意見反饋
義工
[2006年] 買左BB車味呀?

複式洋房

國民生產總值:128

買左BB車味呀?

大家買左BB車味呀? 雖然BB月尾至出世,初生BB其實又未適合坐車仔,但我好心急想買呢! 想買Combi or Chicco ,大家有冇心水? 價錢由$700-$8000 都有,都唔知點揀好。護協那些款式可以嗎? 請指教。

大宅

國民生產總值:4288

Re: 買左BB車味呀?

我買左graco. 連car seat.
分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

大宅

國民生產總值:1151

我今日去完健康院去左永安, 買左架折左$1,440既combi 比b女, 試過開關同坐過都幾穩陣, 希望b女肯乖乖地坐啦...

伯爵府

國民生產總值:18060

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我買

大宅

國民生產總值:2225

我買左一部草綠色Capella $789係吉吉島大減價時買,輕身有雙向同避震...

我地開頭睇車仔既時候同你一樣,幾佰又有,幾仟又有,睇過好多次,眼都花埋 ,開頭睇Combi Catalog,我都好想買因為款式相當唔錯,但我覺得雙向比較重要,但至少要$2000幾,本來打算買啦,點知有個Mami見我地睇左一段時間,突然同我地講,買車仔要買大架d,佢買左架Combi,但佢個大碼b,兩個幾月就覺得好逼,依家要買過第二架...於是我地果次就無買到...因為Combi車視覺上真係好似好細架...

另一次,有個媽咪話要買架重身既車會較穩定,但我係屬於細細粒100磅都唔夠個類,我試過重身車穩定得黎我上落巴士唔方便,一手ling車,一手抱B,好唔掂哦!!!!

有一次有個朋友話佢個同事係bb出世前買左架車,依家亞b一歲都未坐過,一放佢落車就喊不停,於是俾左另一個同事... ?-(

最後同honey相量過,我地要一部有雙向,輕身同埋價錢平
既bb車

大宅

國民生產總值:1518

因為朋友送, so揀咗combi BU720。

複式洋房

國民生產總值:308

mine is Combi KV360

大宅

國民生產總值:2520

我做左幾個月research, 最後買左CHICCO (appx. HKD4,000-)

因為車身物質比較穩, 車身又吾太short, 因為太short 會吸塵架! 太輕又會反車....

呢個係我做左幾個月調查既結論....

該用戶已被刪除

伯爵府

國民生產總值:18885

唔好意思,我路過架咋...
不過見到呢個topic,想講返少少...
我又係未生個時買定,見特價,點知最後要買過,因為呀女唔like坐 其實揹帶都係呀,等bb出左世先買都唔遲架...因為要搵隻o岩自己同o岩bb先好買,如果唔係就浪費

伯爵府

國民生產總值:15067

jimmom

BB隨時會出世嘎!!準備定會好d!!

其實揀咩BB車好睇每個家庭的實質情況同需要…

1.屋企夠大,自己揸車唔使下下搭BUS,好有$$同埋捨得使: 買架歐洲名廠重型BB車(HK$3000 or up) >>> BB真係會好舒服嘎,空間夠大,面料又靚,保護避震冇得彈!! (海港城等shopping mall)

2.有需要經常搭BUS,&會一個人帶住BB出出入入,都好有$$同埋捨得使:輕身質地好最緊要,Combi會係一個唔錯的選擇,不過要留意車的size,如果你個BB係大碼B或係男仔,可能有機會好快唔夠坐!!

3.如果考慮埋經濟實惠...:韓國牌子Capella都係一個唔錯的選擇,一般以輕身款車居多,荷花有一個Capella重型款, 質地布料尚可>>> 如果做緊promotion,$1000有找!

......

我的個人選擇:因為有私家車,如果搭BUS會帶埋工人(唔使我拎),本人又衰孤寒,所以揀佐Capella重型款(真係幾重 & 幾大架),兩層車墊,BB細個時候同埋凍ge時候用雙層墊(溫暖又舒服),BB大d同埋熱ge時候拆佐面0個層墊(通爽又闊落)>>> 9月係荷花買,$1000,仲送個BB搖搖椅! (不過對我來講,唯一的美中不足就係 --- 冇得雙向推!! )

複式洋房

多謝大家的寶貴意見,萬分感激 !

民房

國民生產總值:91

係呀! 我朋友都是咁樣講~

1.自己揸車出入就買歐洲牌子BB車

2.平時出入搭BUS,就買可以單手收車果d

3.朋友買過4-5架, 最後話, garco比較好! 價錢合理, 唔大唔細

大宅

國民生產總值:1841

chicco

大宅

國民生產總值:3057

畀面勳章

Agree with BnL. I also prefer Gracco, although my husband like Combi the most. Anyway, we will buy it later... let the baby "test" it.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

複式洋房

經過多天的實地試車,我今天在護協訂左部Combi KV 630 $2533,貴了一點,但非常輕巧方便。希望BB喜歡啦~

http://www.bibidada.com/shop/product_reviews.php?cPath=24_79&products_id=601&osCsid=7f1c0b9a885321c3cf5bb7545ecd1c06

別墅

國民生產總值:553

我買了部quinny buzz bb車加埋個car seat,三個輪,夠實正,工能ok,但車新較重,,不果算數啦, 多數老公拿

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.