興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: Nikon D200數碼單鏡反光相機新手相,請給點意見

KinWah,
我米又係等到亞仔識行識走先至買,
不過我只係買d80,所以比你好少少,
只係打後兩年節衣縮食o者。
KinWah 寫道:
[quote]
KnN 寫道:
[quote]
LongYin 寫道:
米係,我睇到嘩嘩聲 [quote]
軍魁星 寫道:
一次過買D200 + 17-55, & 70-200? 好狠心呀你.
[/quote]me 3 ~~ sin mo sin mo [/quote]

各位拍友大佬﹕

唔好再玩小弟啦!其實我係用4年唔食lunch既$買既,宜家仲做緊分期,又係分4年還。

本來打算遲多半年先至買支70-200 F/2.8既,但果日行開萬成八吓問吓價,點知個sale話白色已無貨,所以我即刻走到永成揾個熟sale問吓,佢話白色賣餘一支,所以我即刻帶佢返屋企o羅。

係阿仔未出世時我己經想買機啦!點知要到佢識行識走識叫爹D先至買到,真失禮。

[/quote]

民房

Re: Nikon D200數碼單鏡反光相機新手相,請給點意見

軍魁星 寫道:
exif 是拍攝資料, 我地post出來的相全部可睇倒, 你果幾張睇唔倒.

LB5 = 黑色 (Little Black 5)
LG5 = 灰色 (Little Grey 5)

呢支鏡好正咖.

I don't know why the exif couldn't post, would you tell me how o post it?

Do you have LG5 or LB5 ? other else?

子爵府

如果你用jpg影, 直接用 picsplace.to upload 上來應該睇倒exit.

我有 (sorry, 好長, 要飲啖水再type過):

D200, D70s,
SB800
12-24/f4,
Tamron 28-75/f2.8 (A09)
70-200/f2.8 (LG5)
50mm/f1.4
85mm/f1.8
85mm/f1.4

我每一次覺得影出來的相唔夠別人靚, 就歸究於鏡頭, 所以就買一支, 買買下就咁多了, 但仍然覺得唔夠人靚, 可能要再買.

不過一般出街都只會摞一支, 佢地大部份時間都係在防潮櫃里面休息.

民房

軍魁星 寫道:
如果你用jpg影, 直接用 picsplace.to upload 上來應該睇倒exit.

D200, D70s,
SB800
12-24/f4,
50mm/f1.4
85mm/f1.8
85mm/f1.4

我每一次覺得影出來的相唔夠別人靚, 就歸究於鏡頭, 所以就買一支, 買買下就咁多了, 但仍然覺得唔夠人靚, 可能要再買.

不過一般出街都只會摞一支, 佢地大部份時間都係在防潮櫃里面休息.

I also upload the jpg but use another software, so i don't know why couldn't show the exif.

I also "sin mo" you had D200 & D70s and many lens.

侯爵府

好sin mo
軍魁星 寫道:

D200, D70s,
SB800
12-24/f4,
50mm/f1.4
85mm/f1.8
85mm/f1.4

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

唔駛羨慕星爺的, 玩玩下你地都可能會覺得唔夠, 要入返d 好鏡

不過我就多數用一支, 費事換, 懶

侯爵府

chloepapa,

你又講下你有d 乜野架生 :lol: 一定5少得過星爺

侯爵府

why 要買分開3支鏡黎買-12-24;28-75同70-200. why 5買一支12-200既鏡既

版主

我少過星爺好多
D200 機身一部
17-55 f2.8 一支
35mm f2.0 一支
50mm f1.8 一支
tokina 12-24 f4.0 一支 (呢支俾星爺支 nikon 平三千幾蚊)
70-200 f2.8 VR 一支
SB800 閃光燈 + SD8a 電池箱一個
而85mm 就一支.........都無

我支 50mm f1.8 都擺埋一邊好少用
支 12-24 買左返來影唔夠三十張, 35mm 又少用, 而家諗諗緊放唔放出去

最常用係17-55mm, 85%時間用佢, 5%用支 70-200VR, 10%用35/50/12-24

所以睇自己需要, 鏡頭多但懶換鏡的 (講緊我), 多都無用
好似星爺就不同, 佢日日都影, 可以用不同鏡頭試不同效果

我就影function 時就多d用 (所以支17-50用咁多), 其餘時間只在星期日用下

版主

MomMom 寫道:
why 要買分開3支鏡黎買-12-24;28-75同70-200. why 5買一支12-200既鏡既

1.市面無一支係12-200mm 的, 有的, 因變焦焦段太長, 成象不會太好
2. 28-70 同 70-200 係大光圈, 市面有 18-200 / 28-200, 但無大光圈同防震 (支70-200 係有防震)
3. 一般變焦鏡, 變焦倍數超過三倍, 成象會不好
4. 如果真係有一支 12-200 / 18-200 f2.8 大光圈 + 防震, 鏡頭口徑一定好大, 鏡身又一定好長好重, 好難拎出街

侯爵府

chloepapa,

明白晒. 又有問題

人地講既咩小白 係咪即係支鏡係白色既同好貴架?

長短火就係2支5同zoom range 既鏡

版主

MomMom 寫道:
人地講既咩小白 係咪即係支鏡係白色既同好貴架?
長短火就係2支5同zoom range 既鏡

小白 - canon 支 70-200 f2.8
小小白 - canon 支 70-200 f4.0
愛死小白 / 小白愛死 = 小白 IS (Image Stabilization), 有防震之小白
叫小白係因為佢係白色

nikon 支 70-200vr 叫小黑五 / 小灰五 (因為有黑同灰兩色, 亦係第5代 70-200 / 80-200 f2.8 鏡頭)

長短火 - 長同短焦距之鏡頭, 不一定係變焦鏡頭

侯爵府

chloepapa,

thank you. 你真好人, 咁有心機答我呢d 無療silly questions

明白晒, 而家去沖涼

子爵府

17-55個range應該是最常用, 如果我買左, 其它鏡的使用率一定更低, 所以遲d先買.

如果支35/2 想賣, 請通知我.

chloepapa 寫道:
我少過星爺好多
D200 機身一部
tokina 12-24 f4.0 一支 (呢支俾星爺支 nikon 平三千幾蚊)

支 12-24 買左返來影唔夠三十張, 35mm 又少用, 而家諗諗緊放唔放出去

最常用係17-55mm, 85%時間用佢, 5%用支 70-200VR, 10%用35/50/12-24

我就影function 時就多d用 (所以支17-50用咁多), 其餘時間只在星期日用下

民房

For outside, I will use 70~200 F2.8mm more, if possible, 17~55mm F2.8 will take it out also.

And for in-house, 17~55mm is real real perfect.(I had used it for friend's wedding dinner, "mo tak ding").

Later, I will use 50mm F1.2 (this len was cleaned now).

軍魁星 寫道:
17-55個range應該是最常用, 如果我買左, 其它鏡的使用率一定更低, 所以遲d先買.

如果支35/2 想賣, 請通知我.

[quote]
chloepapa 寫道:
我少過星爺好多
D200 機身一部

[/quote]

子爵府

50mm f1.2? 有得賣lu咩? 好似話賣萬幾蚊wor. 有無sample 睇睇?

"人人毒我".......... :-(

民房

The 50mm F1.2 was bought by my father in 198x, manual len not auto-len, he also bought FE body, all were passed to me in 1989.

But 50mm F1.2 was put in box long long ago, until I bought D200, so I took it out and needed to clean.

Sorry, no sample now, may be later I will post it (This len I think I will use more in next year). I hope when I use this len at home, no need to use the flash SB-800.

軍魁星 寫道:
50mm f1.2? 有得賣lu咩? 好似話賣萬幾蚊wor. 有無sample 睇睇?

"人人毒我".......... :-(

首頁

尾頁

跳至