跳至

首頁

尾頁

男爵府

訪問: BB就快1歲嘅媽咪(12月), 你地個心情係點架?

jerry仔下個月中先至1歲, 但我已經不斷諗下點慶祝呀, 有乜嘢節目呀......

咁有d BBs今個月就1歲, 作為媽咪, 你地嘅心情又係點呢? 會唔會到生日嗰日有d激動/諗番1年前生BB嗰一日嘅過程呢?

大宅

Re: 訪問: BB就快1歲嘅媽咪(12月), 你地個心情係點架?

唔駛到生日嗰日先回憶1年前生BB嗰一日嘅過程,因當日的過程到左e 加都仲好深刻......
到e加都未諗到點慶祝呀.... :cry:
豬丙豬丙......

大宅

Re: 訪問: BB就快1歲嘅媽咪(12月), 你地個心情係點架?

萬事達moment : 此時此刻,無價!

終於可以食旦,食strawberry,突然好似大個左好多,大得太慢(e.g. 未識行未識叫媽媽),又好似大得太快(成日自己周圍爬,睇電視轉台,跳舞同自己落床),好鬼快!

又好驚要安排學校,超矛盾!!

在愛中成長,才懂愛別人!成長短片  成長拾趣

公爵府

畀面勳章

我個仔都要下個月16號先1歲, 一定買蛋糕, 我諗吹蠟燭時我實會 :-( , 因為我生日時有個仔陪我吹蠟燭我都 :-( :-(

大宅

新曆生日會叫我老公請食buffet,舊曆生日係平日,會係婆婆到過,會切蛋糕添。
生仔過程成日都諗起,可能到時會感慨時間過得咁快。
[url=][/url]

男爵府

minnelli 寫道:

終於可以食旦,食strawberry,突然好似大個左好多,大得太慢(e.g. 未識行未識叫媽媽),又好似大得太快(成日自己周圍爬,睇電視轉台,跳舞同自己落床),好鬼快!

我明呀! 我諗佢生日嗰日我可能會開心到喊......

btw, minnelli, pls check pm

大宅

好媽媽勳章

我成日餵奶時, 望住個B, 會諗返最初係醫院時候個樣, 轉眼間, 同一餵奶動作, 但係BB已經甘大個, 呢種感覺好難形容, 不過實在好窩心.

大宅

時間過得真係好快,真係成日都想返去年陀住亞B等生的情景。到現在,就快1歲了,好感動呀!
]

大宅

係呀係呀! 生bb o個日真係好似尋日發生咁呀, 我記得生完時, 姑娘抱走了bb叫我好好休息一下, 但我心情興奮到都訓唔著....但三個鐘後姑娘就來叫我餵奶了.....

我都唔知係咪有咁啱得咁Q, 上次去醫院同bb 個checking, 個姑娘同我約左我bb 生日o個日再去覆疹 (因為政府醫院無得撰日子).....e 個生日真係...... 不過我地諗住o個日都會在屋企切蛋糕

伯爵府

講真果句,我又無太興奮,不過當然,會諗起時間過得好快,無驚無險又過左一年,眼前小b已經唔係再newborn,大個囡好多,真係好感觸!

大宅

Exactly! Especially 又好驚要安排學校,超矛盾!

minnelli 寫道:

大宅

Re: 訪問: BB就快1歲

今朝起身洗面, 突然見到條洗面巾轉左係 st. paul hospital 既毛巾 (因為平時好多家務都係我老公安排), 係當時生丫仔時醫院比既, 個心就即時諗起生丫仔係醫院果時, 跟住就餵丫仔飲奶, 又回想起係醫院餵去飲奶時既情景, 仲記得當時我仲成日行去有太陽光照入既地方餵佢, 因為當時醫生話丫仔有好少好少黃.

時間真係過得好快, 唔好講丫仔大得快, 連我自己都好似變左好多, 之前我係屋企好似廢人咁, 乜都唔做, 超 lazy, 又乜都驚 dirty 唔去搞, 乜都我老公做晒, 但自丫仔出左世之後就唔同晒, 我仲記得佢出院時係屋企 lai ng ng, 我丫媽唔比我用濕紙巾, 一定要我用 cotton 既毛巾 + 暖水同佢洗, 咁咪要自己落手 law, 不過果時個腦都無諗過雙手 touch 到佢 d ngng 覺得核凸, 反而仲好感激我丫媽當初咁堅持, 因為丫仔 so far 個 pat pat 都無紅過. 我既改變連我老公都嚇一跳, 佢無諗過我會 handle 到, 佢仲話家下如果我出左街只得佢 + 丫仔就好無安全感驚攪丫仔唔惦. 時間真係過我快啦.

大宅

時間真係過得很快
睇番bb出世D相 同依傢個樣都有D唔同 依傢女仔好多
現在好似好識野咁 有時我裝喊 佢會望實我 唔出声
隔一陣就過來攬實我 真係好感動
我同佢爸爸都成日講時間真係過得很快 很快 但又很充實
以前兩公婆放了工都係咁 如是者 揾下娛樂又過了一個禮拜
依傢大部份都充塞着小朋友的現在各樣和將來各樣
佢爸爸最近成日講佢愛上小兒 真好笑又温馨
昨日睇星島日報頭版
講一個只得9天生命嘅bb 父母為他寫日誌放上網
我未睇完一半都眼濕濕
覺得自己好幸福 上天賜俾我一個完整的家 健康可愛嘅bb
一年了 感謝主 也祝福所有家庭幸福永遠
妹妹豬 齊來做個好朋友

男爵府

veronmac

你無端端識打中文既...

侯爵府

pau pau,

你真係好鬼sweet sweet, 成日諗到d咁窩心的topic.

時間真係過得好鬼快, 回想初初放Michael 仔瞓BB 床時 (about 1-2 months old), 佢嘅長度連半張床都瞓唔到, 到咗依家.......已经咗more than 3/4 張床la. 個sales仲話張床可以瞓到4歲, 唔通之後唔高la????

now雖然佢1 yr 未到, 我都己經好miss 佢以前小時候嘅日子la, 到佢再大d 唔知点算. :-(

侯爵府

I know why.........copy & paste ma, he heh........

大宅

我估蕃茄媽係 COPY & PASTE.

mrsmcdull 寫道:
veronmac

[url=][/url]

別墅

蟲蟲聽日(十四號)一歲了.....我特登請

大宅

醒目開學勳章

真係過得好快呀! 以前聽人講十月懷胎至生個bb出嚟, 已經覺得時間好長, 點知依家眨吓眼晴晴都就快一歲啦, 我成日都睇番佢依家同以前張相(因為set咗wallpaper同screensaver), 真係大個咗好多, 有時諗bb已經唔再係bb啦, 佢需要媽媽0既時間會越嚟越少 :-( , 我有個舊同事0既女已經有十歲啦, 佢成日都好肉緊咁話要錫個女一啖, 搞到個女都怕咗佢, 嗰陣時我都覺得 , 但係到自己生咗晴晴之後至體會到做阿媽0既真係每一分每一秒都錫晒佢, 所以趁佢仲未識得反抗, 我成日都攬住佢0架 (好似有啲變態潻 ) 唔知佢會唔會覺得我傻0既呢?
BABY FACE          HONEY BABY

大宅

You got it! I always do that

YSWONG18 寫道:
我估蕃茄媽係 COPY & PASTE.

[quote]
mrsmcdull 寫道:
veronmac

[/quote]

首頁

尾頁

跳至