論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個印印話去人地屋企拜神,請問有冇問題呀?

我個工人原本放假在屋企附近天橋頂拜神,但上星期佢話我知佢轉咗地方拜神,我問佢在那麼拜神呀,佢話轉咗去人地屋企度拜,佢話間屋係一個住了香港20年既印尼人(間屋係租既),佢話每次入去拜神比少少錢就得LA...我聽完就叫佢,咁你小心D la,工人問我咩事,我話我都唔知咩事,我只係提醒你要小心d,佢話thank you太太...

1)我工人來了香港做了個半月,我好擔心佢學壞同群咗唔知咩人而學壞...
2)個工人咁樣去人地屋企拜神,有冇問題呀?

希望各位mami能比d意見我 ~ thanks

伯爵府

Re: 我個印印話去人地屋企拜神,請問有冇問題呀?

最好唔好立亂去人地屋企啦, 俾人溶左都無人可憐, 最可憐果個就變左係妳lor, 有埋bb要包食包住包搵人照顧佢tim bor.

黎左hk半個月就咁大膽, 真係唔知個死字點寫. 咁易信人, 妳真係有排煩.

祝妳好運.

別墅

我都知去人屋企係好危險,但佢工作ok ga,算醒目同勤力,我同佢d關係,係大家笑笑口講野,我想問我應該點同佢講呢?

希望大家指教一下

thanks

伯爵府

佢做左半個月咋, 唔醒d勤力d都俾人out左啦!

妳咪當佢"女"咁教lor, 苦口婆心同佢講, 妳請佢黎hk做野, 就有責任照顧佢安危, 雖然無左佢妳可以搵replacement, 但工人屋企人就會失去支柱同親人.

出發點要處處 "為佢設想", 佢至會心服口服.

伯爵府

伯爵府

佢做左半個月咋, 唔醒d勤力d都俾人out左啦!

妳咪當佢"女"咁教lor, 苦口婆心同佢講, 妳請佢黎hk做野, 就有責任照顧佢安危, 雖然無左佢妳可以搵replacement, 但工人屋企人就會失去支柱同親人.

出發點要處處 "為佢設想", 佢至會心服口服.

別墅

你個工人係咪回教徒?乜唔係响尖沙咀嗰間清真寺拜嗎(回教廟).以前我亞媽個印印是去清真寺拜喎.

別墅

佢係回教的,因我地屋企去尖沙咀來回差不多要$18,去四次已冇咗$72,在她眼中很貴,不會去的,所以佢咪約同區既yan yan一齊去拜神law...

SharonFu 寫道:
你個工人係咪回教徒?乜唔係响尖沙咀嗰間清真寺拜嗎(回教廟).以前我亞媽個印印是去清真寺拜喎.

別墅

佢信呢個教就唔會計較呢d錢啦.以前我亞媽個工人住離島佢都係咁樣去尖沙咀拜啦..
況且佢去朋友屋企拜都要俾錢,我諗佢俾出來d錢同佢去清真寺d車費差唔多.
仲有,你都唔知佢朋友間屋係咪真係用來拜神...話晒清真寺真係俾人拜神地方一定唔會有問題發生呀.
我個人意見是最好去d正統廟宇到.

首頁

尾頁

跳至