懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB滿月後, 點解d薑醋唔可以比人攞走食, 只可以到bb家中食?

BB滿月後, 點解d薑醋唔可以比人攞走食, 只可以到bb家中食?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: BB滿月後, 點解d薑醋唔可以比人攞走食, 只可以到bb家中食?

我地鄉下滿左月d朋友黎都冇得食薑醋架.

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

Re: BB滿月後, 點解d薑醋唔可以比人攞走食, 只可以到bb家中食?

我都想知,尋晚同朋友傾電話,佢講我先知唔得

禁止訪問

大宅

我奶奶話bb滿月後,到屋企食就得, 但係唔可以攞走, 所以我好想知o下點解。

大宅

我記得表姊生個時,我冇去佢屋企食,但啊媽都有拎返屋企俾我食

複式洋房

That's traditional. You can give 薑醋 to your friend before 滿月. But, after 滿月, your friend and relatives must eat at your home and can't bring to their home. They said it's good for BB.

公爵府

我都問過我個陪月, 佢唔肯講, 只話總之你想你個仔好就滿月後千祈唔俾好人攞走食! 我諗都係個仔會俾左人, 或會死之類掛, 不過我自己就唔係好信呢d野!

首頁

尾頁

跳至