自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

你公司有無同事鐘意請病假?

我同事成日請病假。每月都請3、4日病假。我老細就要我成日跟佢d野。佢好鐘意駁假,如請星期五or星期一。我自己係唔抵得佢有心請病假,但我又做唔出佢咁成日請病假。
你地會點發泄這種情緒?係咪要睇開D?
同我老細傾又無用,連老細都驚佢。

大宅

Re: 你公司有無同事鐘意請病假?

連老細都驚佢 .....咁冇計...咩人黎架

洋房

黃親國戚 ?

子爵府

我老細驚佢繼續玩野,請多d病假唔做野

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁你老闆有問題喎~~~~ 應該warn下個staff啦, 雖然佢可能有醫生紙, 但以後都係咁唔掂喎.....你老闆應該想下辦法啦!!

公爵府

好媽媽勳章

天氣凍凍地又想請下假唔返工o者

大宅

係王親國戚而且連老細都驚佢,咁就真係無計啦!
真係要睇開d, d個世界邊有得咁公道呀! 最緊要放
工番屋企對住屋企人開心咪得囉

子爵府

鍾意請病假的人,唔會覺得自己好唔負責任咩?吓吓要其他人跟佢d工作。
我真係好想同我老細講,如果唔急,等佢放完病假返來自己跟啦!

洋房

Re: 你公司有無同事鐘意請病假H

Try to 單打下佢 law. If your co-worker still has some conscience, he / she will feel bad and stop taking so many "sick" days.

I had co-workers like that before. This woman calls in sick regularly and we all know she's faking it. One time, she called in sick on Tues. When she showed up in the office on Wed, she had a new perm!

大宅

1) 唔follow 佢d野,叫佢自己做番
2) 老細叫你做埋,你叫佢加人工俾你
3) 如果你做夠5年等老細炒
4) 算數>>>唯有照做......我remind你,如果你決定維持不變現狀,自己谷氣唔好後悔!

大宅

畀面勳章

唉,原來呢個世界真係咁多人仲意咁樣,所以我決定左,吾再忍啦!炒左佢啦.............

男爵府

好媽媽勳章

有呀.今早打電話話去看醫生到現都未番.自己唔番工,仲話自己好多野做,晚晚ot,ot咩ot呀,人地做野時你就係到傾電話,msn,唉

子爵府

最弊我份係政府工,無人炒到佢!
所以我部門老細都理唔掂

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

佢有晒病假証明, 都耐佢唔何。

唯有urgent的幫佢做, 唔urgent的等佢第二日返來自己做番。有任何人打電話搵佢, 第一句就問urgent 唔urgent, 唔urgent 的就叫佢明天再call 佢, 等佢親自follow up。老細問起, 就話自己好多野忙, 做唔晒佢果d野, 不過urgent的已經幫佢搞掂。

千祈唔好全部野幫佢做晒。我都係咁。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

都唔係有病假証明, 就耐佢唔何架!
根據勞工法例,有薪病假係要連續病4日,
有醫生紙,先至有3/4 薪金架。
好多老細唔想咁絕,病1-2日只要有醫生紙,
好人先唔扣人工咋!我公司就係有D 咁既衰人扮病,
攪到Admin. 有咁既安排,我地少過4日既病假,
一律扣人工,所以我公司D 人病到死都返工! :evil:

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

咁佢身體有問題,應該睇醫生食藥,
我有朋友都係咁,醫生開藥佢食囉。
個個月都係咁,佢D 同事咪好慘?!

conniechan1975 寫道:
1 of my sis's health is not good. when her period come, she always throw up, diaherra, very pain. so she always absent from work 1-2 days per month..

禁止訪問

大宅

梗係有la
   咪.......咪.......咪.......

大宅

我有兩個下屬都好鍾意請病假,約一至兩個月一次哪,都知唔係咩大病,傷風感冒,頭暈肚痛咁哪!不過已經比老細列入黑名單,升職加人工都唔駛諗 呢個世界好公平,佢地以為請病假又有人工又有假放好著數,其實最後蝕底都係佢地自己 :tongue:

首頁

尾頁

跳至