產前產後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我今日6weeks4days, 醫生話只見到胎囊,但見唔到胚胎,是否等於bb已沒有的機會很大?

今天終於鼓起勇氣去看醫生,因為我個胃和個肚成日搞搞痛,有d擔心係宮外孕﹐所以就去照一照,以保安心!結果不是宮外孕,但醫生話只係只見到胎囊,但見唔到胚胎,可能我遲了排egg,但我period一直很準,28日一週期,我自知這可能性不大。今天我已6weeks4days,正常來說bb的心跳也應該看到,我真的是很擔心!心情很無奈!有一種欲哭無淚的感覺!

醫生話我的胎囊外形也很整齊,亦見到有蛋黃囊(供營養給bb的),但是還沒看見胚胎。他叫我兩星期再回去照照,話應該尚有機會bb是沒事的。只是尚有機會,即係輸數也很重呢?請問有冇人也試過這個情況呀?可以讓我了解一下嗎?

大宅

Re: 我今日6weeks4days, 醫生話只見到胎囊,但見唔到胚胎,是否等於bb已沒有的機會很大?

我之前都係咁,等多兩星期就一定知道啦,唔駛擔心。

別墅

Re: 我今日6weeks4days, 醫生話只見到胎囊,但見唔到胚胎,是否等於bb已沒有的機會很大?

那麼,你也是在兩星期後就看見胚胎嗎?其實,我最害怕的是老公會失望,因為他一直也很鍚我,而有我們自己的bb是他一直的心願!但如事情真的要發生,我也會欣然接受的!

複式洋房

hi lebon,

我之前同你情況差唔多, 醫生都係叫我等多2wk, 但到最後都要做刮宮手術 (10月23日做完), 喊到七彩, 因為我老公同佢父母都好想我有bb。
正常6wk一定會睇到胚胎(即使未有心跳), 醫生話我呢d情況好普遍, 係胚胎分裂時已有問題, 係次貨, 所以冇好過有。不過我好明白等待呢2wk既時間係好辛苦, 一來自己身體又唔舒服, 又擔心冇左個bb....最慘係令大家空歡喜一場 :cry:

不過你而家最緊要係放鬆心情, 作最壞打算, 到時如果有, 當然開心啦, 但冇左都有心理準備嘛 !

大宅

你要明白呢D係天意,當然沒有了一定會傷心,但只要有恆心無嘢話唔得嫁。記得一樣嘢就係要身體健康。

民房

唔好擔心啦 :lol: 擔心咁多對身體唔好架, 醫生上次同我照都同你一樣, 未等多兩星期先囉, 我睇過d書講都係無咁快架, 唔好心急啦

別墅

babyjen,

咁你在刮宮之前, 請問有冇出現腹痛或流血的作流產徵兆呀??

babyjen 寫道:
hi lebon,

我之前同你情況差唔多, 醫生都係叫我等多2wk, 但到最後都要做刮宮手術 (10月23日做完), 喊到七彩, 因為我老公同佢父母都好想我有bb。
正常6wk一定會睇到胚胎(即使未有心跳), 醫生話我呢d情況好普遍, 係胚胎分裂時已有問題, 係次貨, 所以冇好過有。不過我好明白等待呢2wk既時間係好辛苦, 一來自己身體又唔舒服, 又擔心冇左個bb....最慘係令大家空歡喜一場 :cry:

不過你而家最緊要係放鬆心情, 作最壞打算, 到時如果有, 當然開心啦, 但冇左都有心理準備嘛 !

大宅

唔駛咁快擔心,因為真係個個BB進度不同的。(而且計日子都係有出入的)

我足7week時去照,照來照去都照不到。姑娘叫我出去坐下忍住不要去厠所(讓膀胱脹些),等會再照。一會後又照,都係只見到胎long。於是佢叫我2week後(即九周時)返去再照,話好可能係BB太細所以未見到。

我返屋企上網睇下,原來好多人都係咁,所以都沒有擔心。二周後回去照,一照就看到了,很清楚。現在已經23周幾。現在你放開心情最重要呢。

其實在肚照可能會較遲才看到BB的,如果伸入陰道照就較小都可看到。不過初懷時我覺得寧可盡量唔好整咁多野入去disturb佢。如果BB是健康適合在世上生存的,自會按時生長出世。如果BB不能成形,就正如babyjen所說,是免得ta來到世上受不必要的苦。放開心情吧!!

(註:我都是一向period很準,而且記錄清楚的)

別墅

hi, ledon
when my bb was 6wks & 4days inside, my dr was also unable to detect the heartbeat and he told me there was possibility of abortion. also, i have spotting ( bleeding from vagina). i have regular period as well as ovulation. he asked me to FU 1 wk later. thanks God, the heartbeat can be detected next time and fetus was seen. i do understand how worry you are now. you just put her/him in the God's hand. God bless your bb!

男爵府

2019勳章

lebon,
唔好咁諗la~ 每個baby 生長速度都唔同架,你有無搵多個e 生睇呀? 有蛋黃囊個bb 就有野食所以你唔洗擔心,放鬆d。開心d bb 先健康架~

禁止訪問

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我第一次去照時都係6wk4d,結果都係見到個long,而家bb都滿月啦,唔好自己嚇自己

複式洋房

Hi belda,

我完全冇腹痛&出血架, 只係有胃痛同想嘔既徵兆, 我4wk時照u/s, 只見胎囊(1.02mm), 到6wk4days照, 都係得胎囊, 不過就大左, 有2mm大, 但當時醫生已經話應該係空囊, 即死胎, 跟住至8wk5days再照, 個胎囊已經冇生長了, 其間我睇過2個醫生, 又睇過D有關懷孕既書, 係有呢種情況的, 所以我就決定做刮宮, 醫生話即使唔做刮宮, 個胎囊會因為不再生長而出血脫落的, 而且我唔想等到出血, 另我又怕勉強要, 又驚個BB發育唔正常, 所以咪做手術囉。

belda 寫道:
babyjen,

咁你在刮宮之前, 請問有冇出現腹痛或流血的作流產徵兆呀??

[quote]
babyjen 寫道:
hi lebon,

[/quote]

別墅

babyjen,

多謝你的回覆, 我都面臨緊同一問題, 我今個星期五會睇一個較為專業的婦科, 睇下佢的意見才決定, 當然我仍懷有的希望是如果bb有番心跳就冇事勒. 我m是不準的(經常遲1-3個月), 但若我由m的第一日開始計算, bb已經九週幾, 但上星期五(八週幾)照Ultra Sound(有18.5mm大), 但仍看不到他有心跳, 我又係一樣, 冇嘔, 冇流產跡象, 但就有好

別墅

謝謝你們的回應!但心裏總是忐忑不安!我相信現階段唯一的做法就是等﹗其實我起初最擔心是bb會沒有心跳,因為網上很多人也說曾出現這情況!但我想也想不到會連肧胎也看不見!真的很難接受!

Hi, babyjen,hkjody,jebb,
你說我和的情況也差不多,也是當時也見到胎long和蛋long的嗎?還是只看見胎long而已?如果有蛋long供営養給bb,他生存的機會會否大一點?其實我的胎long現在有2.3cmx1.9cm,蛋long就有0.41cm,我也不知是否正常!總知doctor說兩星期才回去,他沒有說有機會要人工流產,只說bb有機會是沒事的!這兩星期真的很漫長!

別墅

Be,
那麼你的情況是否當時也見到胎long和蛋long的嗎?還是只看見胎long而已?你的period一向準的嗎?28日一週期?

別墅

納奧美,
其實我今次已經是在陰道照超聲波,所以準確性也相當高!有些謢士說個肧胎可能被個蛋long遮住了,所以看不見!我不知信誰好了!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Ledon

我上星期都是6w4d時都有去check, 當時只照到胎long(沒見到bb) 當時醫生說照睇只有4w(1.04cm),叫我下星期再check多次看有冇大到..(如冇大...即有問題!!!!.)
今天(7w4d)我再檢查, 我己發現bb及有心跳(同時bb約己有6w多)..請放心, 因bb每天都在生長 :-P

別墅

Dear Waswinlmo,

Thank you so much for your encourgement. As I said, doctor said my 胎long is 2.3cmX1.9cm, I think it is bigger than your so much (as you said yours is just 1.04cm, so it is equal to 4 weeks size, right?), so may be my 胎long is a six weeks size then. I don't know why, my thinking is very very negative right now. I don't know how to deal with this feeling. Hope God can help.

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我的period一向唔準,28-39都有,當時只見到胎long,唔見心跳,

lebon 寫道:
Be,
那麼你的情況是否當時也見到胎long和蛋long的嗎?還是只看見胎long而已?你的period一向準的嗎?28日一週期?

首頁

尾頁

跳至