論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

真黑仔, 工人有病, 仲可唔可以炒佢?

來了3個月D performance 都係麻麻, 好幾次都諗住換過個, 衰就衰在佢成日笑,搞到我心軟又拖吓先. 但對佢真係冇晒信心, 日日都俾我勁鬧!

點知上星期佢話右手發誓嗰三隻手指touch 嘢時好似掂冰咁痛, 右臂又好似抓住重嘢咁痛, 醫生話可能有舊軟骨或骨”次” 壓住佢”既”[size=xx-large]神經, 要做掃描先照到, 照一照應該要幾千元, 如有事, 輕則做物理治療, 重則做頸手術, 所以現在好煩 !

請大家俾少少意見我可以點做呢?

唔医又唔得, 医佢我又怕手尾長, 如果睇政府又要排幾個月, 跟本無可能, 睇私家又唔知claim 唔 claim 到, 而且佢整隻右手都痛, 仲掂叫佢做嘢!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 真黑仔, 工人有病, 仲可唔可以炒佢?

佢病一定唔炒得佢架.如果醫生出証明,証明佢個病不能勝任做家庭傭工,您先可同佢終止合約.記住,唔係您炒佢.

您最好同佢去搵醫生,睇下醫生認為點先啦,我記得有張表要比醫生填既.但唔記得左咩表.您有AGENT既就問下佢啦.

民房

唉!我嗰件又係咁,剛剛滿3個月,做嘢一般但好多電話及短信收,又問我借錢,話剛來香港(佢第一次出外打工)無錢,第一個月幾百蚊就曾借比佢,但她之後又話個細佬開學問我借幾仟蚊,我就拒絕咗但做嘢就越來越無心機,問佢做吔事,同我講話個老公喺菲律賓有第二個女人所以無心機,真係比佢煩死,

點知今晚又話做頸腫大起來,想去睇醫生又話心跳,叫我帯佢去睇醫生,我怕如果係甲狀腺有問題就死啦,因為係長期食藥既病,本來都打算唔要佢,現在佢算唔算我報咗案話身體有問題,果想想抄佢,想請問可唔可以就咁比一個月代通知金+機票佢叫佢返菲律賓呢?我須唔須要通知Agent,但又怕通知Agent打草驚蛇,真是煩

因為本來我攞咗十幾日聖誕節假帯小朋友去旅行,現在想趁小朋友聖誕節放假時叫佢走,我要點部署抄佢才免比佢告我呢 ?

謝謝

大宅

我個case係賓賓黎左10日到,我就帶佢去私家醫生驗身(雖然agent話已經出國前驗左)我地都覺得驗多一次,自己俾錢穩陣d,就係甘報告懷疑佢個肺有陰形,再照多一次,証實個陰形有5cm大,唔確實良性定惡性,醫生出左張証明unfit for work 我地就同agent 請數,唔使補一個月再換過一個新既.不過其實個賓賓幾好,有禮貌同愛心,最哀係間agent,等人借曬錢出黎做野,兩頭唔到岸
最攪野我地叫 agent 出示賓賓既驗身報告睇下點解會敢,
佢地一時話未收到一時話唔見左.
我地只係認為賓賓有乜事大家都唔想,唔理良性定惡性,始終翻自己國家有親人陪住都好d,希望佢無事,大步檻過.

大宅

請問您用邊間agent?

大宅

FA8866,
Does it mean it is more favorite to me if she 有病, and doctor proved that she is not suitable to work, so i don't even need to fire her and no need to pay extra month salary to her????

FA8866 寫道:
佢病一定唔炒得佢架.如果醫生出証明,証明佢個病不能勝任做家庭傭工,您先可同佢終止合約.記住,唔係您炒佢.

您最好同佢去搵醫生,睇下醫生認為點先啦,我記得有張表要比醫生填既.但唔記得左咩表.您有AGENT既就問下佢啦.

首頁

尾頁

跳至