產前產後

跳至

首頁

尾頁

民房

李柱銘﹕助紓人口老化 指不宜拒內地孕婦來港 (明報) 12月 11日 星期一 05:10AM

李柱銘﹕助紓人口老化 指不宜拒內地孕婦來港 (明報) 12月 11日 星期一 05:10AM

【明報專訊】策發會上周亦有討論內地孕婦來港產子的問題,民主派的策發會委員李柱銘(相關新聞 - 網站)接受本報查詢時表示,內地孕婦來港產子可能長遠有助紓緩本地人口老化問題,不宜採取嚴厲的措施將內地孕婦拒
廣 告
諸門外,而特首曾蔭權(相關新聞 - 網站)的看法,亦與李柱銘頗為接近。

李柱銘表示,他在上周四的策發會上建議,政府增加產科的醫療服務和人手,確保本地孕婦有足夠的產科服務,以紓緩目前緊張的狀

民房

Re: 李柱銘﹕助紓人口老化 指不宜拒內地孕婦來港 (明報) 12月 11日 星期一 05:10AM

你地同意嗎,定一些無腦的人白痴

子爵府

好媽媽勳章

Re: 李柱銘﹕助紓人口老化 指不宜拒內地孕婦來港 (明報) 12月 11日 星期一 05:10AM

李議員的見地實在"令人佩服".....
而家o既情況根本就唔可以同五六十年代比較
首先, 當年係因為內亂令人迫不得以走難
而家o的人係因為想o黎香港攞著數
第二, 當年落O黎香港o既內地人, 個個都打算落o黎捱
唔會諗住攞綜緩, 亦唔會向政府要乜要乜, 捱生捱死為下一代好, 而佢地o既下一代 (即而家o既動勞層亦好努力繼續工作)
而家呢班, 偏偏係諗住生仔唔俾錢, 零歲攞綜緩
仲諗住等個仔申請埋佢地兩老住公屋, 繼續攞綜緩添
仔就俾人揍, 付出欠奉, 淨係等香港政府俾福佢享
我就睇唔到呢班人點解決人口老化問題
到時勞動人口俾綜緩人口少幾十倍
到時唔只係老人多, 就算年青力壯都由細攞綜緩攞大
你話香港死未 ??

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

非常同意, 這些小孩日後在內地父母都申請來港, 到時巳是中老年, 人口老化更嚴重, 1個細帶2個老來, 無能政府睇唔到問題嚴重性, 到時這些小孩會帶俾香港一連串問題, 包括教育,醫療,綜援,治安,......., 無納稅要我哋香港人養, 任何一個福利社會都只會自取滅亡.有得移民, 快d走.自己辛苦交稅, 這樣的政府及城市完全唔值得

民房

垃圾政府,垃圾政黨,無知議員-->垃圾 垃圾 垃圾

後悔當初支持無能白痴議員

大宅

枉我-直投票俾佢地班民主黨,呢d咁嘅說話都講得出,
解決人口老化係要吸入人才,要優質!如果d大陸人肯放底1佰萬生仔,我歡迎架!至少佢一定唔會攞綜緩,可能仲會為左個小朋友嚟香港投資!我地係要有選擇性架!
但依家呢?d大陸人好明顯嚟攞著數,不但幫唔到香港,香港仲會死得快d !

李議員,想要人有幾難呀!打個電話俾亞爺!中國大把低下層啦!幾時要,幾時有,要幾多有幾多!
你咁鍾意大陸人,我諗你應該滾返大陸做議員!

我對你們太失望了,我以後唔會再投你們一票了!
請你們好好反省你們有無為香港著想過!

子爵府

好媽媽勳章

我覺得近排連串內地孕婦同內地嬰兒攞綜緩o既事件
只令我發現無論什麼職級的官員(上至曾特首 至各局長, 司長), 無論什麼黨派的議員, 都是沒有用的.....
所以令我昨天沒有參與投票
投什麼票, 選什麼選委會或特首
根本沒有人敢大聲一點出來為香港人出一點聲音
如果不是有亙聯網這個媒介及傳媒
我們的香港給內地人侵蝕了也被蒙在鼓裏
交什麼稅, 擴濶什麼稅基
根本就不是投入在我們的社會
而是投進無底深潭..........
我對香港越來越失 望.............. :cry:

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我一向對李柱銘冇咩好感, 自從97回歸之後, 佢地既逢中必反思想加上勁討厭人大既行為就知佢地根本唔會為我地有hkid既香港人利益著想, 所以我唔會投呢d咁既人一票。

洋房

其實有一個不負責任的爸爸媽媽~咁個bb未的教導同磅樣來自誰呀~說真的可能未來有70%以上的新移民因上一代的影響以去拎綜援姐~應付了老化旦有更多問題而生~政府唔你應為未來的長遠來計畫嗎~

若來港的人係想提升個人的品質~可以自給自足~有心有力~我們是無任歡迎~旦我們港人只看見9~8成的新移民只是為了綜援而來~

最後想問~老化問題同他人日財政開支哪個問題重要~
沒收入只有支出~

我個人應為新移民的bb以同他人財政以直接有掛勾了
該用戶已被刪除

別墅

不如所有官員都扣起一半一工去養佢地啦,,,,到時咪唔駛擴稅機囉....針唔拮到肉唔知痛,,,何況唔係拮喺李大狀身上......

唔該佢自己問下良心啦.....助紓人口老化....咁佢有幾多個仔女呀,,,,人口老化個個地方都有,,,但係唔係個個地方會派錢去舒紓,,,仲要係派俾d無條件0既大6人....有條件嗰d就個個都去哂澳門同外國啦....

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

真係嬲到想爆粗口, 之前佢唔講野我都諗住佢地係怕得罪中央, 點知原來仲衰, 直頭覺得係好事, 低能, 唔講好過講, 我之前都相信佢, 依家好q憎佢, 我都唔會再投票, 唔會投比佢, 其他人亦都唔會投, 因為全部都係垃圾.

要香港多d生育率之麻, 你都派得錢比大陸人羅, 單人綜媛31xx一個月呀麻? 試下政府依家開口, 香港人邊個生左bb每個每月比3000蚊呀, 睇下係咪出年無大陸人黎生bb, 香港孕婦都足以逼爆晒d醫院啦. 鍾意派錢比d外人都唔益我地班香港人呀, 生一個bb得個4萬蚊扣稅都唔知夠乜, 寧願派晒d錢比d外人, 就要我地d香港人挨苦, 香港政府你去死啦!!!!
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

2019勳章

仲以為李豬銘係可以幫到d 小市民,講野有point。點知原來佢都係班低能仔架同一黨人。呢個社會無架la~ 以後唔去投票。

大宅

好媽媽勳章

[size=medium]李先生佢 up 乜春呀!!??

比呢 d 兒童攞左我地香港的褔利仲講咩野紓緩本地人口老化問題?? 狗屎~!!
佢想老人無哂醫療褔利, 無飽飯吃, 一個一個咁死去, 咁就無哂老人問題啦~!!

唔好唔記得呀.

現在的老人, 和將來的老人,
都係以前的納稅者和現在的納稅者呀!!!!

即係現在的中年人, 就是未來的老人了.

大宅

救命... 李柱銘, 曾蔭權有冇遠見架? 冇遠見都算啦, 都睇唔到近況咩? 睇唔到香港咩環境咩? 一邊又話要擴闊稅基, 一邊又派錢俾人.. 點解向我地呢班無辜小市民開刀?

點解摞走我地既福利來做佢地既政治資本? 依家同幾十年前的環境大不相同, 好心佢地做下資料搜查, 做下research 先發表一d令人信服的言論啦. 香港入了一班質素不佳的嬰兒, 對, 曾特首, 李議員的如意算盤是打得響, 舒緩了人口老化, 到時可能有幾百萬幾千萬個壯丁係香港添, 但係生產力係零咁就弊啦.
曾特首, 李議員, 請你們放過我們, 我們不放在向後退, 不想在從六十年代開始捱起.

複式洋房

零歲

別墅

李柱銘同余若薇都係我果區既議員,下次再有投票我同老公都一定唔會再投佢地!仲會叫埋 d 朋友都唔會再投票比民主黨!!

別墅

他們有的是$,但我們無,他們未用過公立醫院,不知這裡有幾糟, 補貼那些孕婦,嬰孩的是我們的血汗錢,要分的只是我們,他們的薪金都是貧苦大眾的$,他當然不當一會事啦,曾生仲要睇中央來做人,他當然唔會做d咩出來啦~!

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章

[quote]
arthur1025 寫道:

【明報專訊】策發會上周亦有討論內地孕婦來港產子的問題,民主派的策發會委員李柱銘(相關新聞 - 網站)接受本報查詢時表示,內地孕婦來港產子可能長遠有助紓緩本地人口老化問題,不宜採取嚴厲的措施將內地孕婦拒
廣 告
諸門外,而特首曾蔭權(相關新聞 - 網站)的看法,亦與李柱銘頗為接近。

李柱銘表示,他在上周四的策發會上建議,政府增加產科的醫療服務和人手,確保本地孕婦有足夠的產科服務,以紓緩目前緊張的狀

別墅

簡直係不知所謂,講到好似好有point,其實根本唔用個腦!
可唔可以send我們的留言給尊貴的李議員呢,等佢醒下啦,了解一下我地小市民的心聲吧!有沒有途徑?
常存喜樂、感恩和樂觀的心,勇往直前吧!

首頁

尾頁

跳至