懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

Re: 李柱銘﹕助紓人口老化 指不宜拒內地孕婦來港 (明報) 12月 11日 星期一 05:10AM

咁嘅說話都up得出.他做政治工作都做"蒙"左.話他白痴都高估左.我們不是官,更不是高官,只是一群普通的小市民,一幫c9仔,都知咁係唔可行的.難道一群高官不如一幫c9仔.好同意之前有位媽咪話.生一個派3千/月.出年醫院逼爆大肚婆啦.我們生一個兩個.有的連生都唔生.唔係唔想生.係唔敢生.你們做官的唔知我們的苦況.我都想個仔有個伴.但要返工,要供樓.要湊仔.顧得邊樣好.想唔同99啊姑仔啊一大群人住.你們都知啦唔好"贏左一場交,輸左一個家."我們連公屋都申請唔到.高左少少入息.就要捱層豆腐"引"咁大的樓.節衣縮食.一個只是頭痛醫頭,腳痛醫腳的醫生,一定是庸醫.一個不是一心為民設想的政府,一定是無能的政府!!有咁樣的政府,香港冇啦.

別墅

Re: 李柱銘﹕助紓人口老化 指不宜拒內地孕婦來港 (明報) 12月 11日 星期一 05:10AM

搞咩呀!點解李柱銘唔睇下依班生完,享受完福利,享受埋免費教育(有d有綜援),佢地嘅父母無交過香港稅不特止,養到佢地大,如果佢地嘅父母都唔係香港人,將來會為香港有多少貢獻呢??佢地會返祖國搵機會,定係香港做打工仔呢?
香港人唔想生係因為唔敢同生唔起。如果政府俾多d資源,信心,鼓勵港人生仔,我地洗乜怕供得樓時養唔起個仔。
李柱銘0甘就放棄我地班香港人,寧願用資源幫大陸人係香港生,做香港人。。。我地仲有乜希望 :-( :-(
該用戶已被刪除

大宅

佢真係離晒泡, 不知所謂, 我唔知佢係唔係要親中所以咁講, 唔該佢自己諗下, 如果佢老婆係而家咁既情況要生bb, 仲要同啲大陸人爭床位, 睇佢仲會唔會咁講 大佬呀! 我地有交稅, 對香港既經濟係有貢獻, 啲大陸人就咩都唔洗付出就可以黎香港生, 咁我地咁辛苦交稅仲咩呢, 如果有得寫信鬧李柱銘, 我一定會支持

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

H& 寫道:
亞李生不嬲都係有破壞冇建設,佢咁既說話都講得出,証明佢冇體會過我地香港孕婦既需要啦.

***叫埋 d 朋友都唔投票比民主黨-------

贊成!咁無遠見根本就唔值得我地投票比[size=xx-large]民主黨

大宅

李先生咁短視,真係好後恢當初投o左佢一票!我以後都唔會再投民主黨,佢o地諗o既o野從來都冇為我o地市民著想!!

其實內地人o係香港生仔,唔單只對香港有負面影響,仲會對大陸有負面影響!佢o地o係香港出世,冇錢就o係香港拎援綜,對香港財政負擔真係百上加斤啦,最慘係我o地o的小市民,又要交稅養埋佢o地,又冇位生仔....

對大陸更加係老虎頭上釘蝨x,你o地諗o下,佢攪個一孩政策為o左咩?為o左控制人口o者,點知原來佢攪出o黎o既政策係名存實亡o既....中國政府有冇面先?!

如果根據亞李生所講,咁下年o的大陸人咪失晒控咁o黎生仔?咁就擺明落中央政府面o者,即係話:你大陸一孩政策唔work啦!係咪咁解先?

仲有呀,香港政府駛乜攪埋o的咩投資移民呀?原來係人用急症室生仔都可以有合法居留權咯,香港政府係咪用刀
Mama: Janice (楠ma)    卓楠bb~

別墅

大家不如send email 比佢睇下佢有咩答覆

http://www.martinlee.org.hk/chi/email/email.html

大宅

仲有o個班小朋友,佢地而家未必留o係香港,但係佢o地係可以「隨時」落o黎,香港政府係完全冇control,冇得預計o既,到時d資源唔夠,我o地d小朋友又要同佢o地去爭、去分,對我o地d bb又fair咩

首頁

尾頁

跳至