親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

One Urgent Question (Japan)

我老公下星期去JAPAN Business Trip7 天, 我同1 歲大的仔想一齊去.?有咩行程見議...
我想都係好輕巧得...因為我一個人帶個仔...daddy只會陪一日...
我未同個仔去過旅行...請比d意見...
THANKS so much
Daniel Cheng is my lovely boy.11/9/2005 is his brithdayWelcome to Daniel Cheng

大宅

Re: One Urgent Question (Japan)

我 plan 了以下的行程
比d意見
第1天 : 落機...台場...摩天輪
第2天 : Disney
第3天 : 原宿, 新宿
第4天 : 上野動物園,淺草
第5天 : 西武園(露天), helloketty land (唔識去)
第6天 : 未知去邊??
第7天 : 收拾

唔知會唔會繞路??
thanks
Daniel Cheng is my lovely boy.11/9/2005 is his brithdayWelcome to Daniel Cheng

侯爵府

Re: One Urgent Question (Japan)

你住邊到,因第1日落機到酒店都幾夜架喇,天氣咁凍就唔好帶bb到台場喇,唔近架,係酒店附近行吓食飯啦 :mrgreen: :mrgreen:

公爵府

好媽媽勳章

mrs_snoopy
你bb歲幾嗎?
如果一個人帶小朋友去都幾辛苦架

公爵府

好媽媽勳章

你一個帶1歲BB 在日本四圍貢, 出發前搵定行程路線, 坐車路線比較好.
日本地大脈搏, JR 四通八達, 你唔下少少功夫到時會好頭痕!

大宅

多謝大家提醒
我個仔一歲..我知一定會好辛苦...
不過貪得意又去下

我下午去台場好些?

侯爵府

台場係偏遠架, 你起碼預一日時間去, 唔好諗第一日落機就去啦. 同埋, 如果得你一個帶一個一歲bb去咁遠, 會幾辛苦....

even only

別墅

我諗你應該都係搭JAL, CX, ANA or UA. 到日本過埋immigration都起碼3:30pm. 你應該返酒店check in 及放低行李, 因去到酒店成5:30pm. 如你的酒店是市區, 如新宿或池袋, 就係附近行吓及食飯.

你第一日plan去台場, 是否你地住台場果邊, 如果唔係, 你根本無可能第一日去架. 台場好多野行, 起碼要half day.

記住Disney好windy, 你ge bb 一定要著足夠衫呀. 有一年我11月尾去Disney, 凍到我地死呀.

大宅

你試過在hk一個人帶bb四圍去嗎?
japan JRr站都好大,如果你bb肯坐bb車都好d,但出口都未別個個有電梯,你要有心理準備這會是一個艱苦的旅程.
還有,你BB會午睡嗎,可能你要預一預BB午睡時間.
台場我上年夏天去也玩了差不多一日,因為食下,休息下,玩下(豐天車館兩兄弟差不多每架車也上去坐一坐,他們最開心是這兒).
DSNEY如果你BB識玩都可以去下,否則我建議你不要去,因為真的會好凍,而車BB無乜可以玩,你帶著他你又無得玩.我仔仔去時2歲,凈係enjoy小小世界,我都後悔帶他們去.
如不怕遠,可以去橫濱的八景島.

首頁

尾頁

跳至