跳至
[2006年] bb 出奶蘚

首頁

尾頁

民房

bb 出奶蘚

我的bb只有一個多月大, 面上最近出奶蘚,健康院說不用理會, 但巳有兩星期了都未好, 請問:
(1) 是否我食了補品再餵人奶, 故bb熱氣故有奶蘚呢
(2) 要否買藥膏搽呢? 那一種比較好呢?
:-(

大宅

Re: bb 出奶蘚

如果唔太嚴重, 可以同佢搽cream滋潤下, 等佢慢慢好番, 我囡囡就用qv cream, 搽藥膏好得快d係因為好多藥膏都有類固醇, 搽得多未必係好事, 健康院d醫生都係建議我囡囡搽cream

民房

謝謝你的回應! 請問是否普通的BABY CREAM 巳可以呢?

大宅

係呀! 初時可以一日搽2,3次, 形成一個保護膜, 等佢慢慢好番, 如果搽左一兩日都唔見好轉, 或者愈來愈嚴重, 就要考慮試第2隻!

洋房

winnie2702

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=830422&forum=156#14258354
:-P :-o

大宅

我亞仔都係三星期大時開始出奶蘚, 姑娘話唔洗理, 個幾月都未好, 朋友介紹我用甘油同佢搽, 一日搽兩次, 怕泣可以加水一齊搽, 搽咗兩三日真係好返, 你都可以試, 唔得都冇害

亞仔好返晒我都有同佢一日搽一次, 等佢唔洗皮膚乾燥, 佢依加 d 皮膚好鬼滑溜, 攬到我自己都好想搽埋一份

大宅

我會用思詩樂濕棉抹, 每次食完奶都抹,抹幾次d紅會好好多, 再一日搽一兩次 cream 就好快好.

大宅

我女女之前都有少少,跟住我用娥羅鈉英同佢每日搽三次,再勤d搽baby cream(我用gerber,不過好鬼難買到),冇幾耐就好返。我問過醫生佢話娥羅鈉英無問題,可以搽。另外,塊面乾淨係岩,但係抹太多會抹晒d油脂令皮膚乾燥,所以適可而止

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至