意見反饋
義工

家庭理財 今日: 2|主題: 40485

靠綜援該怎去理財呢???好苦腦呀!!!

民房

國民生產總值:6

靠綜援該怎去理財呢???好苦腦呀!!!

我想問問各位,本人現時要獨力照顧及負擔所有女兒一切開資,每月都只靠綜援維持生活,但每個月交了所有屋企各項費用後,已經所剩無幾,每個月一到月中,已經開始就要煩怎樣可以將少少錢捱到月頭,下年囡囡又要開始返幼稚園,我該怎去理財呢??? :cry:
BBQ

大宅

國民生產總值:1086

Re: 靠綜援該怎去理財呢???好苦腦呀!!!

你既情況都幾難喎,問題係你每個月都無錢淨,第一舊少少地拿出來投資都無,根本就無財可理.
我諗你要先開源節流,盡量睇下再慳唔慳到錢,另外有無辦法做兼職(唔犯法既情況做).
一係放棄公援出來搵份高人工既工(唔知你學歷&經驗如何)
可以夠支出而有錢淨啦.

大宅

國民生產總值:2670

你囡囡下年返幼稚園, 你睇下可唔可以出來揾返份高人工少少既工 獨力照顧一個小朋友, 真係唔簡單 :-|

男爵府

國民生產總值:5372

我想第一步是保持不要有赤字

有捨必有得 有得必有失

別墅

國民生產總值:527

去做兼職家務助理, 算唔算犯法呀???

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.