烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

想整芝士蛋糕, 但無蛋糕模, 有冇其他辦法整呢??

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

Re: 想整芝士蛋糕, 但無蛋糕模, 有冇其他辦法整呢??

You want to make a bake one or make one just uses freezer ??

For the former, 可用硬cardboard做一個gei.

For the latter, you may use those egg tart paper mould (Park'n Shop有售)....but just need to make the base for each piece (the only shortcoming is not easy to make an even cake base and normally tend to be thick jei).
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??
該用戶已被刪除

男爵府

好媽媽勳章

咁如果我想整紐約, 芒果, 藍妹...芝士蛋糕呢??

可以用咩呀??(無蛋糕模)

該用戶已被刪除

男爵府

好媽媽勳章

我未整過蛋糕, 唔知用邊d模好呢??(咩質地)

7吋意思係
闊定係高??

子爵府

7寸係指個蛋糕模SIZE(面積), 有O的係圓形, 有三角形, 有方形, 仲有幾他形狀架.

manyeebb 寫道:
我未整過蛋糕, 唔知用邊d模好呢??(咩質地)

7吋意思係
闊定係高??

子爵府

無蛋糕模係整唔到任何一款蛋糕架.
manyeebb 寫道:
咁如果我想整紐約, 芒果, 藍妹...芝士蛋糕呢??

可以用咩呀??(無蛋糕模)

複式洋房

或者你試下用電飯煲焗日式cheese cake啦, 應該整完倒轉冷卻可以出到既

別墅

錫紙盤, 18cm差唔多=7" 模份量

男爵府

我都係用錫紙盤整啊
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

好媽媽勳章

如果用鍚紙盤整點樣倒出黎呀??
hk_woman68 寫道:

我都係用錫紙盤整啊

首頁

尾頁

跳至