母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

囝囝一夜醒幾次頂唔順啦

我個囝一晚醒幾次好攰, 朝早仲要返工. 我就已經病咗, 老公都就快頂唔順. 想向你地請教點train你地個寶寶嫁.

五個月時已一度介了夜奶, 近這兩個月半夜"ee亞亞"/大哭後就醒, 抱極同行來行去都唔瞓(可以達1小時以上), 為咗令佢在最快時間內瞓返唔使太嘈等, 就俾佢瞓係度食. 點知佢e家更食完都唔瞓得冧. 擒晚仲醒5-6次以上計唔到.有冇辦法改善啊?

大宅

Re: 囝囝一夜醒幾次頂唔順啦

我比比都係咁,一晚醒10次都有,有d媽咪叫我試保嬰丹,.

我上星期六買咗俾咗兩日比比食,又好似真係好d,一晚醒一兩次.好快可以瞓番.你都可以試下,寫住話for bb 夜睡不寧.

別墅

Pigletchan

我都有買, 係唔係每次食1樽??

子爵府

好媽媽勳章

晴晴就快一歲都係敢﹗而家4-5am都仲要食奶。她3個月時介左夜奶的﹐到7個月時又成日醒﹗

男爵府

我個仔兩歲以前都係晚晚醒幾次,到佢兩歲終於係我頂唔順,抱佢係我張床度一齊訓,先至可以一覺訓天光,但係到宜家都成四歲,仲係要同我一齊訓。

大宅

我俾半樽,食咗兩日,真係好似好d.(touchwood),今晚繼續monitor住先知有冇效.

flam1975 寫道:
Pigletchan

我都有買, 係唔係每次食1樽??

大宅

係呀,我試過抱佢係大床到瞓佢又瞓得好d,不過我就瞓得唔好,成日驚焗親佢,同埋唔想佢習慣咗.

bbdou 寫道:
我個仔兩歲以前都係晚晚醒幾次,到佢兩歲終於係我頂唔順,抱佢係我張床度一齊訓,先至可以一覺訓天光,但係到宜家都成四歲,仲係要同我一齊訓。

民房

pigletchan:

保嬰丹is good, My b also eat it. recently, my b's tummy is not very good, when she want to pooh pooh, her face seems it is very difficult. then I feed her 保嬰丹, her face may not so difficult to pooh pooh lu! Her has some wind in the tummy, so she doesn't feel comfortable.

my b was born on 29 Oct 06 (1 1/2 month)

民房

flam1975:

I check the instruction, they said
newborns till 1 month old - half a bottle daily,
1 month to 2 years old - one bottle daily
2 years old or above - 2 bottles daily.

P.S. 患有G6PD 不宜服用保嬰x.
and you should know 保嬰x 是苦, bb 食後有時會吐出, 小心!

大宅

我個仔而家10個半月啦!未試過有一晚唔起身,仲要晚晚3次,我都就快頂唔順啦!有人叫我夜晚比奶粉佢食,等佢飽d,但我又唔想因為咁而唔比佢食人奶,而家晚晚一齊

大宅

我個女3month初都係一晚醒3次,依家佢就黎4個月大我近日pump奶時先倒走前奶(我每次pump到10安包括倒走前奶約4-5安)佢淨食後奶5安就訓到大天光!昨晚佢唔願訓成1:30AM先訓到依家都唔肯起身

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊