少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Re: 小朋友大脾氣,可以點教

chansc912:

「駁咀」係一個要小心處理嘅問題。

小朋友駁咀通常發生响你「話」佢嘅時候,大致分兩類:一是善類,佢真係有唔明,或者你真係有反駁嘅地方,佢真心提出。這類處理容易,耐心講解番俾佢知便可。

另一類是:佢唔高興你話佢(セ都好),於是死撐,試圖用駁咀來掩飾 (有啲人以為呢d 係反叛,你試吓同佢講:喂唔好做功課啦,睇完電視玩電腦,跟住去遊樂場,睇吓佢反唔反就知!);千祈唔好俾佢 trap 咗同佢作口舌之爭,即鬥咀,咁樣解決唔到問題,重會演變成嗌交。

解決方法:當你有嘢想佢改時,唔好「話」佢,盡可能用「讚」佢一個好行為來代替「話」佢一個唔好嘅行為 (詳細点做又係睇番前面);咁樣除咗令佢改到啲壞行為 (你想佢唔做嘅嘢)之外,佢亦唔須要用駁咀嚟「死撐」!
另外,當佢地駁咀時,你或多或少都會俾佢「义」開咗,變咗話佢駁咀,咁佢又可甩身一次!

你嘅情況大致係唔係咁?
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

chansc912:

其實 point 1, 3, 4 都好有關連,可以一齊處理更加好!

專注力就睇番 → 呢度
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

複式洋房

SandraLo,

多謝你的指導及提點, 我會嘗試你的方法.

chansc912

大宅

想請教大家:

囡囡2歲2個月, 早幾星期賓姐回鄉時, 開始小小事發睥氣, 每次都大哭1-1.5hr. (兩歲以來只試過一次哭了約四十五分鐘) 但此期間從沒說要搵姐姐.

上星期賓姐回來後, 又因小事發睥氣大哭, 每次都只要姐姐, 不要爸媽. 我倆公婆不理她由她哭, 姐姐在洗手間, 她便在洗手間門外大哭大叫拍門, 當姐姐出來後, 不用三分鐘她便沒事.

是因為姐姐早前放假的影響嗎? 她哭鬧時不要媽媽只要姐姐, 我很不開心. :-( 我應該怎樣處理?

謝謝

大宅

睛靈勳章

SandraLo, 你好AR. 我仔仔今年4.5, 讀k2, 有個表妹8個月, 他倆都是婆婆+工人揍, 本人仔仔不知為什麼, 最近出現佐同之前不會發生的情緒, 之前做功課都會好乖, 好快, 唔會喊, 最近不知為什麼, 次次叫佢做功課都不願意, popo 叫佢食完飯做, 他是應承, 但當時間到了, 他又不肯做, 又成日發脾氣, 成日都好大聲說話, 越叫佢唔好, 佢就越要做, 之前寫字寫得好好, 最近寫得很差, 佢應承我的事不做, 我同佢講, 如果3月你沒有改進, 我就會將你轉讀全日, 等老師教你, popo 唔識教你. 我這樣做法是否不對? 我有跟老師傾過, 他們話, 其中一個原因, 係因為表妹大佐, 有好多反應, 大人不再只注視他一人, 他會用好多野另大家注意佢, 是否真的? 如果我真的將他轉讀全日, 有沒有幫助le ?

珍珠宮

yonniemarn 寫道:
想請教大家:
囡囡2歲2個月, 早幾星期賓姐回鄉時, 開始小小事發睥氣, 每次都大哭1-1.5hr. (兩歲以來只試過一次哭了約四十五分鐘) 但此期間從沒說要搵姐姐.
上星期賓姐回來後, 又因小事發睥氣大哭, 每次都只要姐姐, 不要爸媽. 我倆公婆不理她由她哭, 姐姐在洗手間, 她便在洗手間門外大哭大叫拍門, 當姐姐出來後,不用三分鐘她便沒事.
是因為姐姐早前放假的影響嗎? 她哭鬧時不要媽媽只要姐姐, 我很不開心. :-( 我應該怎樣處理?

yonniemarn:

想問吓:囡囡是不是大部份時間都是和Bun Bun一齊,而爸媽晚上也沒有太多時間給她?

我「估」BunBun很多時間和她一起,又就慣她,所以「黐」她多些,BunBun放假時可能沒有人和她玩,而她細個又未識表達,所以情緒有些不安......

假如工人甚麼都就她,她要甚麼,都梗係會揾番嗰個人,因為會最快咁攞到佢要嘅野,呢個係理所當然嘅事。你不開心只不過是妒忌,又係正常的,從另一個角度睇,你工人對囡囡相當唔錯 (只驚寵壞),好事一樁!

你嘅處理方法係啱嘅 (扭時唔理佢亦唔好鬧),要留意吓工人有冇寵壞囡囡,長遠你晚上亦要俾多少少時間佢,佢大少少就會「黐」媽咪多啲,响佢冇哭鬧嘅時候 (未必要係乖時),讚佢話佢冇喊冇扭,慢慢應該冇事!

大宅

SandraLo,

thanks for your reply & advice.

係呀, 我地兩公婆返工, 夜晚得2-3個hrs 同個女玩. 不過假日我一定陪佢.

我都知我工人對囡囡好好, 她亦不是太寵囡囡. 佢都有幫我教囡囡. 當囡囡對住佢喊及扭抱時, 佢會問囡囡發生咩事同埋叫囡囡收聲先. 如果囡囡繼續喊, 佢會話你喊我不彩你, 囡囡收聲後先會抱囡囡.

咁囡囡喊同扭時要姐姐, 我是否由得姐姐安撫佢呢?

姐姐說日間只有她倆時, 囡囡從不會發脾氣, 姐姐工作她自己玩. 去會所又同其他小朋友好friend. 但晚上我們回家後先會發顛, 是否想引我地注意?

珍珠宮

yonniemarn:

聽你咁講情況可能係調轉,即係你工人識處理佢,但你地同佢時間較少所以不知不覺「就」多咗自己唔知,到佢明顯扭時你先至企硬,佢於是去揾工人.......?

無論個 case 是不是這樣,用番讚嘅方法一定 work,記得睇番前幾個 page 啲 post!

大宅

睛靈勳章

SandraLo, 請告知我是否應比小朋友讀全日 ?

複式洋房

SandraLo :

Please check pm ! Thanks

珍珠宮

qkhui 寫道:
SandraLo, 你好AR. 我仔仔今年4.5, 讀k2, 有個表妹8個月, 他倆都是婆婆+工人揍, 本人仔仔不知為什麼, 最近出現佐同之前不會發生的情緒, 之前做功課都會好乖, 好快, 唔會喊, 最近不知為什麼, 次次叫佢做功課都不願意, popo 叫佢食完飯做, 他是應承, 但當時間到了, 他又不肯做, 又成日發脾氣, 成日都好大聲說話, 越叫佢唔好, 佢就越要做, 之前寫字寫得好好, 最近寫得很差, 佢應承我的事不做, 我同佢講, 如果3月你沒有改進, 我就會將你轉讀全日, 等老師教你, popo 唔識教你. 我這樣做法是否不對? 我有跟老師傾過, 他們話, 其中一個原因, 係因為表妹大佐, 有好多反應, 大人不再只注視他一人, 他會用好多野另大家注意佢, 是否真的? 如果我真的將他轉讀全日, 有沒有幫助le ?

其實轉全日係冇問題,好多小朋友冇人湊都讀全日,問題係:你開咗口話「你沒有改進, 我就會將你轉讀全日」,咁對仔仔嚟講,讀全日就變成一個懲罰,而唔係一個需要。

我想問晚上是怎樣安排的?婆婆、表妹是否仍在一起?他對爸媽也發脾氣?通常發什麼?

如果真係 attention seeking,應該不難處理,可否先答以上的問題?

大宅

睛靈勳章

其實轉全日係冇問題,好多小朋友冇人湊都讀全日,問題係:你開咗口話「你沒有改進, 我就會將你轉讀全日」,咁對仔仔嚟講,讀全日就變成一個懲罰,而唔係一個需要。
----- 係la, 我都覺得自己講錯, 唔應該這樣同佢講, 噉其實我都唔知係唔係真係有需要, 佢係有人湊的, 但想佢可以改善一些習慣及行為, 同全日是否真的可以改善le ? ---

我想問晚上是怎樣安排的?婆婆、表妹是否仍在一起?他對爸媽也發脾氣?通常發什麼?

--- 晚上多數會跟我回家瞓, 但有時也會跟婆婆及表妹一起, 他很愛錫表妹的., 他跟我們會比較少發脾氣, 佢通常遇到我們不準許的事會發脾氣, 有時佢做功課寫得不好, 擦去他的字, 他會發脾氣, 有時跟他比賽, 他loss了會發脾氣, 會話人係衰仔......

我想問一問, 如果出外時, 叫他不要做的事情, 他好像聽不見, 唔理, 噉可以點應付....

珍珠宮

qkhui:

假設我地相信婆婆唔識教,太寵佢,助長佢發脾氣,咁「返全日」係應該「可以改善一些習慣及行為」,因為佢冇咗扭嘅對象。

「發脾氣」同「叫他不要做的事情, 他好像聽不見」,基本上處理方法一樣,你由這個 topic 的第三版(由頭)開始睇,差不多全都是教怎樣用讚嚟處理發脾氣及改正唔好嘅行為,你必須先看,假如沒有時間,由 page 9 開始都可以。

看完後照做,你應該可以處理到佢發脾氣,但佢單獨同婆婆一齊時會照發,長遠計讀全日真係會好啲,因為表妹大啲更難搞,meantime你可以叫婆婆將「話」佢嘅嘢減到最少,功課自己主動做嘅話,就做得好唔好都要大讚佢肯自己做,唔做由得佢,等老師處理,即係等佢自己承擔番個後果,不過事先當然要同老師講好点罰。

隔多三四個禮拜,即係到你地讚佢多過話佢嘅時候,你會明顯覺得佢行為好咗乖咗,咁就再同佢講响學校時間長啲多啲小朋友同佢玩睇吓佢点反應。

民房

我一路有追睇呢個topic
sandralo既方法好有用阿仔聽話左~

珍珠宮

manhoGrace:

:lol: 多謝你捧場!

其實對幼兒來來去去都係嗰三招,睇咗一定啱用,及早處理咗,可安枕起碼至五年級,但若不恰當地處理佢地的哭鬧同發脾氣,大咗就「好難搞」。

前幾天有媽咪pm咗佢個 case 俾我,我遲啲會放上來,呢個已經一年級,真係要即時小心地處理,否則遲啲媽咪就處理不到,必須要揾幫手!

珍珠宮

各位:

有媽咪pm咗佢嘅 case 俾我,希望大家都可俾些意見:

仔仔表面上品性善良,官仔骨骨,可是作為他媽媽當然見到他很多的弱點。仔仔今年6歲半,妹妹2歲幾,爭執爭吵每天也有,問題亦不大,可是當他升了上一年級後明顯開始發脾氣-->失控!
他本身是一個大bb性格,很倚賴,怕污穢,亦得到很多親友的寵愛,即使妹妹出世也代替不到他的地位,因他太可愛。另外他的性格很慢吞吞,之悠,又不鍾意別人話他不對的事,以往讀幼稚園本人對他很自由,讓他自由地學習,亦無壓力!
上了小學當然不適應,我給時間他學習獨立,可是大bb仍未做得好,老師已反映意見,於是我又進行一些獎勵計劃,他喜歡的,但做功課方面真的難處理。放學後,他自行完成6-7成功課,不明白的我放工後教他,可是他的反應令我很辛苦!
e.g.母:這些好像有點不對,你看看題目講什麼?
仔:做"物"話人地錯啫!你唔愛我!
母:我愛你才告訴你,你可以改或者唔改,無緊要(語氣中性)
仔:你做"物"唔俾人改!
母:我沒有唔俾你改,你可以改!
(之後就把擦膠收起來,很久才拿出來),有時就瞪大雙很 大聲話我罵他,按著又來一句"你不愛我!" "你愛唔愛我?"有時擲書到地上,亦試過用手整"巢"工作紙,其實我最初是沒有罵他,可是當他玩成個鐘都係用呢d咁既字眼,真係頂唔順!

亦試過有一天大發脾氣,話我地不理他,因我病了,妹有哮喘需每小時闖氣,個個都很倦,他獨自在沙發上發小脾氣,又罵亞妹衰令她無得去玩,又話媽媽病=唔愛他! 爸爸太心痛打了他兩下,於是他大發脾氣,把整個玩具廚房打破了,所有膠地席也擲碎了!其實我常常也有獨自帶他外出傾偈,玩,他有很多節目,妹妹因病沒有外出,可是他總是用很差態度對妹妹,喝他,打他,當然妹妹不會完全接受,亦有還手。之前他跟妹妹關係好好,但現在差了很多,完全不想理妹妹,可以妹妹仍很愛哥,常掛住未放學的哥。

我有點覺得仔仔不識驚,正常一個小朋友知道勢色不對,都會收聲,可是,我個仔仔不會的,你愈惡他愈惡,你講一句,他照罵你一句,頂到衡!到你收聲,他仲有成千上萬的嬲怒繼續發出來!
可是每一晚時間很有限,他要9:30-10:00pm睡覺,我平日都要6:30pm才回家,如果不是他的情緒那麼差,我們一家會無咁辛苦。
另外,最慘係他由bb開始已經不鍾意睡覺,以前"擰"眼訓很恐怖,現在大了仍然不願睡覺,一輪做作才肯上床,已很晚了,又要求你講故仔,我表示只講10分鐘,他應允,最後又說你不愛他,因夠鍾,我不會繼續,接著他曾試過用長枕頭打我,我真的很嬲,亦不禁哭了出來,把整天工作疲倦,仔仔的傷心,全部哭出來,可是他話你假裝的!最後叫他睡覺明天返學6:30am起床,他會扮大咸,用被蓋頭,接著又話我唔俾佢睡,我再澄清我沒有"唔俾佢睡"於是糾糾纏纏後才睡,很辛苦!
Contracting 他不大受用,因他一眼訓,什麼也不記得。time out 他不得,當他發脾氣時,即使我要行開飲水,他也不接受,他會大力捉住我不放!
有時覺我他有點打橫來講,現在話唔要,一會兒後,又話我唔俾做,其實我真放很多時間給他,反而妹妹很少!
Sorry 阻你咁,因為唔知找誰傾!
unquote

給我些時間,我會盡快答!

大宅

睛靈勳章

SandraLo, THANKS !
我會將你之前o的case & 教法, print 比婆婆睇, 希望她可以合作.

謝謝 !

珍珠宮

「仔仔表面上品性善良」媽咪:

你呢個 case 比起其他,係冇咁簡單……….

若你不處理的話,情況會愈來愈嚴重,後果是真正的失控!
這種失控可以很嚴重,我有個朋友,兒子自少就說媽咪偏心妹妹,媽咪沒有特別處理,但總覺得兒子因此事不開心,所以特別遷就他,亦以此表示沒有偏心,久而久之,兒子便被寵壞;有一次他玩電腦太耐,媽咪叫了多次也不肯停,媽咪熄了他的電腦……..他感到他的「特權」被受挑戰,憤而以刀架在自己的頸上………

原諒我要說,你囝囝的發脾氣和失控,而是你「做就」了他。你最大的缺点,是被他 trap 了和他的「口舌之爭」而冇法自拔,於是,每一次,他只要用這個技倆,說你不愛他之類,你便無法抗拒地被他牽動情緒,繼而他做什麼都可以。他可以「你愈惡他愈惡,你講一句,他照罵你一句,頂到衡, 糾纏不休」….就是因為他知道這些說話可以影響到你,而他作了任何事 (包括打、駡你、發脾氣和整爛玩具等),似乎都沒有什麼後果,你接近「冇符」,因此他沒有避忌的跟你鬥咀、發脾氣,這是正常不過的!

你必須即時處理他的情況,否則,到有真正利益衝突 (即你必須管他時),他為確保自己本來的「權利」,行動會升級,就像我朋友的兒子........

好啦,你別傷心,請先收拾心情來處理他!

我感覺上,你有啲嘢係 “pre-occupied"咗,中咗佢圈套,以為他說的「不愛他」是真係 mean的……..就像很多媽咪以為仔女扭時大喊係傷心一樣,所以,你必先要「抽番個身出嚟」,至可以睇到自己的問題!先留意下列各点:

1/ 每個人性格都會有缺点和弱点,「不鍾意別人話他不對的事」也是人之常情,這個並沒有大問題,而他放學後能自己完成6-7項功課,已是非常難得,你要將他的優点「放大些」來睇。現時首要是集中處理他的行為,暫且不要太介意他的功課怎樣,必要時同老師單聲,欠做/欠交的功課,由老師處理;因為相對功課只是少事,亦追得番。
2/ 盡量不要「話」他,用讚他一個好的行為來代替「話」他一個壞的行為,例如:回到家就不好說「重有三樣功課未做好喎!」,要讚他「嘩好叻,已經做好咗五樣功課啦!」詳情請看之前的 post,看得愈多愈易明易做。
3/ 必須要給他睡得好,看看餐單有沒有問題 (有些人對某些食物如零食味精等有敏感);必要時見医生取些bb瞓覺药 (暫時性),因為扭眼瞓時,會增加處理行為的難度。
4/ 必須完全 ignore 他的鬥咀行為,不可答他 (雖然他必定會引你),不可有任何情緒反應,假如你自知按捺不住,便要响適當時間和他分開(isolate),讓他失去「扭」的對象。(例如索性離開屋企一陣)

開始時,找一日他心情最靚的 (Sunday?),和他坐下來,serious但扼咁要說出你想他改和會做的 (但唔好乘機「鵝或話」),例如不可再說媽咪不愛他和不可哭鬧 (發脾氣),講明後果,這個後果要由你自己諗,要他care的,例如三日冇電視睇、收某一件玩具一星期 etc.; 講好之後,便要嚴格執行,期間,每天必須响佢冇(未)講衰嘢發脾氣前勁讚數次,話佢好乖冇講XXXX。若然他真的發了,你做什麼亦可能會遇到頑强的反抗,你必須堅持 (最重要是不回應他的「說話」),否則便沒有用。

有什麼問題,請pm我,清楚後再進行;假如你試了一次,但不幸失敗了,請即找心理學家/行為治療師幫手,因為那表示你「升級」駕御他不成,他也升了級,我冇信心紙上談兵可以幫得到你了!

民房

Hi ~~
我想問下 " supernanny " 套 VCD or 書邊度有得買呀??

男爵府

SandraLo

我睇左這個post好耐對我好有用, 你好專業, 你的工作係咪同小朋友有關的.

首頁

尾頁

跳至