跳至

首頁

尾頁

子爵府

你地個b介左夜奶末?

點樣先算係介左?我個b平均4個鐘食一次,但夜晚果餐12:00am食完後有時可以到5:00am先食,但有時到4:00am就要食,係咪如果可以維持5個鐘先食(1個星期)咁就算介左啦?

大宅

Re: 你地個b介左夜奶末?

我依家日頭就3個半鐘一餐,之前夜晚就4個鐘,依家就由佢喊先餵,不過亞b有時4個鐘,有時5個鐘就醒囉...我都唔知算唔算...??

別墅

wah, your baby is very nice bor, he can eat each 4 hours? i think thats mean cut "night milk" la, how many oz per time? my baby eat each 3 hours, 3oz, i m worry that she can't cut "night milk", how come?

子爵府

本來我個b係每3-3.5 hours一次架5oz,但係滿月果日去健康院到姑娘話食得太多,叫我4個鐘先比佢食1次,咁我返黎咪盡量3.5-4hours先比佢食一次囉﹗都係食 5oz,前几日佢半夜果餐都可以捱到5個鐘,點知尋晚4個鐘就喊哂口要食﹗

大宅

如果bb夜晚訓到6個鍾就叫戒左夜奶!

我個b呢兩日唔知點解,唔係好飲奶,之前都可以飲3.5oz(3-4hrs)而家飲1.5-2oz咋!唔知佢咩事呢?

我呀B未戒夜奶呀!

洋房

我想問是否主動的幫他戒?有D人話BB會自己戒到夜奶,咁我

大宅

my twins drink 120ml foe every 3-4 hours...and still wake up at 3 am...

yes, they will cut the night meal automatically...no need to worry...but we have to be sun foo lor...
吾家三隻小豬樂融融 ;-)  ;-)  ;-)

男爵府

我個女依然係3個鐘就要食(埋食餵),都唔知幾時先介
未經本人許可, 不得轉載

子爵府

嘩.....要成6個鐘先叫介左夜奶呀﹗

別墅

我bb一晚飲一次lo...比之前好架la
我叫馮小妍 聖瑪莉諾同學記得我嗎?
我們都36歲了!

複式洋房

我個B尋晚1點飲完奶,跟住到3點幾先訓,諗住佢訓個零鐘4點幾起身飲奶,點知佢一訓訓到8點先起身飲,都有成7個鐘...

洋房

我個 bb 戒奶係咁既:-
有一排, 我阿 b 夜晚唔訓, 日頭先訓, 咁 99 見佢橫掂夜晚都係喊又要抱, 就索性唔開奶比阿 b, 只係比 2 安水 阿b. 兩三日後, 阿 b 夜奶就戒左啦.

子爵府

NOVBB

唔開奶比佢咪喊得重勁囉?淨係比水佢飲得唔得架?

子爵府

qbbq

你個b咁勁可以7個鐘先飲奶﹗

大宅

我個囡囡都係, 昨晚佢都係1點飲完奶, 之後成3點先瞓, 不過就瞓到今朝8點先再飲奶.

qbbq 寫道:
我個B尋晚1點飲完奶,跟住到3點幾先訓,諗住佢訓個零鐘4點幾起身飲奶,點知佢一訓訓到8點先起身飲,都有成7個鐘...

大宅

你地就好啦!我個b女呢兩日12點食完5:00am再起身食,算有進步,有5hrs,希望今晚可以6hrs啦!

大宅

未呀!!仍然係3小時至3.5小時要食一次奶奶呀!!好準時.....唔會遲......

洋房

水怪 寫道:
NOVBB

唔開奶比佢咪喊得重勁囉?淨係比水佢飲得唔得架?

其實我都唔知 bb 係唔係分得到飲緊既係奶定水. 99 之前提過呢個方法, 我都無理佢. 點知有幾日阿b 係佢度訓, 咁就戒左啦.

別墅

NOVBB 寫道:
其實我都唔知 bb 係唔係分得到飲緊既係奶定水. 99 之前提過呢個方法, 我都無理佢. 點知有幾日阿b 係佢度訓, 咁就戒左啦.

你奶奶都幾好喎,肯唔俾奶個孫飲。
我阿b都戒左啦,係自己戒既,之前幾日,我試過十點幾餵最夜一餐,佢就四點幾起身食,又試過點半食完,第二朝六點九起身,尋晚我十二點餵完,今日六點先起身食,好開心呀!!佢戒左咁第時返工就無咁辛苦啦!!

子爵府

我個b夜晚果餐通常都12:00am食架,都捱到5:00am先再食,有時可以到6:00am,一心諗住自己可以訓多一個鐘好開心,點知個b12:00食完奶,日日都扭計喊到2點先肯訓,尋晚重喊到2:30am先肯訓 結果我可以訓既時間都係到3個鐘﹗你地個b係咪一食完奶就訓架啦?我個b好多時食完奶都係咁扭計架,究竟佢几時先唔再喊架﹗

首頁

尾頁

跳至