興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

買dc, 請教試機技巧~

諗住呢個wk買返部dc, 請教各路高人, 過2招試機技巧, 有咩要特別注意 ....

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Re: 買dc, 請教試機技巧~

1. 睇下個盒殘不殘
2. 睇睇部機有無花
3. 入電, 入咭 (最好自己入), 睇睇入card, 電位有無問題
4. 開, 關機幾次, 聽下有無怪聲
5. zoom, 由近至遠, 遠至近, 聽下有無怪聲, 順唔順
6. 試拍不同焦距, 不同mode, 不同setting 之相片, 即時在LCD SCREEN 睇返D 相, 睇睇對焦位準不準
7. 開閃光燈影, 睇下D 相有無問題
8. 影一張全黑, 一張全白的相, 在 LCD 放大來睇, CHECK 有無光點, 死點 (如果間舖有COMPUTER, 可以在COMPUTER LCD SCREEN CHECK , 易睇D)
9. CHECK 所有跟機配件是否齊全, 尤其保用證
10. 問下重有D 咩送 (可以在第一STEP 問左先, 而家再問 ) e.g. lcd screen protector, filter
11. 睇下有D 咩額外野要買, e.g. battery, card, 一齊買可以平d
12. 睇下有無帶$$$$$$

伯爵府

chloepapa,

hahaha ... 有d point真係冇諗過wor

不過呢, 想再問清楚第8點, 點樣影全黑全白, 咩叫光點, 死點, 同點樣係lcd screen度check到呢d野

ps. 冇帶錢都唔怕, 最緊要有帶咭 :mrgreen:

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

影張全黑相, 先搵一樣野對焦先, 之後再用手 / 布 / 衫等東西遮住鏡頭, 要全不透光.
又或者如果部機有手動, set 去最快快門, 最細光圈, 影一張

影全白, 同樣如果部機有手動, 開最大光圈, 最慢快門, 影一張
又或者影一張白紙 (可能要搵d野對左焦先)

光點, 是 LCD 之問題, 有一點一點之光在機身LCD screen 上出現
死點, 係 CCD / CMOS sensor 上之壞點

男爵府

happydino

有d shop用咭收貴d架, 最好問清楚先.
你諗住買邊部?

伯爵府

chloepapa,
睇落有d復雜, 不過我都會試下

伯爵府

o拿, 唔好笑我白痴呀~
我諗住買canon a710is, 學住先, 真係唔敢買單鏡, 驚自己唔識操控, side錢之餘, side埋部機
嘿嘿 寫道:
happydino

有d shop用咭收貴d架, 最好問清楚先.
你諗住買邊部?

首頁

尾頁

跳至