自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

李柱銘﹕助紓人口老化 指不宜拒內地孕婦來港

大宅

Re: 李柱銘﹕助紓人口老化 指不宜拒內地孕婦來港

yes!多年前從大陸來港的,是努力工作,是付出的,是建設香港的。有了綜援之後,很多是來增加社會負擔的。
;-) :-D ;-) :-D

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Iris_Ching 寫道:
yes!多年前從大陸來港的,是努力工作,是付出的,是建設香港的。有了綜援之後,很多是來增加社會負擔的。

大宅

唔制止先做成社會分化...
本來香港人都唔會咁抗拒D內地人.....

係政府一手造成的﹗

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

大宅

而家即係重量唔重質啦!

如果你要解決人口老化問題,要利用外來人口,都要睇下自己本身的經濟形態,而家香港已經轉形,需要的是知識多過勞力.
你們能確保這班雙親也是不是香港人的小孩能有正常的照顧下成長,長大能貢獻社會嗎?

為何唔想想點解香港人唔生小孩呢?
住屋,生活,教育,政府的不隱定政策,令好多人想生都唔敢生.
興其交稅黎俾佢

大宅

其實曾特首口口聲聲叫人生3個, 但任何support就無. 你將d內地欠款同未來佢地d仔女會用既資源拿來support香港人就ok, 未來既小朋友重質好過重量. 以而家內地人來生既小朋友, 有幾多真係可以成才, 有班自私既父母, 佢地都係有好大機會同一類人, 未來香港都係冇眼睇. 至於李生, 叫佢去

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

只怕未見其利, 先見其害

伯爵府

不知所謂, 一派胡言!!!

我想生都唔敢生, 開支大, 又無人幫, 仲要交咁多稅幫d人陸人養便宜仔, 養棄嬰, 仲要養埋d好食懶做既大陸人!!!

如果d資源用番o係hk, 我生多幾個都無問題, 洗乜同人地養仔呀!!!

大宅

佢地盲鬼左隻眼呀! 人地審計處都出左個報告啦, 大部份既欠都係用產科, 仲要係大陸人! 唔係話個個大陸人都係咁, 一小部份人係咁都死啦!

香港有福利, 點解唔來呀, 又有援助金, 點解要係上面捱世界呀!!!

七年之後, 我睇你地政府要起幾多學校來應付先夠!!!!

子爵府

同意~~

DoReMi媽媽 寫道:
只怕未見其利, 先見其害

禁止訪問

子爵府

Agree ! ”如果d資源用番o係hk, 我生多幾個都無問題, 洗乜同人地養仔呀!!!” 
我父親n年前也是從大陸來港的,而我自己香港出生的....但是,我們是自食其力,不靠政府養....,現在的大陸人,一到香港,就攞福利,有可貢獻!

莫為閒人動氣.

垃圾可以循環再用, 廢物只會污染環境

複式洋房

為咗唔想同呢二萬位"香港出生的小朋友"做同學, 都係放棄d學券, 讀私校吧! 然後又再放棄埋大抽獎, 去揀私小! 又再放棄..........諗落不如放棄埋香港吧!

未知呢班人有咩幫到我地之前, 我地嘅儲備都俾呢班"蝗蟲"食哂了

男爵府

畀面勳章

李生係同父母一齊來港, 但請佢唸吓,依家嚟嘅係只係細路仔, 係大部份可能成人後嚟香港攞福利嘅人!!我也是在一歲時跟父母申請來港, 受這裡的教育及同建香港, 跟本情況同e+踴來香港生仔幫人係完完全全唔同
李柱銘坦承,多年前自己也是跟隨父親從大陸來港,本港不少人是從大陸移居本地,他個人不贊成港府排擠內地孕婦來港產子,但這問題在民主黨內則未曾深入討論。
Unquote

男爵府

好同意! 多年前從大陸來港的,好多還是知識份子, 同現在那些已大大不同.

Iris_Ching 寫道:

大宅

..... 香港人交稅比大陸人生仔, 話助紓人口老化??? 唔係化 唔通香港政府覺得大陸 bb 質素好過香港人生果 d bb 呀?????

點解比多 d 資源 比番很生 bb

男爵府

李柱明

別墅

男爵府

以前香港多工廠,人多自然好,唔識字都無相干,只要有勞力,不怕無工做,但現時香港呢?政府下下話香港現時是知識型經濟,低技術,低學識的根本很難在香港搵食,自己香港都話無工做啦,而家來班更低技術和學識的,咪令情況更惡化囉,曾蔭權,李柱銘用下個腦啦,生草啦

複式洋房

李柱銘,以前人口係labour-oriented,多人口就可以幫助增強當時香港經濟,何況當時偷渡來港的內地人大都係香港自力更生,唔似得而加咁淨係識來港後攤大手板香港政府攞錢!阿李生,唔該你upgrade下你啲資料先出來講野啦!調返轉如果你話鋼琴王子朗朗同李雲迪來港做香港人有助紓緩人口老化,我真係無野好講!

首頁

尾頁

跳至