自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 我想問下大家有冇講粗口既習慣? 對住自己既小朋友時又會唔會講呢?

spoken就無, but written就有...in english only...don't be so surprise!!!

男爵府

Re: 我想問下大家有冇講粗口既習慣? 對住自己既小朋友時又會唔會講呢?

miriam 寫道:
唔會講,我頂盡做精神病患者咁口 up up,唔會講出口•

me2

複式洋房

CANDY_SAMSON 寫道:
我以前好爛口架, 仲爛口過D麻甩佬, 不過自從生左個仔之後就戒左嘞

我覺得好羞愧!我不但只以前好爛口,而家都係,個仔激到我好嬲個陣我會講,其實我戒過一段時間架!就係個仔出世至到5、6歲個段時間,但唔知點解佢再大d,一曳激到我好嬲,我就會忍唔住講,我個仔而家7歲幾,其實我知我咁樣好唔o岩,好衰,有時我都好憎自己,點解要講粗口,其實我好想戒甩呢樣衰o野,但係個人一嬲就控制唔到自己,有無人可以幫下我呀?點樣先可以唔講粗口?我而家仲多個bb添!我唔想連佢都影響埋,我想做番個正常既媽咪! :-( :-(

大宅

冇.....喵喵 :mrgreen:

複式洋房

i never spoken,but 6299speak alltimes.

大宅

小天使bb,

激氣都唔洗講粗口 express + ma~
你不如直接咁同小朋友講
"你既行為令到媽咪而家好唔開心呀"
"你想唔想媽咪唔開心?"
"請你 xxxx 好唔好 "
(當然..語氣都好緊要 la.. 最好就真係做個唔開心樣同用一把溫柔 dd 既聲 )

咁樣對個 7歲既小朋友唔知有冇用
不過對 d 再細 d 既就多數都有效~~
因為小朋友最錫 gor 個就係媽咪

其實好多時家長都會向小朋友發脾氣
但係其實小朋友好多時都唔知發生咩事
所以一定要同小朋友講出佢地既錯處..
otherwise..
你將會見到一個一模一樣既自己

[img align=left]http://i6.photobucket.com/albums/y233/kinkioby/0011mm7.gif[/img][img align=left]http://i6.photobucket.com/albums/y233/kinkioby/c85190be95bq7.gif[/img]

首頁

尾頁

跳至