論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

第一次請工人

請各位給我一些意見!
我已請了一個工人, 二月份滿上一個約, 便會到我家, 有湊bb經驗,我的預產期在三月頭, 又請了陪月, 各事都好似準備好, 但對我來說, 有很多事要安排, 很多事要想!

我家沒有工人房(這工人之前有自己工人房!)我家有一間書房, 房內還有一張床, 比我媽媽或奶奶, 另一間是放了大衣櫃, 按摩椅, 有想過放張可每天裝拆的床給工人, 但又不方便, 我老公一早要換衫返工, 又好似對工人不好...好彩我的睡房可放 bb床..

我可以怎樣安排地方給工人好? 請幫幫忙?

大宅

Re: 第一次請工人

我請工人時會同agent講明, 係無房比工人瞓的, 要佢做廰長, 我買咗張尼龍床比佢, 朝拆晚行, 同埋買咗個膠櫃比佢放私人物品.
http://www.ziq.com/z/f_l/3/7/%E8%81%96%E8%AA%95%E5%BF%AB%E6%A8%82%21%21.gif

民房

朝拆晚床都好, 真擔心工人唔高興, 對bb唔好.. :cry:
多謝意見!

大宅

我想問...印印通常帶幾多野到港? 會唔會一大

一切有為法 如夢幻泡影 如露亦如電 應作如是觀 :-o 佛說般若波羅蜜•即非般若波羅蜜•是名般若波羅蜜。 :-o

禁止訪問

伯爵府

wki 寫道:
請各位給我一些意見!
我已請了一個工人, 二月份滿上一個約, 便會到我家, 有湊bb經驗,我的預產期在三月頭, 又請了陪月, 各事都好似準備好, 但對我來說, 有很多事要安排, 很多事要想!

我家沒有工人房(這工人之前有自己工人房!)我家有一間書房, 房內還有一張床, 比我媽媽或奶奶, 另一間是放了大衣櫃, 按摩椅, 有想過放張可每天裝拆的床給工人, 但又不方便, 我老公一早要換衫返工, 又好似對工人不好...好彩我的睡房可放 bb床..

我可以怎樣安排地方給工人好? 請幫幫忙?

家中既然有吉房,比工人睡覺都是應該的,老實講,人地一個女仔,妳家又有男人,要人訓廳對妳地對她都不方便,張床是否每天裝拆我覺得不緊要,仲要的是有一道門,讓她睡得安樂D。我的建議如下:

(1) 如果老人家不介意與工人同房的話(我估她們都不是經常來住 ),可將張床換上下格床

(2) 如果安排她睡E櫃房的話,妳先生臨睡前可先把明天要著的衣服拿出來,放入你們的房間。不過我就寧願揀下一個...

(3) 妳先生幾點換衫返工呀?叫工人早點起床啦,工人的休息時間是妳們決定的!!!

有了BB家裏一定要作出很多改變,不單止考慮工人的問題,BB大個都不能同你們一間房,重有每年都要添置的衣服、玩具和書本,所需的地方實在不少,我覺得妳E+的房間偏排有必要再整頓

男爵府

我都係無房俾新工人, 所以買左張碌架床放在阿媽房, 等工人瞓上格, 我阿媽瞓下格。初初阿媽都覺得唔係幾好, 不過佢都想到工人瞓廳又好似唔係幾好, 所以最後都肯囉~ 不過因為阿媽習慣早睡早起, 工人同佢有一樣的作息時間都唔錯, 起碼唔會影響我同老公, hehe~~

伯爵府

hialice

妳個bb好過癮呀

侯爵府

好媽媽勳章

wki
你要好小心,因為我地係入境處同個工人做簽証時,其中一個條件係一定要有房比工人訓(or 同老人家/bb share間房) ,如果吾比佢訓房,第日妳地d關係出左問題時,佢可以用呢個point黎告妳!!

民房

多謝你們的提醒同意願見, antiawong21, 你分析得很仔細, 我老公很早要返工 , 6點起床, 6點半換衫, 即是工人要再早點起床, 最多比佢早點睡.

我又想過將書檯搬到衣櫃房,係奶奶床旁邊放張朝拆晚行的sofa bed, ( 我朋友剛係實惠買了張可拆的鋼架床給工人, 但又重又要返起張床, 地板花晒!) sofa bed 可能好些, 但對工人會不會殘忍D?

你講得對, 我奶奶不會時常來睡, 張床買了近一年, 她只睡過五六次, 不過始終都要留比佢, 唔通比工人都唔比佢....

到BB大D, 是不是一歲幾?第一次做媽咪 自己睡時,便放棄奶奶張床,換張上下格子母床比工人, 奶奶, 同BB!
這樣安排得唔得呢?比D意見, 多謝先!

侯爵府

好媽媽勳章

wki 寫道:
多謝你們的提醒同意願見, antiawong21, 你分析得很仔細, 我老公很早要返工 , 6點起床, 6點半換衫, 即是工人要再早點起床, 最多比佢早點睡.

我又想過將書檯搬到衣櫃房,係奶奶床旁邊放張朝拆晚行的sofa bed, ( 我朋友剛係實惠買了張可拆的鋼架床給工人, 但又重又要返起張床, 地板花晒!) sofa bed 可能好些, 但對工人會不會殘忍D?

你講得對, 我奶奶不會時常來睡, 張床買了近一年, 她只睡過五六次, 不過始終都要留比佢, 唔通比工人都唔比佢....

到BB大D, 是不是一歲幾?第一次做媽咪 自己睡時,便放棄奶奶張床,換張上下格子母床比工人, 奶奶, 同BB!
這樣安排得唔得呢?比D意見, 多謝先!

sofa bed 點會對工人殘忍呢.......重要係自己1間房!(因妳奶奶不會時常來睡)

伯爵府

我贊成ac321所言 ,工人有c人空間實是不錯,不過既然遲早要放棄99張床,點解唔e+換上下格床,又要花錢買sofa bed,有錢不如買補品食好過啦!

我個女2歲半睡上下格床的下面,一方面我當時還有3個月小b要將出世,另一方面她實在太高,不能再睡bb床。不過到時要小心睡大人床會luk落地 :mrgreen:

妳先生6am起身,工人都要整早餐比你先生食啦,o甘一定要早過妳先生至得wor

男爵府

我想問下如果間屋無房呢 我安排緊請個工人比奶奶用,因為奶奶身體唔好又要同我湊仔,奶奶佢係住公屋企, 不過已經買起左, 咁佢地間屋企係無房架,就咁放兩張床係度,會唔會犯法呢 公屋比唔比請工人架, 但1我地身份請比佢用架播,我地唔係同奶奶同住~ 唔該

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

fc1668 寫道:
我想問下如果間屋無房呢 我安排緊請個工人比奶奶用,因為奶奶身體唔好又要同我湊仔,奶奶佢係住公屋企, 不過已經買起左, 咁佢地間屋企係無房架,就咁放兩張床係度,會唔會犯法呢 公屋比唔比請工人架, 但1我地身份請比佢用架播,我地唔係同奶奶同住~ 唔該

如您既情況,可以考慮加塊布廉拉一拉,咁工人又有d私隱.
另用您地名請工人比99,而唔係一齊住,您記得要同入境處講明理由呀,唔好唔出聲,如果唔係,第時工人如果告您,您就煩啦.

首頁

尾頁

跳至