母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

求救~ 20日bb一日食多少餐架

係日頭,食完30分鐘就想比佢訓1-2鐘,但係好多時一放jor落張床又擘大返隻眼,又唔肯訓,個咀仔又想啜啜,如事者好多次都係咁,又怕佢唔夠訓,自己又無得休息。我知道自己奶量係夠,食完都覺得鬆晒,係唔係阿b佢真係唔夠食?咁食落去唔停攪到兩個都無得休息。仲有,佢好多時都係打c egg,夠竟初生bb打c egg是好普遍嗎?一日都有3-4次。
唔該分享d 經驗比我好嗎,^thx^

男爵府

Re: 求救~ 20日bb一日食多少餐架

我bb出世到而家(24日人仔)1日食8餐
2.5-3個鐘頭左右一餐
由18日開始飲4oz
你係唔係埋身餵架?
如果係咁會唔會係bb唔夠飽呀?
日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

大宅

咁你個b而家有多重? 我都係差唔多8餐到(7餐埋身母乳+1奶粉)
我都唔知佢飽唔飽,日頭都正常d,多數食完/食食下就訓,隔2個鐘又再食過,但係到jor 晚上就慘,食完仲眼碌碌,無幾耐又再要食,一直落去都唔想訓。

男爵府

我bb出世時2.87kg
5/12時3.87kg

日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

大宅

如果bb一日有6,7條全濕既片片, 就即係足夠, 有時bb成日想啜啜係想搵安全感, 可以抱抱佢, 或者用包被包實佢黎瞓! 等你下次返健康院磅重就會知bb重得理唔理想
bb打c egg是好普遍架! 唔想佢打太耐, 可以俾佢食一陣奶就會自然停

大宅

我囡囡今日21日人仔"...
一日食差唔多成9-10餐奶奶...無補奶粉...
有時佢都會1個鐘起身嗌食奶....有時就會2個鐘一次...
通常我見佢餐餐都有濕尿片"....

我好小會擔心囡囡夠唔夠飽...只會擔心自己重有無奶"...
BB思想好簡單"...佢肚餓就會喊架啦.... 佢喊個睇下係唔係因為其他野而喊...
如果佢肚餓咪餵佢食奶奶囉"....通常佢食飽左就會好滿足咁訓覺覺豬"...

你試下當佢眼LOK LOK個時了佢玩下丫...
佢玩累左應該會訓覺覺豬"...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊