跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

For South East Asian Mommies

I notice that there are quite a number of Malaysian mothers living in Hong Kong, and I have a rather senstive question to ask.

Have you ever suffered and discriminated or prejudiced against as a result of your nationality while you were in Hong Kong? (Causal remark such as 馬拉 this and 馬拉 that. People's attitude towards Malaysian? 例如好落後﹐好污穢﹐取笑口音等等etc)

男爵府

Re: For South East Asian Mommies

唔覺.......不過係開頭唔慣畀人labelled as "馬拉妹"(但都係未試過當面畀人咁叫)。 香港人統稱馬來西亞人做"馬拉人", 因為佢哋唔熟悉我哋的3大民族: malay / chinese / indian 而我哋叫"馬拉人"當然係指 native malay。 大家在這個字眼解釋上唔同, 我又不覺得係一種歧視

口音方面, 可能畀人當係大陸人, 所以對待不同啩 呢方面我又睇得好開, 去街買嘢畀得起$$, 我就要求有番咁上下服務。 如果妳覺得sales屎服務態度差, 咪去同manager 投訴囉~ 劉德華都識講: 今時今日, 咁嘅服務態度, 點得架!!! :lol: :lol:

男爵府

Re: For South East Asian Mommies

妳係咪住香港的"馬拉"媽媽 :lol:

不如去返我哋大本營topic 一齊傾吖~~

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

嘩! 你EQ真係高。我係香港人黎架。

不如你check PM啦。
貞貞 寫道:

妳係咪住香港的"馬拉"媽媽 :lol:

不如去返我哋大本營topic 一齊傾吖~~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

del
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

別墅

Elefant老婆,
我也是馬拉妹,但只有我C6這樣叫我
我在香港常常被人誤會為台灣人,可能是因為我和孩子也使用普通話吧!!基本上都還好,你有不愉快的經驗嗎???

首頁

尾頁

跳至