興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2019勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

點樣 CD 轉 MP3 ?

如題!
買咗部MP3 返o黎, 唔知點樣可以張d CD o既歌轉做 MP3 格式, 請大家指教吓!

大宅

Re: 點樣 CD 轉 MP3 ?

Windows media player 擷取。

侯爵府

畀面勳章

呢個topic答到口臭...

try >> CDex <<

按圖進入教學...

珊瑚宮

tommythumb,

Windows media player 擷取, 咁個step應該係點做?
Thanks !!

珊瑚宮

我搵到個step, 但係搵唔到 "工具"係邊?
有無人可以幫忙提供一吓!

Windows Media Player 將音樂檔轉為 mp3 及 DOWNLOAD 在電腦上, 步驟如下 :

~ 開啟 Windows Media Player
. 工具
->選項
->擷取音樂
~ 留意”擷取音樂至這個位置”是放在電腦某處地方, 要記清楚, 否則很難找回已變更的檔案.
~ “擷取設定” 格式改為 mp3

大宅

Windows Media Player 10 或以上先有「擷取」功能。

按此下載 click here to download

珊瑚宮

tommythumb,

真係萬分 Thank you哂 !

終於成功搞掂啦!

都真係好簡單喎!

洋房

up

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

ChunChun_Daddy 寫道:
呢個topic答到口臭...

try >>CDex<<

我一路都係用CDex去轉換格式﹐但最近它出現error如下﹐現在轉吾到格式﹐何解呢?

Native NT SCSI Library support is not supported by this operating system.
You have to install ASPI drivers in order to use CDex.
See the CDex Help File for more information.

侯爵府

畀面勳章

E ? 你搞過乜黎???-( 未遇過喎...

試下un-install, then 重裝睇睇典...

侯爵府

Already tried to un-install CDex, then install it again.
The same error shown.
:-(

男爵府

Already tried to un-install CDex, then install it again.
The same error shown.

試試重裝 ASPI Driver

侯爵府

路過的人 寫道:

試試重裝 ASPI Driver

ASPI Driver在那隻CD裏?
是否需要download?

男爵府

網上下載

男爵府

裝itunes都得。Freeware

男爵府

依!係喎!用iTune真係得喎?但唔知可唔可以由MP3(300bit) to MP3(128bit)呢?因為我download的歌的size好大,成10M一首歌,如果抄到我的MP3機內,就只抄得幾首咋。

大宅

Hi All,

請問最後步驟點做呀?我唔明呀?唔該!
謝謝!!!!

. 擷取
-> 從 CD 選取需要的曲目
-> 擷取音樂 (C)

[quote]
cmsm 寫道:
我搵到個step, 但係搵唔到 "工具"係邊?
有無人可以幫忙提供一吓!

Windows Media Player 將音樂檔轉為 mp3 及 DOWNLOAD 在電腦上, 步驟如下 :

~ 開啟 Windows Media Player
. 工具
->選項
->擷取音樂
~ 留意”擷取音樂至這個位置”是放在電腦某處地方, 要記清楚, 否則很難找回已變更的檔案.
~ “擷取設定” 格式改為 mp3

首頁

尾頁

跳至