自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

香港淪陷啦!

先是醫療比大陸孕婦搞到一鑊粥!
產科-->兒科-->其他各科慢慢來!!
跟住到踪緩
接著是公屋
再來學校.............
孤兒院都比佢地塞爆...(生完唔合心意唔要走咗去都有!)
一直無盡頭咁吸....香港褔利本身都唔夠, 仲要比呢班人吸乾吸淨!!!

有人借二千蚊來生仔跟住個仔攞綜緩養家
有人來生仔跟住找D醫生寫証明話個B有事, 要媽咪照顧, 申請個亞媽來港, 亞媽來完申請埋老公.......跟住全家!! 又係公屋, 綜緩~~~~~

識一個大陸人本身好有錢, 離婚單親有兩個仔女, 照攞綜緩, 因為佢係大陸有幾層樓!! 這位大陸婦仲要叫埋佢個家姐來生, 都係教佢攞綜緩!!!
大陸人攞綜緩攞到買樓, 香港人唔夠資格攞, 仲要唔夠錢買樓的多的是!!!!!!!!!!!!!!

去到健康院, 跟本唔覺得自己係香港人的地方, 完完全全好似返咗大陸借用人哋地方咁!! 數來數去, 得一成係香港人!!
我哋呢區都搞成咁, 真係唔敢估計新界區的情況!!

初係面對醫院, 跟住健康院, 到大D就學校D同學.......

每年交稅唔知為乜...........交埋交埋去養大陸人!!
人口新力軍, 要睇係乜人, 你要人口, 好多落後地區都好願意來!! 係唔係接晒佢哋來啦!

男爵府

Re: 香港淪陷啦!

侯爵府

複式洋房

複式洋房

Please support 一人一請願 http://www.petitiononline.com/WinnieHo/petition-sign.html
[img align=left]http://clubimgfile.paran.com/rainbowkh/pds/2006/0127/1138292195_13.gif[/img]

大宅

男爵府

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

民房

""每年交稅唔知為乜...........交埋交埋去養大陸人!!
人口新力軍, 要睇係乜人, 你要人口, 好多落後地區都好願意來!! 係唔係接晒佢哋來啦!"""

對 香港政府已絕望, 朋友移民加拿大, 要有學歷要求, 日日死讀燦讀, 人地政府要的是有質素的國民, 相反香港政府,
每日己有單程配額, 重大 開中鬥, 歡迎來港生仔, 重免費教育,公屋, 醫療, 我年年交咁多稅, 得到乜 ?????

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

男爵府

唉...多口講句, 而家中國先係主, 香港係仔/孫/豆豉一角.....人民弊都高過港幣啦...佢要蓋過晒香港d野....有咩咁出奇....佢地仲要名正言順tim.......

唔該當初話歡迎中國回歸話中國好香港好既人...收下聲啦~~~ 仲要成日捧住個中國∼∼∼∼ 香港死得架啦

大宅

子爵府

想當年岩岩出黎做野果陣, 每逄約 friend 出尖沙咀 / 銅鑼灣都會特別執正 d, 因為知道係遊客區, 唔想影衰 hk 同自己... 但而家??? 到處都係自由行 自由到周圍吐啖 衰既就吐係垃圾桶上面, 賤既就直情吐係地度 係非吸煙區食煙 !!! 大叫大嚷!!!

我都覺得香港真係淪陷啦! 而家晚晚睇肥姐果個節目, 見到 d 上一輩既移晒民, 我覺得佢地好幸福呀 :-(

別墅

suilangmui 寫道:
今日睇方向日報話中央無意釋法/修改基本法. 根本佢地就有心吞晒成個香港.

我從來不問政事,直到我身在其中——產科病房,我先知有幾震撼!

十一年前,都係產科病房,有個大陸人,同佢頃契,最後佢畀埋蛇頭個電話我,話若然有大陸親人想黎香港生仔打個電話安排下就得喇!當時我只係感覺咁都得?犯法 o既事我係唔會做,轉頭就將個電話掉落垃圾筒。點知時代進步,依家大陸人一於自助行(唔駛蛇頭),住滿間產科病房!

我生bb前係產前住左兩日,得閒就見有差人係病房出面(後來先知原來差大哥要處理逾期居留產婦!:-| )。講真,心理有小小不安。始終差人現身對於一向守法 o既香港人黎講,表示有事發生(多數仲係唔好!)未生得出已經令我唔舒服! ……

今日「都市閒情」談論同一個話題,我打電話唔通,否則我會回應郭議員話,多謝您話畀小市民知,以您所見政府(特首同各部門包括律政署)面對「大陸人到港產子」異常低調。我作為小市民都感受到,並且我個人觀察到由特首呼籲大家生三個、硬著頭皮諮詢「銷售稅」到無情情推出幼稚園學券。隱約可見,政府擔心未來人口偏低,苦無對策,嘗試將錯就錯(原來其他國家一樣無法解決外來產子問題)。曾特首連任在即,再愚蠢也不會此刻處理這個敏感話題!我個人無法得知中央對香港人口政策方向,但若然如某大陸農民在網上所言,大陸人在港產子的的確確迅速解決了農民赤貧的現況。我相信中央大人亦樂見香港這個富裕之都為祖國作出貢獻!何況現在是香港缺乏人力,實際是香港求祖國幫忙!

曾特首掌握全港資料,所著眼的亦是為全香港未來籌謀。我相信曾特首對「大陸人來港產子」所帶來的沖擊是完全瞭解的!可以推斷既然短期解決不了「大陸人來港產子」問題,就乾脆研究一下未來等他們負起交稅的責任,所以就要在反對聲四起之下硬銷「銷售稅」。

又有議員提出就算大陸人表面解決了香港人口短缺問題,亦很難控制他們何時來港生活,對未來規劃教育、醫療、住屋構成嚴重困難。但若然嘗試在幼稚園階段已提供資助,未嘗不是吸引他們早日到港生活的誘因!所以請大家不要再爭拗學券為什麼不能用在牟利幼稚園身上,因為學券派發的對象,根本不是香港人!

對於產科服務加價,我個人認為絕對解決不了當前問題!始終要走數者自會繼續走數(多數發生在政府醫院),但所引起的問題可多得是。我當日開刀後一共要留院五日,目下所見,同樣情況的大陸產婦就算有心交錢,礙於現行政府套餐是三日兩夜,她們趨向住滿三日就急於找醫生批準出院。醫生就只好無奈讓她們自簽出院。

對於她們自身健康,作為醫療前線人員的確有心無力!何況她們本來就沒有任何產前檢查,有什麼樣的傳染病根本無人得知!我與她們共住五日,共用所有衛浴設施都有心理壓力,何況是照顧她們的醫護人員,他們壓力之大,可想而知!

婦產科服務加價或要在入境時先繳付數萬元,只會引發懷有問題嬰兒的孕婦以小搏大來港產問題嬰兒,進一步將壓力推向下一關口——兒科深切治療服務!

以上為個人愚見,只是不吐不快!還請各位高人不嫌指正!

男爵府

好唔開心呀))))) :-( :-( :-(
[size=xx-small]彰彰221出世,最鍾意食呀,食呀~[size=xx-small]安安1216出世,都好鍾意食食~
該用戶已被刪除

大宅

:-( :-(

大宅

.... sent mail la.

首頁

尾頁

跳至