意見反饋
義工

基督家庭 今日: 0|主題: 9903

教養孩童, 使他走當行的道 .......

子爵府

國民生產總值:14678

教養孩童, 使他走當行的道 .......

由仔仔未出世之時, 已經每日為佢禱告.
出世後, 每餐都會為佢飲奶奶而謝飯禱告.
還是手抱時, 又間中會抱住佢為家居祝福 ....
而家大個仔左, 一歲喇~ 又會在每餐時一家三口手拖手謝飯.
又會每天早晨/ 晚上一起手拖手禱告.

最近, 發現仔仔開始好鍾意祈禱.
雖然佢未識講, 但會合埋手, 等我同佢一齊祈禱.
祈完一陣, 佢又合埋手等我, 好似好渴望咁.
咁我有時又會同佢再祈 (祈第二 d)

哈~ 尋日發生左件事, 好攪笑, 但又好開心.
就係我同我老公買左小食返黎下午茶,
我地食食下, 仔仔又食左一啖之後, 仔仔竟然 .....
走埋黎, 一隻手拖住 daddy, 一隻手拖住我,
跟住望住我地, 0係度等 .... 原來佢等祈禱. ^.^
佢提我地未謝飯祈禱呀!
哈~ 真係有 d 尷尬, 但又好開心.

原來孩童自小在神的道中教養, 係有好大作用的.
希望佢大個仍可以繼續愛神愛人.

別墅

國民生產總值:664

Re: 教養孩童, 使他走當行的道 .......

Hi yau_grace,

小孩子是神所愛的!您個仔仔好有趣!
祝福您!

伯爵府

國民生產總值:17662

魅力王子

so good boy~!

該用戶已被刪除

複式洋房

國民生產總值:431

祝福你們
仔細思量

大宅

國民生產總值:1386

yau_grace ,

完全同意,兒女是神賜的產業;作為父母的要緊遵父神的的教導來引領孩子走義路,不可掉以輕心!
生命是非常珍貴的,不可隨意投閒置散;要每天適心愛護,好叫幼苗能在愛與關懷中成長,長大成人後,生命能發光發熱,讓神的旨意行在地上,如同行在天上,這樣,我們為人父母的他日返天家時,便可與神交賬,作無愧的工人了!
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_1199.gif[/img]我的靈歌唱,要讚美我的神,頌讚歸主名,我的靈歡呼,因我主是活著,永活在我心!

大宅

國民生產總值:3845

真替妳感恩!我仔仔也是每晚和我同我老公一起祈禱的!而且他很樂意開聲為別人祈禱,(他今年4yrs old)我都希望佢大個仍可以繼續愛神愛人!!

子爵府

我教會有個小朋友, 又係 4 歲左右.
經常同媽咪一齊為人禱告.
最近, 仲自己一個人上台為教會的老人家禱告.
好可愛呀!

相信天父都喜歡我地有小朋友的單純.

---------
前兩日我老公未放工, 我自己飲湯先. (因為肚餓)
我仔仔又爬埋黎, 自己合埋雙手望住我.
唉~~ 好似又 '衰左' 一次咁.

NgoNgo 寫道:
真替妳感恩!我仔仔也是每晚和我同我老公一起祈禱的!而且他很樂意開聲為別人祈禱,(他今年4yrs old)我都希望佢大個仍可以繼續愛神愛人!!

大宅

國民生產總值:1479

我個女都好鍾意禱告,我每次同佢一齊祈禱,佢一定會笑,不過食奶前祈禱佢就次次都好唔耐煩,等唔切!

侯爵府

國民生產總值:22444

你仔仔好乖呀, 真感恩!

我個仔仔都係叫浩揚, 希望我地都可以以神的道來餵養佢, 叫佢長大後都能愛主愛人!

民房

國民生產總值:74

您的寶寶真可愛! 喜愛禱告!
父母的教導對孩子真係有好大影響! 您們的身教很重要! 因為父母怎樣作, 孩子也怎樣作!
我很欣賞您們! 感謝神在您們中間以愛和禱告維繫著!

我的女兒也在我們身上學懂, 禱告完畢說"阿門"! 在我倆不在家時, 她在不信的爺爺嫲嫲姑媽姑丈面前, 仍會低頭有謝飯禱的動作! 這都是她的姑媽說給我知! 我滿心感恩! 原來歲半的孩子都會懂得自己祈禱! 真可愛!
yau_grace 寫道:

佢提我地未謝飯祈禱呀!

大宅

國民生產總值:1005

yau_grace 寫道:

佢提我地未謝飯祈禱呀!

別墅

國民生產總值:823

好開心可以聽到你們的分享, 我個仔都五個月啦, 我都好努力每天晚上keep 住同他祈禱. 而每餐飲奶就只係儘力.

洋房

國民生產總值:93

Hello every parents :

My sons are already 6 yrs and 7 yrs old. I want to teach them more truth in the God. Do you know where I can find the books or courses that they teach the truth systematically.

I believe when they are growing up, they will have more temptations around them. I want to have their judgement based on God's truth.

Thanks.

子爵府

天道有好多選擇, 當然大間 d 的選擇會更多.
以琳都唔少.

不過搵書, 真係要好好心機同揀0岩比自己仔女先得.

我仔仔而家仲學識用埋本兒童禱告書.
佢會手指指一頁佢鍾意的 (雖然成日都係0個幾頁 ),
跟住我地就 follow 本書入面的禱文同佢一齊祈禱.
佢好開心架. 每晚多數都祈一次. 放假就起身都祈一次.

禁止訪問

國民生產總值:1891

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.