嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

這幾天為了研究買那款機真的頭痛不已...以下是研究多天的心得:

采用蒸汽消毒法消毒完的奶瓶,奶瓶壁会附上大量水珠, 潮湿的环境容易造成细菌繁殖,为了提高奶瓶的保洁时间,这类产品在普通蒸汽奶瓶消毒锅的基础上增加了烘干功能,也就是常说的烘干奶瓶消毒锅,这类带烘干功能的奶瓶消毒锅,其烘干方式分为两种:一种是从外部抽入空气吹干奶瓶;另一种是采用内部热涡流来烘干,无需抽入外部空气来吹干奶瓶。前者对空气环境要求较严,且要定期清除消毒锅进气风道及风叶,否则会给奶瓶造成二次污染http://baike.baidu.com/view/4509075.htm
二次污染的意思就是把有細菌和潮濕的空氣吹入原本已經消毒好的奶瓶!使原來已經消毒好的奶瓶又再粘上細菌!

個人建議:
1) 蒸氣消毒而不帶烘乾功能的, 各大牌子都OK, 例如AVENT, PIGEON, NUK.. 等等

2)蒸氣帶烘乾功能的, 建議買PUKU, NAC NAC, PIGEON, COMBI, 不過這4款機香港都冇得賣! 要網購!
PUKU 說明進行烘乾時有負離子仰菌(http://www.puku.com.tw/content/detail/products/48/166)
NAC NAC 說明進行烘乾時有負離子仰菌(http://www.nacnac.com.tw/products.asp?co_sn=&k1_sn=3&k2_sn=12&pd_sn=131)
PIGEON 說明烘乾的抽風有過濾棉阻擋細菌(http://pigeon.cn/product/detail-2607.aspx)
COMBI 說明抽風口可拆下來清潔(http://www.combibaby.com.tw/products_info.php?itemView=pro_class&class_name=17&item_no=140)
(http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z0d.1.1000638.43.EPXIa8&id=21186043899[/url])
***PUKU,NAC NAC只有台灣機, 電壓和香港不同, 香港用要買變壓器, PIGEON只有大陸機香港沒在賣, 建議去大陸的PIGEON官網買比較有保證, 大陸和香港用的插頭可能不同(2腳或3腳要查清楚, 可能要自己換插頭) , COMBI台灣和大陸都有, 建議買台灣的比較有保證***

3)紫外線消毒加烘乾, 建議買NAC NAC, 因為紫外線一般不太適合用在塑膠產品! 容易使塑膠老化對BB健康可能有影響! 市面上只有NAC NAC的紫外線消毒櫃說明有智慧功能減少對塑膠產品的老化, 以及在烘乾功能上加上負離子仰箘. (http://www.nacnac.com.tw/products.asp?co_sn=&k1_sn=3&k2_sn=12&pd_sn=134)

結論:
1) 用蒸氣消毒是最安全的, 但如果奶瓶己存放過了一段時間, 就要再從新消毒才可給BB用, 避免細菌再滋生, 另一方面消毒完的奶瓶給媽媽有濕漉漉的感覺, 所以是有點不方便
2)蒸氣帶烘乾是方便, 但不能保證烘乾時抽入的空氣質素, 有機會烘乾奶瓶後又再粘上細菌
3)紫外線帶烘乾是最方便的! 但紫外線會容易使奶瓶和配件塑膠老化! 有可能對BB健康有影響
4)香港最常買得到的2款帶烘乾的蒸氣消毒機(DONBABY & MEBBY, 比唔到意見, 因為資料不足, 2間都沒有說明烘乾時抽風的仰菌/防菌情況)
5)以上LINK連接和建議只係個人搜集出黎比大家做資料參考及交流, 不喜勿插, 本人亦不承擔購買或使用以上牌子消毒機可能出現的風險, 購買時建議找相熟和有信譽的賣家和商店, 買台灣或大陸機要注意電壓和插頭! 此外本地貨有原廠保養, 台灣或大陸的機保養維修會有困難

其他媽媽有冇心得交流下?! 因為始終是BB會放入口既野, 對BB健康有影響....

baby_ju  謝分享, 對新手媽媽好有用  發表於 13-12-22 02:31

大宅

回覆:選購奶瓶消毒機心得交流(蒸氣, 蒸氣帶烘乾, 紫外線帶烘乾)

我用avent, 佢說明話消毒後唔打開蓋可保持消毒狀態24小時,但我都唔會放太耐,消毒後就入盒放雪櫃

子爵府

回覆:選購奶瓶消毒機心得交流(蒸氣, 蒸氣帶烘乾, 紫外線帶烘乾)

Thx~我自己用呢個大陸野

別墅

回覆 nn1984 的帖子

呢款就係DONBABY拉! 呢家香港市面最易買到既其中一款消毒帶烘乾功能既機! 佢唔係大陸機, 應該係台灣機. 你可唔可以幫幫手睇下部機既抽風位係邊丫? 最好影張相比各位媽咪參考下~

因為帶烘乾功能既機, 我最關心就係烘乾果時用既空氣抽風夠唔夠清潔同有冇防菌/仰箘

THANKS

別墅

回覆 sandynei 的帖子

我都覺得AVENT幾好, 我考慮緊如果用冇烘乾就會買AVENT, 有烘乾既我會考慮買NAC NAC (有負離子仰箘)抽風烘乾好似衛生少少

子爵府

引用:回覆+nn1984+的帖子呢款就係DONBABY拉!+呢

原帖由 ching0303 於 13-08-23 發表
回覆 nn1984 的帖子

呢款就係DONBABY拉! 呢家香港市面最易買到既其中一款消毒帶烘乾功能既機! 佢唔係大陸 ...
呢個抽風位?我覺得呢d有烘乾工能好過蒸完濕淋淋

別墅

nn1984 發表於 13-8-23 10:03
呢個抽風位?我覺得呢d有烘乾工能好過蒸完濕淋淋

呢個應該係蒸氣出口. 你睇下部機既側面或底部有冇位用黎抽入空氣進風口?好似下圖咁, COMBI既進風口就係機底.

複式洋房

我都係用 Avent, 基本上大部份蒸機功效都差唔多, 不過佢個型慳位過其他牌子

別墅

DaS-6 發表於 13-8-23 10:25
我都係用 Avent, 基本上大部份蒸機功效都差唔多, 不過佢個型慳位過其他牌子 ...

同意! 佢最好既地方就係唔開蓋可24HRS防箘, 可以自由組合蒸架(選擇只蒸組件或奶瓶), 慳位, 同埋大牌子都有信心D

大宅

好有用!謝謝!

另,請問清潔奶樽的程序應該係點?用完之後先用水加清潔劑同用刷刷後先用蒸汽機消毒嗎?

別墅

happynation 發表於 13-8-23 20:09
好有用!謝謝!

另,請問清潔奶樽的程序應該係點?用完之後先用水加清潔劑同用刷刷後先用蒸汽機消毒嗎?

我問過好多媽媽既心得如下:

1) 部份媽媽會先用熱水洗刷奶瓶一次, 因熱水有助溶解奶垢
2) 使用專用清潔奶瓶的刷子, 專用清潔奶瓶的清潔劑, 清水洗刷奶瓶和奶咀(小心洗刷有鏍紋位, 奶瓶的內部 和奶咀細節的地方, 直到沒有奶垢和用手摸到光滑為止)
3) 把清洗乾淨的的奶瓶和奶咀甩水, 然後放入消毒機進行消毒 (要視乎你使用什麼消毒機, 請參考說明書用)
4) 如果使用沒有烘乾功能的蒸氣消毒機, 消毒後用鉗子取出奶瓶和奶咀, 甩乾水然後放在消潔的器皿上自然風乾一會(奶瓶向下放, 使水自然從奶瓶裡面流出, 部份媽媽會用乾淨的布蓋著奶瓶防塵, 我覺得唔需要, 因為塊布都有可能有細菌)
5) 風乾後把奶瓶放入密實盒貯存(部份媽媽會把密實盒放入雪櫃保存)
6) 每次完成清潔後, 小心檢查及清潔消毒機、配件和鉗子
7) 雖然部份媽媽會用煲滾水烚奶瓶的方法而不用消毒機, 其實唔係太好, 因為在用滾水烚奶瓶時, 可能會不小心把奶咀或奶瓶等用具碰到煲鍋邊或鍋底, 而煲鍋邊或底的超高溫可能會使奶咀或奶瓶等用具受損變質. 而且曾經煮食的煲鍋可能有肉眼不易看見的油漬, 用來消毒BB用品不夠衛生
8) 每次使用奶瓶前, 先用滾水燙一燙奶瓶內部, 瓶口位 和 奶咀, 才開奶給BB吃
9) 擺放得太久的奶瓶應從新清潔及消毒才可使用
10) 奶瓶使用後, 應盡快清潔, 越放得太久, 奶垢會越難清潔
11) 經常檢查奶瓶和奶咀, 如有刮花或變色, 應立即更換新的

參考:
http://www.wretch.cc/blog/kamiko512/1164756
http://tw.myblog.yahoo.com/jw!eAUM38qTHBJbywgZINl7XQ--/article?mid=2442

其他媽媽有沒有心得?

洋房

回覆:ching0303 的帖子

好詳細呀!厲害!

伯爵府

樓住你好勤力呀! 請問消毒片又如何? 我雖然未必再生無机会用,但"盈"住呢個係 good choice (我買左steamer 先知呢樣野)

複式洋房

有冇媽咪用過Dr brown 蒸氣器?

別墅

honthont 發表於 13-8-25 18:50
樓住你好勤力呀! 請問消毒片又如何? 我雖然未必再生無机会用,但"盈"住呢個係 good choice (我買左steamer ...

THANKS! 不過我冇諗住用消毒片, 所以真係冇去SEARCH過消毒片既資料, 其他媽媽有冇經驗分享下? 我都想知道消毒片係點~

我唔係勤力, 係太過緊張! 唔知點解係揀消毒機同奶瓶既問題上咁緊張 (我打算買CHU CHU既玻璃奶瓶加母乳奶咀). 有冇媽媽用過? 好唔好用?

kufubaby  提一提: 但奶咀好貴吓, 百幾蚊3個  發表於 13-8-29 23:26
kufubaby  我有用過, 都要BB幾用力先啜到. 但BB食到的話係好快食曬  發表於 13-8-29 23:26

別墅

最愛的女女 發表於 13-8-25 21:26
有冇媽咪用過Dr brown 蒸氣器?

我冇揀DR BROWN所以唔知, 不過我覺得大部份香港市面上的蒸氣消毒機(不帶烘乾功能)質素都差不多, 應該冇乜問題, 問過下D媽媽, 最多人用AVENT.

別墅

我最後決定買左NAC NAC紫外線消毒機, 等我收到貨之後研究下, 再話比你地知好唔好用!

別墅

上星期我去消委會個網站建議佢地抽查下香港市面上的奶瓶消毒機的具體消毒及防菌貯存的功能和時效,今日收到消委會E MAIL話已經收到我既建議, 希望佢地真係跟進下拉! 咁樣我地呢D媽咪就可以參考更多資訊同安心選購合適的消毒機....

致消委會:

嬰兒用品的安全和衛生一向是我們作為母親最關心的事項, 近來市面上出現多款奶瓶消毒機帶烘乾功能(行貨及水貨), 但具體消毒及防菌貯存的功能和時效令人擔心不已, 而且資料說明不足! 例如沒有說明烘乾時的溫度、時間、抽風技術是否從機外、機體是否密封、等等資料根本就沒有說明清楚

采用蒸汽消毒法消毒完的奶瓶,奶瓶壁会附上大量水珠, 潮湿的环境容易造成细菌繁殖,为了提高奶瓶的保洁时间,这类产品在普通蒸汽奶瓶消毒锅的基础上增加了烘干功能,也就是常说的烘干奶瓶消毒锅,这类带烘干功能的奶瓶消毒锅,其烘干方式分为两种:一种是从外部抽入空气吹干奶瓶;另一种是采用内部热涡流来烘干,无需抽入外部空气来吹干奶瓶。前者对空气环境要求较严,且要定期清除消毒锅进气风道及风叶,否则会给奶瓶造成二次污染。http://baike.baidu.com/view/4509075.htm

如果烘乾時的溫度時間不夠高,而消毒機又從外部抽入空氣進行烘乾,就有機會把室內帶有細菌的空氣再次吹入本來已消毒好的奶瓶!

嬰兒的免疫力相對成人弱而容易生病, 作為一個母親我已經搜集過多款消毒機的資料, 但這些資料說明根本不夠清楚, 而且沒有提供實驗証明, 希望消委會能抽查測試市面上的奶瓶消毒機(尤其是帶烘乾功能的), 讓我們作為母親的可安心選購使用

YYMum2be    發表於 16-5-17 14:07
happynation  謝謝你!真係造福人群呀!  發表於 13-11-22 00:01

大宅

引用:上星期我去消委會個網站建議佢地抽查下香港

原帖由 ching0303 於 13-08-29 發表
上星期我去消委會個網站建議佢地抽查下香港市面上的奶瓶消毒機的具體消毒及防菌貯存的功能和時效,今日收到 ...
嘩樓主你好勁呀!
我近日都研究緊消毒鍋,都想買有烘乾功能嘅,但係我又諗,消毒鍋係膠,佢耐高溫情況如何呢?始終係膠,會唔會釋放BPA呢?我見大家用過小白熊哩個牌子,一般都話好用,但係始終made in china,香港無代理,可能功能上好用但係會唔會釋放BPA又真係無人知

別墅

回覆 cssmandy 的帖子

通常我地揀BB用品都會揀PP, PES 或PPSU既塑膠物料, 耐熱會比較高和不會有BPA!

耐熱
PP: 110-120C
PES: 180-200C
PPSU: 180-200C
你可以參考下呢個網: http://www.wretch.cc/blog/andreeyu/32795945

我都有留意小白熊, 呢款機所提供既資料真係唔多, 唔知佢用咩塑膠物料, 唔敢試, 你可以考慮下PIGEON, 大牌子加說明上寫明沒有BPA(不含多酚A)! http://pigeon.cn/product/detail-2607.aspx

不過唔知點解香港既PIGEON冇出呢款機, 要上淘寶先有, 上面既網址係內地既PIGEON官網, 應該正貨, 比較穩陣.

我自己就買左部NAC NAC紫外線櫃(台灣機), 因為裡面內部係金屬, 所以一定唔會有耐熱同BPA問題.

首頁

尾頁

跳至