會叫巴魯旦幫手拎野,拎番佢自己d屎片,買左個背囊仔裝住支奶樽,雖然佢未明白,但我地做得多,到要飲奶時佢好自然地响個個背囊仔拎個奶樽出黎,話俾我地聽要飲奶奶.我都鐘意細細個陪養孩子獨立,就算有工人都唔會依賴.唔想佢第時做個廢物人乜都唔識又無胆.
rainstarwater 寫道:
所以~我唔會咁對我個仔,佢而家三歲幾,好多野都可以自己做到,換褲,著鞋,除鞋,執玩具,幫手執屋,有時我地買送會比d唔重的佢拎,比佢吸塵同幫手拖地等
同埋,我有次同佢一齊打機,佢輸左,發爛渣,我地都同解釋,教佢玩一定係咁,有輸有贏,前者唔好埋怨,要比心機再試過,後者都唔好驕傲......雖然佢仲細,但我相信只要肯教佢,佢會明白
希望大家都努力~教到我地d仔女都有一個勇於接受及克服困難的心
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

男爵府

睛靈勳章

以前我做幼兒園時,有個小朋友真係好搞笑,吃飯時一口飯內有肉、飯、菜,佢可以只把白飯跟肉吞下去,最後吐出完整的一絲絲的菜。
我唔同意有人話教小朋友一怕太嚴 另一方面又怕溺愛。因為教育並非走在兩極之上,只是這場鬥智鬥力的遊戲的確不是每個父母都識得玩。
簡單來說我把要責備與教育的事這樣分開,是小朋友的責任還是我的責任,例如佢唔食菜是因為我沒有慢慢讓他接受菜的味道及進食的禮儀,或是小朋友故意引起我的注意或本身已經養成的偏食問題。
若是我的責任,我便想辦法讓他喜歡菜的味道,再定吃飯的禮儀(不能把菜吐出來)要教佢可以無謂口,但要事先講。
若是小朋友的責任例如鬥氣、示威等等。千萬不要心軟,否則後患無窮。 :-( 要為真理堅持,比佢知道自己在那裡不對及認錯。聖經話叫他行該走的路)
有d父母咩都比個小朋友話事,結果唔係父母教小朋友成才,反而是小霸王一個。 (有次我問到個家長口啞啞,咁細個就咩都話曬事,第時大個吸毒,做飛女佢都可以話事囉)先教佢地做好人,再慢慢比選擇權啦,細細個自己責任都做唔好曉飛天都唔有啦....
教小朋友千萬唔好灰心,我的口訣先冷靜再諗計,要令佢心服口服。

複式洋房

最憎呢d報導,管又錯,唔管又錯,乜都係父母唔

公爵府

所以而家做人父母唔易做

大宅

我細個時一年班就識洗米同放碟餸入去一起伙煮 lu
自己返學放學.... 諗起都覺得自己淒慘.... :-(
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵, 會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信. 在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

大宅

係呀..... 有次亞囡派番黎張卷唔太好..... 我唯有話自己唔教佢咩叫"double check", 佢嘅"double check"只係由頭睇到尾 (just take 1 min)

[quote]
River2004 寫道:
最憎呢d報導,管又錯,唔管又錯,乜都係父母唔
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵, 會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信. 在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

男爵府

siuwa 我覺得無問題.我囡三歲掃地拖地,開飯幫手,食完收碗,重要收多我同爸爸果份,其他簡單的,她能力可以做到都一直自己做..現在四歲幫我洗碗.(但我會洗多次,怕不清潔).之前我照顧我姐囝囝,八歲我教他煮好簡單食物.如果無大人都唔怕餓死.
siuwa 寫道:
其實而家做父母都好難, 對小朋友太好, 又會寵壞佢地. 對小朋友嚴厲, 又分分鐘比人告. 我都比好多人話我. 我d小朋友3歲時要自己食飯, 45分鐘內食唔完就收, 我煮咩就要食咩, 唔食就算數. 6歲就比佢地自己落樓下公園玩. 女女5歲1星期幫手洗2次碗, 仔仔要幫手收碗筷. 但佢地都係好依賴個工人, 我仲想話如果請唔到ok既工人, 唔要工人, 等佢地獨立d. 到時唔知會唔會比人告我刻薄仔女

子爵府

唔係麻8歲都要人喂
我兩個仔都要起佢地歲半開始就要自己食架,我係唔會喂的,唔食就唔好食(收野)

玩完d玩具就要自己收番d玩具,邊個唔收我就會張d玩具唔要.

大仔今年6歲,我要佢幫我吸塵,我要佢知到一家人要分工合作,咁屋企先會整齊

我係唔係太怏叫佢做d咁既野呀,我對嗎

首頁

尾頁

跳至