自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

長大後,要同大陸bb爭位讀大學...

都幾頭痛...

男爵府

Re: 長大後,要同大陸bb爭位讀大學...

Don't worry too much.

University is not like primary or secondary school. It's not FREE. If they are bright enough, it worths. Otherwise, they won't have the chance.

大宅

都唔敢諗到咁長遠囉......
我仲有個係肚裡面.... 而家仲頭痛緊, 連住院都要迫餐死 香港有乜好, 做乜d 大陸人係都落黎香港, 真係有金執咩?
[url=http://www.baby-gaga.com/][/img]寶寶,願你身體健康,心靈快樂,向美麗前景踏出信心的步伐.</b>

大宅

佢o地唔單止要同大陸BB爭大學學位,仲有小學學位,到第時出黎做工,又要同佢o地爭職位

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果有大陸人讀大學都好丫..
起碼, 大學學費唔係免費,
佢地係大學生又唔會

大宅

一想起…就覺得好煩呀! :-( :-(

用戶要求終止服務

唔咁諗....

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

爭位讀大學呢個問題我唔擔心, 有競爭才有進步, 我只係擔心人口既素質會因呢班人而下降.

洋房

唉,點算好?
香港之珠闇然無光

複式洋房

下一代的競爭是很激烈嫁 !

大陸的大學生也不遜色. 他們能說流利普通話和英語.
站在他們中間不禁有些"戰戰競競"

記得有位LECTURER 曾經很認真的講過 香港的大學生大多被動含蓄. 在大陸的講座. 他們是不會讓您下課. 就像餓狼一樣. 不停的問問題.討論. 簡直完全唔想放您走. 他們是十分珍惜!

至今我都沒有忘記那位講師的說話.

我們的下一代如何去競爭, 不加把勁真怕給國內的人趕上頭來. 我們的政府就盡量去吸納國內專長, 連我們本土的大學學位也不斷向國內招手. 為什麼呢 ? 為何不多放資源在本土學生上 ? 不值嗎 ?

很心痛.
:-( :-( :-( :-(

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我會送個仔返美國讀. 最少有grants, loans, scholarships... 同數之不盡香港政府俾唔到我地o既o野.

o係花旗國做個二等公民好過留o係香港做土生土長香港人.

禁止訪問

洋房

哩樣反而唔使頭痛,一來大學唔系免費,好多國家都將教育產業化,當一門生意來做,其他國家招收更多外國學生,未聽過人地呻;二來入U憑實力,同就業一個道理,有競爭才會有進步;三來入得大學哩班人,唔會搵綜援,只會有貢獻(只怕人地唔留低)。任何事唔好撈埋來講。

禁止訪問

洋房

世事無絕對,咩人都有唔出奇,但從總體來講,唔會系多數,唔會成為趨勢,你講的應該系個例或者系極少部分,唔會影響總體帶來的好處。人地好多國家恨多人來讀U tim(英澳等國每年都響大陸做好多教育方面的推廣)。

ha8mo 寫道:
哎呀,你真係要睇多D《新聞透視》、《星期X檔案》同埋《鏗鏘集》之類既時事節目喇
香港人已經今時唔同往日,有人一入U就以單身申請公屋

[quote]
vikeyma 寫道:
哩樣反而唔使頭痛,一來大學唔系免費,好多國家都將教育產業化,當一門生意來做,其他國家招收更多外國學生,未聽過人地呻;二來入U憑實力,同就業一個道理,有競爭才會有進步;三來入得大學哩班人,唔會搵綜援,只會有貢獻(只怕人地唔留低)。任何事唔好撈埋來講。

[/quote]

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一諗到將來子女既教育,就好想勸服兩老同我地移民。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

王國長老

2019勳章 王國長老

suilangmui 寫道:
我會送個仔返美國讀. 最少有grants, loans, scholarships... 同數之不盡香港政府俾唔到我地o既o野.

o係花旗國做個二等公民好過留o係香港做土生土長香港人.

咁講美國人夠可能話d香港人同佢地爭位.
你歧視我,我歧視你,何日方了.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至