意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 16|主題: 133276

想請問有無好的電飯煲可介紹呀
該用戶已被刪除

想請問有無好的電飯煲可介紹呀

大宅

國民生產總值:2185

Re: 想請問有無好的電飯煲可介紹呀

電飯煲最多可以用幾耐呢? 最多四年, 而且當你見到d青脫落的時侯, 你已經唔知食左幾多落肚, 而且果d物質係分解唔到架, 仲有你要買幾大的飯煲好呢? 大又唔係, 細又唔係. 一個好普通的電飯煲都要500蚊啦, 當可以用五年, 咁如果煮飯煮40年, 即係要買80個電飯煲, 當無通脹, 即係淨係買電飯煲都要用40,000蚊, 嘩! 無諗過吧! 而且仲要係傷緊身體架. 電飯煲最多可以用幾耐呢? 最多四年, 而且當你見到d青脫落的時侯, 你已經唔知食左幾多落肚, 而且果d物質係分解唔到架, 仲有你要買幾大的飯煲好呢? 大又唔係, 細又唔係. 一個好普通的電飯煲都要500蚊啦, 當可以用五年, 咁如果煮飯煮40年, 即係要買80個電飯煲, 當無通脹, 即係淨係買電飯煲都要用40,000蚊, 嘩! 無諗過吧! 而且仲要係傷緊身體架. 知得d, 如果唔係, 唔知要買幾多個電飯煲, 同食幾多金屬落肚呀.
joly --
http://jolyleong.spaces.live.com/

伯爵府

國民生產總值:18444

屋企個電飯煲d青脫落左一段時間,慘!我地咪食左好多落肚

joly 寫道:
電飯煲最多可以用幾耐呢? 最多四年, 而且當你見到d青脫落的時侯, 你已經唔知食左幾多落肚, 而且果d物質係分解唔到架, 仲有你要買幾大的飯煲好呢? 大又唔係, 細又唔係. 一個好普通的電飯煲都要500蚊啦, 當可以用五年, 咁如果煮飯煮40年, 即係要買80個電飯煲, 當無通脹, 即係淨係買電飯煲都要用40,000蚊, 嘩! 無諗過吧! 而且仲要係傷緊身體架. 電飯煲最多可以用幾耐呢? 最多四年, 而且當你見到d青脫落的時侯, 你已經唔知食左幾多落肚, 而且果d物質係分解唔到架, 仲有你要買幾大的飯煲好呢? 大又唔係, 細又唔係. 一個好普通的電飯煲都要500蚊啦, 當可以用五年, 咁如果煮飯煮40年, 即係要買80個電飯煲, 當無通脹, 即係淨係買電飯煲都要用40,000蚊, 嘩! 無諗過吧! 而且仲要係傷緊身體架. 知得d, 如果唔係, 唔知要買幾多個電飯煲, 同食幾多金屬落肚呀.
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

咁你仲用, 快d換啦, 有害物質來架, 危險.......................

tsuitung 寫道:
屋企個電飯煲d青脫落左一段時間,慘!我地咪食左好多落肚

joly --
http://jolyleong.spaces.live.com/

別墅

國民生產總值:505

樂聲牌0既IH電飯煲, 我用左兩年, 內膽都Keep得好好無花, 不過個電飯煲好大個有D左就真

複式洋房

國民生產總值:187

joly 寫道:
電飯煲最多可以用幾耐呢? 最多四年, 而且當你見到d青脫落的時侯, 你已經唔知食左幾多落肚, 而且果d物質係分解唔到架, 仲有你要買幾大的飯煲好呢? 大又唔係, 細又唔係. 一個好普通的電飯煲都要500蚊啦, 當可以用五年, 咁如果煮飯煮40年, 即係要買80個電飯煲, 當無通脹, 即係淨係買電飯煲都要用40,000蚊, 嘩! 無諗過吧! 而且仲要係傷緊身體架.
我都用過幾隻牌子的電飯煲而大部份都係因內煲塗層脫落要換, 雖然內煲有得配但價錢跟買個新的差不多, 你有何建議呢?
When life gives you lemons, make lemonade.

大宅

我用緊一套不锈鋼煲, 有幾個size架, 可以煲飯, 小人用細煲, 多人用大煲, 唔洗買電飯煲果時諗買幾大, 而且我仲用來焗蛋糕, pizza, char 燒............ 非常好用同多用途, 我覺得最掂係永久保用, 因為我識有d auntie已經用左20年, 屋企無電飯煲, 焗爐, 微波爐連抽油煙機都唔洗, 因為係用低溫煮食, 唔會大油煙架.

仲有係省煤氣呀, 我聽有個人話, 佢係住唐樓, 要叫石油氣, 以前一罐用唔夠一個月就要再叫, 而家一罐可以用差不多3個月, 你話係咪省唔少, 淨係買電飯煲都可以省幾萬啦...........

真係無計過條數都唔知咁勁!

joly --

男爵府

國民生產總值:6803

我用Panasonic 電飯煲焗蛋糕果隻

唔洗多水就可煲軟綿綿既飯lar~~

另外d高速煲都可以煲飯gar~~ 幾分鐘就得gar lar~

複式洋房

國民生產總值:248

Hi,

Good for 'Panasonic' Because I'm work in Shun Hing.
Thanks!

8-) :-?

別墅

國民生產總值:996

請問煮一餐飯須時幾耐?
唔該!

別墅

國民生產總值:996

請問煮一餐飯須時幾耐?
唔該!

水晶宮

國民生產總值:71818

畀面勳章 環保接龍勳章

貴同平既電飯煲, 用得耐個底都會花, 家陣我用平平地既"美的"牌, 1-3人飯, 百幾蚊, 花左就換, 唔駛咁肉赤。
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

別墅

國民生產總值:755

joly, 我想問你套煲係邊度買,乜brand? 几$$?

別墅

國民生產總值:755

有無諗過買不锈鋼電飯煲?

男爵府

國民生產總值:5376

我用緊PANASONIC圓鍋底, 可以用內鍋洗米那隻, 可煮粥, 飯, 飯煮好後保濕和保溫佷好, 米飯佷軟熟, 即使保溫3個多小時(自己最高記錄)米飯仍很新鮮, 用了8年左右, 內鍋從未換過, 依我觀察是PANASONIC最貴的電飯煲, 絕對是貴買平用的代表作.

有一點很多人不知道的是, 不是每個煲內鍋都可以洗米的, 我見很多西施煲是不可以的, 洗米很容易弄花表面, 還不知有沒有其他問題產生.

我用的電飯煲煮2杯米用45分鐘左右.

我記得以前的不锈鋼電飯煲是會chee底的才有西施煲的發明.

大宅

sammiemie,

Please check PM.

joly --

子爵府

國民生產總值:12052

芳姑姐,
你個煲仲有無得賣呀?8年wor??我買左個cheap野,換左一次內膽,吾夠一個月阿賓又整花左啦.煩緊買咩野先得,請介紹..咩野model??

男爵府

國民生產總值:5376

我見到有不同的MODEL 2-6人約$880.- 記得confirm 可洗米的, 樂聲牌網頁有介紹.
ydoris 寫道:
芳姑姐,
你個煲仲有無得賣呀?8年wor??我買左個cheap野,換左一次內膽,吾夠一個月阿賓又整花左啦.煩緊買咩野先得,請介紹..咩野model??

該用戶已被刪除

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.