自由報料

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

小朋友半夜咳, 有無湯水介紹呀?

洋房

Re: 小朋友半夜咳, 有無湯水介紹呀?

多數人都係教燉川貝(磨粉)+海底椰+杏仁+雪梨, 燉2小時後加少許蜜糖, 小朋友應該幾鍾意!!

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

如果小朋友係半夜先咳, lee d 好似叫"寒咳", 好多湯水都唔o岩飲, 最好都係搵個中醫師介紹, 唔好亂咁煲...

大宅

namingo 寫道:
多數人都係教燉川貝(磨粉)+海底椰+杏仁+雪梨, 燉2小時後加少許蜜糖, 小朋友應該幾鍾意!!

namingo,
川貝有幾個價錢, 都吾知點分靚可靚???

男爵府

別墅

記得唔可以食籮白、白菜(我的中醫話這兩樣食物都寒涼,如果加片薑就冇問題,因為薑可以驅寒)、花生、生冷、熱氣的當然唔可以食;因為我都咳咗幾個星期,睇咗兩次中醫,食咗八日藥粉依家先好番。

珍珠宮

有次聽有個電視節目中醫師話,原來用川貝冰糖燉西柚係好過用雪梨,雪梨多數用來醫熱咳,如氣管唔好,用西柚係好好的,因我和仔仔都係一到轉天氣,冬天氣管都不好,常氣管炎,我都打算試吓,記得熱吃,不好凍!

洋房

kk-can,

我都唔識分靚唔靚, 白得淨又話漂過, 所以都係去番一間有信譽的海味店買啦! 我個人就去開上環永樂街的協成隆~

kk-can 寫道:
[quote]
namingo 寫道:

namingo,
川貝有幾個價錢, 都吾知點分靚可靚??? [/quote]

洋房

但係用西柚會唔會唔好味, 個仔唔肯飲呢? 如果你試過後, 話俾我地知, thanks~~

[quote]
up88 寫道:
有次聽有個電視節目中醫師話,原來用川貝冰糖燉西柚係好過用雪梨,雪梨多數用來醫熱咳,如氣管唔好,用西柚係好好的,因我和仔仔都係一到轉天氣,冬天氣管都不好,常氣管炎,我都打算試

複式洋房

點樣燉?
西柚很多汁, 還是用西柚皮 ?-(

珍珠宮

好媽媽勳章

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

用富士蘋果,燉川貝連蘋果一起食, 我亞勁鍾意.(蘋果記得去皮切粒)

珍珠宮

jojo888 寫道:
點樣燉?
西柚很多汁, 還是用西柚皮 ?-(

係用西柚肉,咪同雪梨做法一樣,多汁咪好囉!

洋房

Maggielau0705,

你呢個湯有沒有詳細的英文版, 我想叫我個工人煲....thanks~~

[quote]
maggielau0705 寫道:

男爵府

[quote]
maggielau0705 寫道:

首頁

尾頁

跳至