自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我媽咪話唔夠氣, 食咩可補氣呢 ?

我同事話冬蟲夏草, 唔知得唔得呢 ?

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 我媽咪話唔夠氣, 食咩可補氣呢 ?

唔係高麗參咩 北奇,黨參都係補氣 :-P

男爵府

食人參, 人參補氣的.

男爵府

但熱底吾好食咁多北奇...會燥

[

複式洋房

係咪"鄧" 架, 有無藥丸裝 ? thanks.

伯爵府

好媽媽勳章

燉好過食丸仔啦.
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

男爵府

其實老人家身體出現毛病, 最好去e生果到check清楚好d!
所謂年紀大機器櫰, check到冇問題先去諗整咩食會好d!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

黨參好, 價錢大眾化, 補得黎溫和

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

pakyu0429 寫道:
其實老人家身體出現毛病, 最好去e生果到check清楚好d!
所謂年紀大機器櫰, check到冇問題先去諗整咩食會好d!

贊成,因唔夠氣可能有好多原因,我覺得先睇睇醫生會好d.

水晶宮

好媽媽勳章

高麗蔘, 海味店買, $400右左一支, 切片食, 都可以食到1個月, 記住市面很多假蔘的. 我有個開中醫店的uncle 說就以深水埗為例, 他說有見過一間買真野(唔知真唔真) 總之就選間有商譽的店.

生含不用燉, 放在舌下含, 如是真野, 即刻見效.

珍珠宮

老人家身體有好多毛病唔驗唔知,要驗身後先好補架,例如血壓高不宜食高麗參.
驗完身同中醫師相量後才補身,先至唔會補錯身.
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

禁止訪問

子爵府

jena2468 寫道:

我每個星期都用紅棗、龍眼肉、杞子,黨參煲水飲。我都有血壓高,但一個禮拜一次都OK!。
黨參係好好。唔澡!
http://hk.myblog.yahoo.com/chansukwai/

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!gQBYC8iRGBa3394TZMu8zBqW

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

waiwai1234 寫道:
[quote]
jena2468 寫道:

我每個星期都用紅棗、龍眼肉、杞子,黨參煲水飲。我都有血壓高,但一個禮拜一次都OK!。
黨參係好好。唔澡![/quote]

或者煲開湯個時放 2 條落去都得......

首頁

尾頁

跳至