烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無媽咪定期燉燕窩比小朋友吃?

聽人講小朋友食燕窩可以增加抵抗力. 我年初開始每星期都會燉冰糖燕窩(少甜), 每朝早要2個女(8歲同6歲半)食約1至2匙後才吃早餐返學. 係呢年裏佢地D傷風咳真係少左喎.

大宅

Re: 有無媽咪定期燉燕窩比小朋友吃?

[size=large]但係 : 千萬不要給BB食燕窩
copy from :
http://baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=265065&forum=21&start=225&viewmode=flat&order=0

【明報專訊】本港有逾一成市民認為自己有食物敏感,研究指出,能引發敏感的食物包括了牛奶、海產、果仁及燕窩等等,過去4年便有27人因嚴重過敏而被轉介到瑪麗醫院過敏免疫門診部治療,有人更試過僅因淺嘗一小口叉燒包便發病。醫生指出食物敏感無法根治,嚴重者可能致命或遺傳至下一代,故呼籲家長盡量推遲讓孩子進食高致敏食物的時間,減少引發過敏徵狀的機會。

致敏食物﹕牛奶雞蛋花生

瑪麗醫院兒科專科醫生何學工指出食物敏感成因不明,但疑與遺傳有關。若父母雙方都患有食物敏感,孩子患食物敏感機會高達七成,如僅父或母有食物敏感,遺傳給孩子的機會亦有三成。研究亦顯示,主要導致過敏的食物包括牛奶、雞蛋和花生等。其餘可能致敏的食物包括海產、麥類、豆類、生果和燕窩等等。

患者進食這些食物後會有不良反應,包括痕癢、出現濕疹、便秘和過度活躍等,嚴重時會出現哮喘甚至死亡,須緊急注射腎上腺素紓緩病徵。他們大多在1歲前開始對牛奶和雞蛋等出現敏感,而對魚類、水果和蔬菜等,則在2歲之後。何指出,部分過敏患者可能同時患上其他病症,如過敏性皮膚炎和中耳炎。

嬰兒應推遲吃過敏食物

他表示,夫婦若欲減少把食物敏感遺傳給孩子的機會,便應採適當措施,包括懷孕期間避免吃致敏食物、餵哺母乳至少4個月,以及推遲小孩進食各種致敏食物至少半年,因「嬰孩的腸胃發展尚未成熟,如過早進食致敏食物,可能無法抵禦致敏原,引發過敏反應」。他指出,若小朋友不幸證實患上食物過敏症,父母應定期讓他們接受食物和皮膚測試,看敏感是持續還是減退,說不定日後孩子的過敏反應會減少,可重拾進食某種食物的樂趣。

嬰兒響3歲前都不應進食燕窩。因為燕窩含大量蛋白質,屬高度致敏食物。嬰兒食左之後好有可能產生過敏。另外,氣管敏感、咳嗽哮喘、濕疹等都應避免食燕窩,以免令病情惡化。

以下報告你可以參考一下。

幼童吃燕窩加劇敏感症 3成父母餵食 恐致休克呼吸難

不少父母親認為,只要將名貴的藥材補品給子女服食,他們的體格便會強壯過人,病痛亦可減少。不過,中文大學醫學院一項調查發現,逾3成家長會給患有皮膚敏感或濕疹的孩童服食燕窩,認為可以增強其免疫力,防止敏感;當中一名被餵食燕窩的嬰兒只有3個月。

負責研究的醫生指出,父母胡亂餵嬰兒食燕窩,可令嬰兒本身的敏感及濕疹情況惡化,嚴重可致呼吸困難及突然休克。

中大醫學院兒科學系在去年底至今年2月,向250名家長進行調查,部分嬰兒及孩童患上皮膚敏感及濕疹等病症。負責研究的中大醫學院兒科學系副教授韓錦倫指X,調查發現,許多父母親會用盡方法,包括要子女戒口及給他們進食「古靈精怪」的食物,例如鱷魚肉、花粉、月見草及燕窩等。

含豐富蛋白質 屬高致敏食物

韓錦倫指出,不少人都認為只有上一輩的祖父母,才會用上述方法防止嬰兒出現敏感,但是次調查發現,很多使用另類方法的卻是年輕一代的父母親。

調查顯示,32%的家長會給子女食燕窩,認為可以防敏感。韓錦倫稱,燕窩含有豐富蛋白質,是高致敏的食物,不但不可治好敏感徵狀,反而令敏感或濕疹惡化。

他續稱,一名只有3個月大的嬰兒被父母餵食燕窩,方法是直接將煮熟的燕窩餵給嬰兒食,韓錦倫指出,嬰兒在6個月後才可進食固體食物,這不但令嬰兒不能消化食物,反而出現更嚴重的敏感情況。

3月大也餵食 嬰兒難消化

他表示,新加坡曾有案例顯示,一名嬰兒被餵食燕窩後,出現呼吸困難的急性反應,以致突然休克,幸及早送院,才可保命。韓錦倫解釋,除了上述急性情況外,進食燕窩後的慢性敏感可出現腸胃不適,大便稀爛及濕疹惡化等。

除燕窩外,最常被食物敏感者使用的是中藥,佔91%,包括各類處方湯藥或沖劑,夏枯草、廿四味等涼茶類飲品更是父母喜愛給子女飲用的中藥材。

民房

請問六歲一星期可怎吃燕窩最好?

複式洋房

我會用冰糖燉燕窩比2個女(6歲半同8歲), 每次燉約一星期份量, 放雪櫃可保存一星期, 每日空肚食少少, 不過我就會落少D冰糖

大宅

姪仔吃了燕窩後,面上會起一粒粒疹。

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

唔好怪我多事 燕窩對身體係無益o既...

伯爵府

我都想講一下

有 d 小朋友會對燕窩敏感

我老公個兒生女就係出到一撻撻....好似風難咁

[size=large]如果未清楚小朋友有無對燕窩敏感,
都係唔好亂黎
其實生活係香港既小朋友
祗會係營養過剩
所以, 都唔洗 side 呢 d $$$ 去買燕窩

如果, 以上有什麼講錯說話
敬請見諒

hkfireice 寫道:
姪仔吃了燕窩後,面上會起一粒粒疹。

複式洋房

我諗任何一種食物對唔同人既體質都會有唔同既接受程度和反應係啱既, 又如對平至花生、雞蛋、牛奶...等及貴至參茸海味等各樣都可能會產生過敏. 最重要係食既人的體質是否接受. 當發覺有問題時要循正確途徑去找出原因. 不是道聽途說. 我的小朋友就正因為常傷風流鼻水及皮膚敏感 (濕疹), 去找醫生做過血液測試, 結果係不是食物引致的, 而是對塵蟎及花草過敏, 於是就對正下藥, 留意家居環境和教她們盡量不接觸敏感的源頭, 及繼續放心給她們食燕窩及她的至愛-朱古力. 始終燕窩對加強抵抗力有一定的好處, 呢年裏她們真是少了流鼻水, 皮膚好左及體質亦改善了.

P.S. 之前阿女有段時間D皮膚敏感都幾嚴重, 咁啱係個段期間她常常飲朱古力奶, 我地都以為係D朱古力奶引致的, 帶她去找醫生看看, 醫生話咁不如試下停左一輪唔好比朱古力之類的食品給她, 之後再比她食, 若果一食就出就係朱古力啦, 個醫生真攪野, 搵個細路黎玩. 之後帶她看另一個兒科專科醫生, 醫生建議為她做測試找出原因, 一試之下原來唔關朱古力事, 真好彩, 如果唔係我個女就大損失La, 朱古力及朱古力奶是她的至愛

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

smypig 寫道:

另外我想講o既...如果體內有癌細胞的話...燕窩會加速它們生長的

複式洋房

咁, 奉勸各位係自己食之前要諗清楚La, 若癌細胞真係存在的話又或者驚自己會有的話, 就無謂再傷害自己傷害他人. 若然現在係無又的話, 亦都不要自己嚇自己, 杞人憂天. 請怒我多言.

smypig 寫道:
----------------------------------
另外我想講o既...如果體內有癌細胞的話...燕窩會加速它們生長的

複式洋房

我都有聽中醫講,所以燕窩真係唔好亂食,食雪甲高la,功效一樣的

珍珠宮

sagloria 寫道:
咁, 奉勸各位係自己食之前要諗清楚La, 若癌細胞真係存在的話又或者驚自己會有的話, 就無謂再傷害自己傷害他人. 若然現在係無又的話, 亦都不要自己嚇自己, 杞人憂天. 請怒我多言.

smypig 寫道:
----------------------------------

唔好意思...可能有部份人會覺得我杞人憂天...但我知o既又唔想唔講出o黎 ...大部份西醫呢幾年都唔主張食燕窩...中醫更加反對...恕我多事

複式洋房

好開心亦很多謝各位媽咪發表的意見, BK係一個言論自由的討論區, 一定會有不同的聲音, 大家可以互補不足, 以一顆真誠的心去對大家, 拉近各位BK媽咪的連繫.

禁止訪問

珍珠宮

ha8mo : 你想知咩? 我幫你問

禁止訪問

珍珠宮

ha8mo 寫道:
想問從根據中醫理論
有咩原因令佢反對人食燕窩?
對身體有什麼壞處?
什麼體質的人一定唔好食?

謝謝

[quote]
smypig 寫道:
ha8mo : 你想知咩? 我幫你問
[/quote]

有咩原因令佢反對人食燕窩?
此問題我曾經問過中醫..其中一個原因係燕窩會"封"o左脈像...

什麼體質的人一定唔好食?咩體質的人都唔好食

珍珠宮

ha8mo : 我星期五會睇中醫...其他問題問o左再 reply

禁止訪問

大宅

ha8mo,
我曾經睇過兩個中醫, 他們都分別講過, 話我係唔適合食燕窩的人, 因為如果個人身體內有某些病源, 吃得多會封住它而很難清的. 當然, 我個人就不太相信, 但都無乜所謂, 因為都無錢買來吃喇. :-|
我諗你最好自己問中醫師是否適合食, 因各人體質不同, 應該是不可代問的.

首頁

尾頁

跳至