烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

桂花糖

想整桂花糕, 唔知邊到可以買到桂花糖呢??

大宅

Re: 桂花糖

你識極桂花糕嗎? 我先生識呀! 桂花糖可以去d專賣整蛋糕用品的舖頭.
joly --
http://jolyleong.spaces.live.com/

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

點整ga? 教下我得嗎?

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

瑪瑙宮

大廚勳章

其實用乾既桂花好d , 因為你只要其味及dd 花瓣

而湯就自己落砂糖去控制 , 甜味會易d , 如全用上海鋪個d 一瓶瓶桂花糖漿 , 你可能過添 , 落得少又唔夠... 難控制....

先用熱水浸泡d 桂花 , 最好買d 唔好啡黃色 , 香味已變... 浸一輪 , 加適量糖... 再預先坐熱溶好魚膠片/粉 ... 記得要攪混 , 唔係起粒 , 而唔想d 桂花只沉 or 只涪面 ... 就要忣著個已落魚膠粉既桂花糕底.... 開始杰少少身... 囉個匙輕撥... 那時d桂花就會半涪沉分佈.... 喇喇聲放雪櫃凍就可以...

我個時係 www.masterwhy.com 學的... 桂花紅豆糕...

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

Hello seaheart88,
我都想整桂花糕,但係唔知道係邊道買桂花花瓣or 桂花糖,有d人話係上海鋪有得買,但係我唔知道係邊道有上海鋪?請問那裡有上海鋪呢?

瑪瑙宮

大廚勳章

Yoko 寫道:
我都想整桂花糕,但係唔知道係邊道買桂花花瓣or 桂花糖,有d人話係上海鋪有得買,但係我唔知道係邊道有上海鋪?請問那裡有上海鋪呢?

桂花糖 <--- 一瓶瓶 ... 老三陽 個類上海南貨鋪有 , 一係就裕華國貨d超市有 .... 九龍城近街市個d 大雜貨都可能有...

桂花花瓣 <----茶葉鋪有.... 看下唔好太暗啞既色... 約 10蚊兩
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

其實桂花糖... 買左都唔係無用架...

好多時煮糖水 .... 加適量落去... 會有浸淡淡桂花香... 例如... 紅豆沙呢個就好合配喇.... 紅豆沙雖則已落片糖... 但臨尾熄火... 加 3-4湯匙桂花糖... 好香的...

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

複式洋房

o甘桂花糖賣幾錢

seaheart88 寫道:
[quote]
Yoko 寫道:

桂花糖 <--- 一瓶瓶 ... 老三陽 個類上海南貨鋪有 , 一係就裕華國貨d超市有 .... 九龍城近街市個d 大雜貨都可能有...

桂花花瓣 <----茶葉鋪有.... 看下唔好太暗啞既色... 約 10蚊兩[/quote]

瑪瑙宮

大廚勳章

一般見 20.00 .... 約1瓶利川沙爹醬咁大 size....

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

seaheart88
唔該灑...資料好details

大宅

好多謝大家既資料呀

我之前去亞仔學校, 試過佢哋家政組整既桂花糕好好味, 我咪想試下整

首頁

尾頁

跳至