少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

七成家長溺愛子女(轉載)

七成家長溺愛子女
8歲童要人餵飯 10歲不懂綁鞋帶

【明報專訊】8歲兒童要傭人餵飯、不會用筷子、吃豬扒要傭人用剪刀剪碎後才吃;10歲兒童不會綁鞋帶,高小學生不懂刷牙……這些都是父母過分保護子女的結果。一所青少年中心調查顯示,在200多名受訪父母中,七成過分保護子女,事事代勞或安排傭人完成。社工警告,過分保護子女不但會影響成長,更會令他們失去自理能力。

四成認滿足孩子欲望放寬管教
循道衛理楊震社會服務處何文田青少年綜合發展中心,關注小朋友愈來愈不負責任和不懂照顧自己,5年前展開「兒童獨立自顧計劃」,訪問了212名參加該計劃的6至12歲兒童的家長,當中半數為雙職家長,約三成家中只有一名子女,大都有僱用傭人。

受訪家長須填寫一份有12個項目的測試表,問及會否為滿足孩子欲望而放寬管教準則、會否代子女做功課等。結果顯示,七成父母表示有4項或以上測試表描述的經歷,屬於過分保護子女,當中近半會在孩子面對身體或情緒煩惱時,很快介入協助,近四成會為滿足孩子欲望而放寬管教準則。調查又顯示,許多家長認為子女在6歲後,才要學習刷牙和收拾房間等。

該中心社工分析,父母過分保護子女的形式包括﹕與子女形影不離、幼稚化看待孩子、不當地控制及入侵孩子的空間、鼓勵孩子依賴,如事事表現得很擔心,以及不知不覺地令孩子與外間隔離,如有兒童每天由父母駕車接送上學,從來不知地鐵是怎樣。

子女成功感低 易有情緒問題
中心主任方明慧將該些父母歸納為「強勢」、「廿四孝」及「全能」三大類。社工觀察則發現,被過分保護的孩子普遍缺乏自理能力,嚴重的甚至讀高小仍不懂刷牙,因為每天都有工人為他「唧」牙膏及將牙刷放到其口中;又有初中生認為八達通儲值花光了會自動增值,不知道「自動增值」的金錢是父母辛苦掙來。這些兒童一般有自我形象低落的問題,成功感和能力感都很低,且性格軟弱或好勝心強,甚至有情緒問題。

父母學習放手 孩子做家務學自理
要培養有自立能力的孩子,方明慧建議父母要學習有步驟地「放手」。她舉例說,很多父母不讓子女沾手做家務,但做家務其實最能訓練自理能力和增加生活智慧,應該讓孩子多做,但亦要循序漸進,從旁指導。

複式洋房

Re: 七成家長溺愛子女(轉載)

我朋友個女都俾佢阿嫲縱到咩都唔識.....唔肯楂筷子,唔需要自己冲涼,唔需要做家務......總之就咩都唔洗佢做......
佢今年9歲!

男爵府

咁我亞仔都係三歲就識得自己食飯同用筷子...查實呢d越早教越易教得掂d小朋友架!佢猛嘈話吾識自己食/用筷子咪由得佢無得食囉!要食就自己食飯!可能我以前見我亞媽又係由得我細佬到小學一二年班都仲要人餵飯,我都覺得離譜,所以對住我個仔我就吾會俾佢大少爺成咁,,,
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

別墅

你同老人家住或者比佢地揍就預咗佢地縱小朋友啦
我都明呢d越早教越易教得掂d小朋友

老人家可以由得佢無得食咩!?唔同你追住餵已經好好啦
有時唔駛小朋友出聲,佢地都自動自覺去幫佢除衫除鞋
小朋友做錯事又唔教,比人話兩句就發脾氣,發下脾氣就有阿爺阿嫲就晒!我6299仲話小朋友d脾氣係天生,無得改,所以要就下我仔!
唉!查實咁樣愛小朋友變相害咗佢地!

我仔喺佢地度何只係大少爺,直情係要風得風要雨得雨!

我仔就係呢d situation 嘅受害者! :-( :-( :-(

禁止訪問

別墅

RebeccaChan 寫道:
我亞女而家2歲都係自己嗶飯食啦!
佢幫我收D乾淨衫入屋,掉垃圾,食飯前準備野,抹枱,我都叫佢去幫手做! 佢不知幾觀喜!佢眾當係一種遊戲添.
而家D人太"種"啦!"種"佢=害佢,咩都唔識!!

咁就要開班授徒,或者在這裡講下心得比大家知啦!

禁止訪問

禁止訪問

別墅

我99見我仔食得慢,所以成日都想餵,等佢快d食晒,而且佢地見佢自己食,一來食得少,二來食得慢,d飯餸會凍晒,三來佢覺得我仔仲細,要佢自己食飯辛苦咗佢,所以......唉!

首頁

尾頁

跳至