論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

fa姐 & winnie : 我印印一月尾完約, 有乜野要留意架 ?

大宅

Re: 印印一月尾完約, 有乜野要留意架 ?

佢問咩?如果唔係就有咁遲得咁遲先俾佢知,費事佢冇心机做野同攪攪陣。假若佢過往表現唔係太差就俾時間佢搵工啦!

禁止訪問

禁止訪問

fa姐 & winnie: 我印印一月尾完約, 有乜野要留意架 ?

大宅

Re: fa姐 & winnie: 我印印一月尾完約, 有乜野要留意架 ?

我而家都好頭痛, 因我工人月未到期, 我月頭同佢講唔續約, 因我想請bun bun(由於我小朋友都讀國際學校, 所以我用個好d既原因同佢講, 想小朋友好). 之後比我發覺佢去明愛拿左d章程係告僱主既.(agent話佢可能找不到工, 想亂告僱主, 一來可以趁機屈僱主, 二來可以延期比佢找新僱主). 我工人拿既章程係印尼文, 佢唔知我有朋友係識印尼文. 所以我而家keep好所有單據, 將份copy拿返老公公司. 朋友話防人之心不可無, 特別係印印.

以後唔使指意我請印印. :tongue:

民房

Re: fa姐 & winnie: 我印印一月尾完約, 有乜野要留意架 ?

這麼怏就知找不到工? 我個會在5月到期, 我覺得工人知我唔會續約, 佢應該都知, 因都做左4年, 我都好恐怕佢攪鬼

大宅

1. 通知他走之前最好check清楚他有沒有用過IDD,check完後便停止IDD工能 or 加默碼.
2. 他走前一刻,找一個朋友or鄰居過來做証人(唔好親人,免他話你打龍通),black&white寫明及三方人在紙上簽名:
他走的時候或之前身体並沒有任何受傷及不適(免他告你打他).
你已支付所有人工,机票.

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

曾經有僱主唔同工人續約,比工人告"無理解僱"/逃避長期服務金,而向僱主索償"終止僱傭金".一般索償"終止僱傭金"既工人,係做滿4年,而僱主唔同佢續約.
所以如唔想同工人續約,首先要諗好個合理既理由:如我想轉下用bun,等小朋友可以多d英語溝通之類...當然,如早早工人有犯錯,而有証明會好d[但要夠力呀,因個官會睇係咪好雞毛蒜皮而做借口.
準備錄音/錄影,然後同工人講唔想續約,幾時係last day..如工人主動話唔想續,更好,錄晒音,個工人想屈係僱主唔同佢續都唔得. :mrgreen:
總之自己多d証據係手,就最有利.last day個日要錄影,有見證人[無親戚關係]底下交收所有野,送佢走.

大宅

我對佢唔差, 佢生日, 我有比紅包同買cake同佢慶祝, 佢仔生日, 我都有比錢佢買禮物. 不過佢有好多嘢我唔仲意, 特別係講大話同成日發姣, 但冇真係話佢, 因為有小朋友係佢手. 佢月未完約, 而家都月中, 我估佢都好心急. 其實我本身有keep出糧records, 之前出過比佢既warning letter. 不過我朋友係做法律既, 佢話無論係勞工處or官都係想僱主比錢算數, 而且d工人用呢招告僱主好平常, 佢去開個file, 續左期之後找到工就取消控告既有大把. 所以防人之心真係不可冇.

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

佢地唔會因為你咁做而唔變差, 真係反轉豬肚就係c呀:tongue:

我都係工人生日會同佢出街食飯, 又會買禮物送比佢既, 聖誕節都有送禮物架, 但我都擔心佢到時會玩野. 好多人都講你對工人好, 唔=佢會對你好既.

首頁

尾頁

跳至