興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

點選擇D50 OR D40??

複式洋房

Re: 點選擇D50 OR D40??

D50-$3880(body),五點對焦,可用回NIKON所有鏡
D40-$4600(連18-55鏡一支),三點對焦,只可用AF-S鏡,其他要手動對焦,但外形較細.

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

Click: Review of D40 and comparison with D50

If only to choose between these two, I'd bought D40.

5Y 寫道:
新手入門選擇D50 OR D40好呢? 兩者有乜分別? 謝謝!

男爵府

我會揀d50, 講真玩得dslr冇理由唔買多兩支鏡玩, nikon有好多價錢大眾化又好質素鏡頭, 好似50/1.8呢支7舊水左右簡直超值, 但d40用就要手動對焦, so冇癮...

子爵府

如果重小小不是問題, 我一定選D50.

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

5Y 寫道:
THANKS 幾位大師兄,
我住外國的 , 可否幫我clicke''條link看看買邊隻kit好, 謝謝!

你住 Daly City? 我以前住 San Fran 咖. 不過依家因為要買 Nikon HK d 鏡, 搬左來HK 囉. 我 Parents 依家仲住係 Concord. 因為佢地無打算買 Nikon HK d野.

子爵府

睇過你條link, D50 Body 賣US$450 就幾抵, 不過Kit set (加支18-55)收你$700就好貴, 即係話支鏡收你$250, 其實支鏡只值$100-$120.

禁止訪問

子爵府

<你知唔知sf邊到有呀?>

我讀書時住左六年, shopping 同 HK 無得比, 來來去去都係 Stonestown, Sarremonte etc. 最遠去到 Gilroy outlet.

我幫你問下個friend, 佢係 Canon 返工, 不過成手Nikon野, 包括D2X, and F5. 周末做 freelance 幫人影婚禮. 我五年前已經話佢好快俾人炒, 點知做到依家都未炒.

複式洋房

5Y:
AF-S鏡是指鏡頭內有motor自動對焦,AF鏡是靠相機的motor推動鏡頭來對焦,D50,D80都是可以用相機來推動鏡頭對焦,但D40則沒有MOTOR推動鏡頭來對焦,故要手動對焦.
如果小朋友曾常走來走去,有自動對焦當然方便許多,而且這些機都可以利用自動對焦來追蹤移動的物體的.
不過給D40用的AF-S鏡仍有許多選擇的.

大宅

why d40用就要手動對焦? i thought kit lens has auto focus??

嘿嘿 寫道:
我會揀d50, 講真玩得dslr冇理由唔買多兩支鏡玩, nikon有好多價錢大眾化又好質素鏡頭, 好似50/1.8呢支7舊水左右簡直超值, 但d40用就要手動對焦, so冇癮...

侯爵府

aprik,

係用某d鏡先要手動,用AFS鏡係可以自動對焦架.佢地成日話係choose 少only, 5係無,明5明

子爵府

Kit lens 無問題, 可AF, 但如果改用定焦鏡過副廠鏡, 就要手動對焦, 因為呢d鏡沒有內置摩打, 需要靠相機機身的摩打推動對焦, 而D40 是唯一的Nikon dslr 沒有機身摩打的, 所以sorry, 定焦, 副廠無得玩.

本來手動對焦都得, 不過D40的viewfinder太細, 好難睇倒中焦與否, 所以, 算了吧, 要玩定焦, 副廠, 就買部D50好過.

大宅

understood. thanks.

別墅

喂喂 5Y, 係度見到你呀﹐ 我又想買﹐但又唔知邊部好。

各位﹐ 幫手睇下﹐呢個 Package 抵唔抵http://www.bestpricecameras.com/prodetails.asp?prodid=250633

子爵府

如果要俾銷售稅, 一個字..."抵!";

如果不要俾銷售稅, 三個字..."抵到爛!", 買返來香港賣二手都得.

不過我唔知美國的價, 以上只是根據香港的售價進行比較. 在香港, D50 body 都賣HK$4000, 仲係無貨添.

別墅

頭先扮 check out, 唔使比 tax 又有 free shipping
咁呢個又抵唔抵?
http://www.bestpricecameras.com/prodetails.asp?prodid=587864&up=250633

子爵府

是否可送貨到加洲?

首頁

尾頁

跳至