自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問下大家有冇講粗口既習慣? 對住自己既小朋友時又會唔會講呢?

我唔講粗口的
但我好知了解一下呢個情況

如果你本身講粗口..而小朋友又跟左你講.
你會有 d 咩反應 or 對策??

[img align=left]http://i6.photobucket.com/albums/y233/kinkioby/0011mm7.gif[/img][img align=left]http://i6.photobucket.com/albums/y233/kinkioby/c85190be95bq7.gif[/img]

複式洋房

Re: 我想問下大家有冇講粗口既習慣? 對住自己既小朋友時又會唔會講呢?

細個時阿媽成日話我x家剷,死x街,自己就覺得好討厭(佢重要係小學教師,死未?)所以我一定唔會喺仔面前講...

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 我想問下大家有冇講粗口既習慣? 對住自己既小朋友時又會唔會講呢?

珊瑚宮

好媽媽勳章

我耐唔耐好激氣都會講一,兩句 但絕對唔會喺個仔面前講

侯爵府

我自己唔講
但老公就會講,
不過唔會係個女面前講!!

禁止訪問

大宅

我父母都會講的
我家姐..亞妹都講..全家就得我一個唔講..

[img align=left]http://i6.photobucket.com/albums/y233/kinkioby/0011mm7.gif[/img][img align=left]http://i6.photobucket.com/albums/y233/kinkioby/c85190be95bq7.gif[/img]

子爵府

我本身都係好小講嫁!除

子爵府

我本身唔講, 亦都唔鐘意人講.不過我老公好勞氣個陣會講.....成日為左呢d野嬲佢, 咁佢又唔會響個女面前講

大宅

宜家唔洗你講小朋友都有機會學到,我講比佢知呢d係唔可以亂講,係18歲後用嚟超級罵人用,我老公同佢同事講電話成日講架,都試過係個囝面前講,佢比囝囝教返佢 講粗口唔得架

大宅

我就返工時會講一~兩句,係屋企都好會小講,同埋都唔會係個仔面前講,驚佢會學我講呀.
咁如果成日係個仔面前講,而佢又學你講,咁你都唔可以話到佢喎,你自己都係咁喇,個仔咪有樣學樣囉,首先自己要做個好榜樣喇.

男爵府

咁我本身都好少機會會講粗口!對住個仔更加吾會講啦!不過有時火遮眼上黎嗰D'白痴,低能,低B'都會忍吾住爆左出黎~~~~!!!個仔平時又無講,不過試過有次真係俾個小朋友係咁專登講D野去令佢傷心吾開心,佢忍無可忍咪係咁鬧人白痴低能囉!都只係嗰一次咁大把,但我地所有大人都O哂咀囉!

不過講真,D小朋友番學之後,自自然然會學埋聽埋好多粗俗說話,有時我個仔放學番黎都同我講,話有D同學仔成日話佢傻仔/白痴等侮辱人既說話,我淨係接個仔放學咋....都成日聽到有D學生小一小二都好無禮貌又爆粗又講咸濕笑話又唱咸濕歌~~~ 我真係多得佢地吾少囉!搞到我成日都要教個仔千祈吾好學呢D壞小朋友咁無禮貌!!!我家陣都好擔心個仔會學壞..
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

侯爵府

2024年龍年勳章

~~貓貓豬~~ 寫道:
我同我老公都唔會係小朋友面前講囉

me 2

珍珠宮

畀面勳章

發皮4嘅時候就會講, 對住啲仔女就緊係唔會啦

禁止訪問

伯爵府

老公屋企唔講,但係公司就應該講......
我自從18歲後就無講,因為我見到係街度尤其係d後生,一路講就以為自己好勁,我見到佢地,就會想起以前既我原來係幾咁肉酸同核突......
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我同我honey都無講, 亦唔鍾意人地講

男爵府

同意...我讀中五時個班主任真係講得無錯架!講粗口真係=整污糟自己把口,同埋大部份既粗口吾岩女仔/女人講...不過就算係男人講,我都覺得un耳!
tsuitung 寫道:
老公屋企唔講,但係公司就應該講......
我自從18歲後就無講,因為我見到係街度尤其係d後生,一路講就以為自己好勁,我見到佢地,就會想起以前既我原來係幾咁肉酸同核突......
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

大宅

最怕聽到d粗口
love

別墅

如果本身講粗口,仲係粗口不離咀嘅人,個對策就係自己係小 朋友面前d言行要注意(最好就係唔講)因為身教好緊要,你自己都係咁,錯不在小朋友。
,你叫個小朋友點會唔跟你講,小朋友就好似一張白紙咁,父母做嘧野都會直接影響佢哋嘅“人格”。
因為我見到好多女仔都係好細,係大庭廣眾都係咁講哂d“器官”出嚟!
嘩!真係為之側目,人哋望住佢重以為自己好“型” ?-( ?-(
唔通佢哋係屋企都係咁溝通

首頁

尾頁

跳至