自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 七成家長溺愛子女 8歲童要人餵飯 10歲不懂綁鞋帶

阿女現在2歲半都係比工人餵食飯, 但有時係她自己取匙和刀叉,要自己攪掂唔需要你幫.

[quote]
我個囡都係,有時去街街同佢著鞋,佢會say no話要自己著的,到真係著唔到(搣唔甩塊魔術貼)先會出聲叫幫手,食飯你餵佢,佢就會自己
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

男爵府

唔好話小朋友, 有時見o的廿幾歲o個o的都係咁, 我以前有個同事佢唔識食魚, 因為佢個工人都已經幫佢挑哂魚骨, 有個fd重攪笑佢廿幾歲人都未試過自己買衛生巾, 因為亞媽已經幫佢買哂你話死唔死. 其實好多野都係父母做成.

大宅

咁都得??廿幾歲人喎!!
hwy616 寫道:

唔好話小朋友, 有時見o的廿幾歲o個o的都係咁, 我以前有個同事佢唔識食魚, 因為佢個工人都已經幫佢挑哂魚骨, 有個fd重攪笑佢廿幾歲人都未試過自己買衛生巾, 因為亞媽已經幫佢買哂你話死唔死. 其實好多野都係父母做成.

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

..........the research was done on 中產人仕 only.....as such, I believe 真係有七成.....

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

男爵府

咁會吾會太温室呢
我見過有個細路好叻5,6Y到
自己去街市買野....之後重要話人貴吾好呃佢
[

大宅

有家長溺愛子女, 亦有d家長過份放鬆子女, 小一二已經叫學生自己放學番home, 自己有key 開門, 留係home做功課, 有d就周街玩, 無人理.

兩者都好極端, 有時做家長都要羅個平衡點, 要安全地比小朋友做番自己d野.

大宅

好媽媽勳章

你估我地細個個時咩,禁多兄弟姊妹,自己唔做,邊個幫你做呀
快樂可人兒
:-DResults:

男爵府

你話8歲童要人餵飯、10歲不懂綁鞋帶,我都會信,e d見得多
e代 d小朋友比父母溺愛得過份
我都見過d小朋友讀小學坐bb車都有
我兩個女一識行路就不坐bb車
兩個女1歲多食飯都是自己食

男爵府

我和兄姊,1升小學,都是自己上學放學
我哋...細細個已有自己的key 開門
只是...現在唔同以前啫...
kitty-tko 寫道:
有家長溺愛子女, 亦有d家長過份放鬆子女, 小一二已經叫學生自己放學番home, 自己有key 開門, 留係home做功課, 有d就周街玩, 無人理.

兩者都好極端, 有時做家長都要羅個平衡點, 要安全地比小朋友做番自己d野.

公爵府

好媽媽勳章

時代唔同左
以前d人生好多個, 媽咪都冇時間照顧, 要自己食自己

依家都係一個起兩個止, 重點照顧ma 都唔知係好定唔好

大宅

咁就係啦, 而家d細佬真係冇咁叻, 咩都唔識做咁, 咁樣唔得架, 一定要俾佢地學下, 咁先得架
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/niceperth/my_photos Perth's nail[/url] Perthicus's Blog

首頁

尾頁

跳至